Diplomaţii EXPULZAŢI din Republica Moldova ar fi AGENŢI secreţi care recrutau combatanţi pentru conflictul din Ucraina

Cei cinci diplomaţi ruşi expulzaţi recent din Republica Moldova sunt suspectaţi de agenţiile secrete moldovene că ar fi agenţi ai Serviciului rus de informaţii militare (GRU) şi ar fi recrutat combatanţi pentru conflictul separatist din estul Ucrainei, afirmă surse citate de agenţia Reuters, citat de mediafax.ro.

Guvernul Republica Moldova a anunţat pe 29 mai expulzarea a cinci diplomaţi ruşi, fără a explica decizia. Premierul Pavel Filip s-a limitat a declara doar că au fost „motive întemeiate”. Hotărârea a fost criticată dur de preşedintele prorus Igor Dodon şi a atras expulzarea a cinci diplomaţi moldoveni din Rusia.

Potrivit surselor citate, cei cinci diplomaţi ruşi erau agenţi ai Serviciului rus de informaţii militare (GRU), iar agenţiile secrete moldovene suspectează că efectuau recrutări de combatanţi din regiunea autonomă Găgăuzia pentru a-i trimite în regiunile din estul Ucrainei unde are loc conflictul separatist.

Informaţiile nu pot fi verificate din alte surse. Ministerul rus de Externe şi Ministerul rus al Apărării au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă. Întrebat de agenţia Reuters dacă cei cinci diplomaţi erau agenţi GRU, un purtător de cuvânt al Ministerului moldovean de Externe a afirmat că erau diplomaţi, fără a oferi detalii.

Peste 10.000 de persoane au murit în conflictul separatist izbuncnit în estul Ucrainei în 2014, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)