Diplome pentru „Jaga, jaga”

CULTURĂ DE CONSUM // Mostră încurajată de Ministerul Culturii: „Nu te uita, băiete, atât de mult la fundul meu /C-ai să rămâi la mă-ta flăcău”

„Pentru că e la început de carieră şi merită să fie susţinută pentru piesele interpretate”, Nătăliţa Olaru a fost distinsă cu o diplomă a Ministerului Culturii. Tânăra interpretă, care şi-a făcut un repertoriu din piese gen „Jaga, jaga” şi „Hali, gali, măi Vitali”, pe la diferite ceremonii organizate de moldoveni, umplând şi internetul, a fost apreciată de Ministerul Culturii (MC) cu o diplomă de onoare „pentru contribuția substanțială în promovarea muzicii ușoare și populare”. JURNAL a solicitat opinia unor personalităţi din domeniul culturii, care s-au pronunţat diferit pe marginea acestui gest al MC.

Ghenadie Ciobanu, ex-ministru al Culturii: „Subcultura nu este cea pe care trebuie să o aprecieze Ministerul Culturii”

„O piesă de artă, chiar dacă e comercială, de distracţie, de agrement, nu trebuie să conţină cuvinte obscene. Ministerul este al culturii, dar nu al subculturii. Subcultura nu este cea pe care trebuie să o aprecieze MC.”

 

 

 

 

 

 

 

Maria Stoianov, compozitoare, interpretă: „Imnul Ministerului Culturii din RM”

„Aş vrea ca ministrul Culturii şi cei care i-au dat diploma de onoare Nătăliţei Olaru să iasă în faţa naţiunii şi să cânte piesa „Jaga, jaga”, ca imn al Ministerului Culturii din RM.”

 

 

 

 

Maria Sarabaş, interpretă de muzică populară: „Ne lipseşte o triere a pieselor admise pe scenă”

„Nu vreau să mă pronunţ. Nu comentez. În primul rând, nu cunosc interpreta, iar în al doilea rând, mă conduc de preceptul: „Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi”. În general însă, bineînţeles că există nişte rigori, nişte criterii clare de evaluare a calităţii textelor şi melodiilor admise pe scenă, dar trebuie să recunoaştem că ne lipseşte acum un triaj din punct de vedere valoric.”

 

 

 

 

 

 

Ion Suruceanu, interpret de muzică uşoară: „Voi, jurnaliştii, sunteţi nişte ticăloşi”

„Sunt de acord că fata aceasta este fără nume. E foarte bine însă că MC susţine o tânără interpretă. Şi eu, şi Ştefan Petrache a trebuit să fim susţinuţi în anii ’70, nu să fiu făcut cu ou şi cu oţet de cei de la conducere că aş fi Dan Spătaru, numai nu Ion Suruceanu. Ce înseamnă o diplomă? O nimica toată. Când i-a fost acordat lui Pavel Stratan titlul de artist al poporului, lui, care a făcut ţara asta în două cu rahat, numindu-ne beţivani, de ce nu aţi scris atunci? Nu e numai părerea mea, ci la toată lumea, dar voi, jurnaliştii, sunteţi nişte ticăloşi!”

 

 

Ştefan Petrache, interpret de muzică uşoară: „Într-acolo ne mişcăm din punct de vedere cultural”

„Eu n-o cunosc pe această tânără şi nici piesele ei. Dacă MC a lăudat-o, înseamnă că MC are asemenea cultură. Vorba veche: „Nu mă tem de ministrul culturii, dar de cultura ministrului”. Generaţia mea nu ştiu dacă mai poate spune ceva la adresa cuvintelor din piesele de azi. Am auzit perle şi mai şi… Ca reprezentant al generaţiei mele, şi eu ar trebui să-mi asum această pacoste. Într-acolo ne mişcăm din punct de vedere cultural.”

 

 

 

 

 

Zinaida Julea, interpretă de muzică populară: „Nu am nimic împotrivă”

„Nu ştiu piesa. N-am auzit-o niciodată cap-coadă. Dar dacă ţinem cont de faptul câte premii s-au dat până acum şi cui, eu zic că nu-i mare lucru că i s-a acordat această diplomă. O cunosc pe fata asta. Cântă pe viu de ani de zile, pe unde am văzut-o: nunţi, cumetrii, concerte. Nu am nimic împotrivă”.

 

 

 

 

 

 

 

Andrei Tamazlâcaru, folclorist: „Am văzut-o ilustrată şi răstignită pe mai multe standuri”

„Eu cred că, dacă ministerul a făcut aşa o publicitate, este o interpretă promiţătoare. Am văzut-o ilustrată şi răstignită pe mai multe standuri. Cred că, în afara intereselor, la Ministerul Culturii există oameni progresişti care au apreciat-o”.

 

The following two tabs change content below.