Diplomaţia inimilor

40 de misiuni diplomatice şi-au expus bucatele tradiţionale în cadrul Winter Charity Bazar

Soţiile ambasadorilor şi consulilor acreditaţi în RM, precum şi Victoria Lupu, soţia preşedintelui interimar, şi-au lăsat grijile cotidiene, şi-au pus şorţurile şi au scos cele mai alese bucate şi băuturi specifice în cadrul Winter Charity Bazar (Târg de caritate organizat iarna), care a avut loc sâmbătă la MoldExpo. Pe lângă preparatele tradiţionale fiecărei ţări reprezentate, vizitatorii au mai putut cumpăra şi suvenire, cărţi, tablouri, produse cosmetice şi de uz casnic. Totuşi, cele mai solicitate au fost bucatele preparate după reţetele de acasă de către soţiile ambasadorilor şi ale consulilor.

Ceaiul chinezesc, la mare căutare

Dacă nu ai reuşit să-ţi bei cafeaua de dimineaţă şi ai ajuns la Târgul de Caritate de la MoldExpo, trebuie să fii atent la buzunar, pentru că s-ar putea să rămâi fără bani. Mirosurile îmbietoare de bucate preparate şi aranjate frumos în platouri, suvenire de diferite forme şi culori îţi luau ochii şi îţi testau rezistenţa. Marianna Varga, soţia ambasadorului Ungariei, i-a delectat pe vizitatori cu mai multe preparate tradiţionale în ţara sa. „Avem gulaş, checuri cu marmeladă, ciocolată şi mac. Acasă, la fiecare Crăciun, noi preparăm anume aceste prăjituri”, susţine Varga, arătându-ne mândră preparatele care dispăreau sub ochii noştri.

Ceaiurile chinezeşti s-au bucurat de atenţia celor prezenţi. „Oamenii au cumpărat aproape tot ceaiul pe care l-am adus, deoarece e foarte bun. Acum mai avem nişte suvenire confecţionate manual şi votcă chinezească”, ne arată Zhen Shuquin, consilier în cadrul Ambasadei Chinei în RM.

Atracţia copiilor au fost şi dulciurile de la standul Ambasadei Statelor Unite ale Americii. „Am pregătit produse specific americane, preparate după reţetele învăţate acasă. Am adus şi alte obiecte, confecţionate manual. Sperăm să le placă vizitatorilor”, spune bine dispus William H. Moser, ambasadorul SUA în RM, în timp ce ne arată o acadea roz-alb, legată cu o panglică de culoarea ciocolatei.

Obiecte şi costume tradiţionale, precum şi dansuri moldoveneşti

La standul Republici Moldova poţi găsi obiecte tradiţionale, costume confecţionate manual şi mâncare tradiţională. Pentru a încinge atmosfera, o trupă interpretează cântece populare, în timp ce un grup de dansatori îi îmbie pe vizitatori să nu treacă pe alături.

Vizitatorii trec de la stand la stand în căutarea cadourilor pentru sărbătorile de iarnă care se apropie. „Vin deja de trei ani la acest Târg, pentru că pot găsi aici lucruri pe care în magazine nu le vezi”, susţine Victoria, care-i ţine de mână pe cei doi băieţi ai săi care se întind la standurile cu dulciuri.

„Am început pregătirile pentru sărbătorile de iarnă cu achiziţionarea jucăriilor pe care le vom atârna pe brad. Am găsit nişte globuleţe originale, pe care le-a observat voinicul meu şi de lângă care nu a vrut să plece până nu le-am cumpărat”, ne spune Alexandru, care îl ţine pe umeri pe mezinul năzbâtios.

200 de premii

Atracţia Târgului au fost şi tombolele, la care, cu un bilet de zece lei, puteai câştiga un telefon mobil de ultimă generaţie, călătorii peste hotare, bilete la avion tur-retur şi alte 200 de premii.

Târgul de caritate este organizat iarna de Clubul Internaţional al Femeilor din Chişinău din care fac parte soţiile ambasadorilor şi consulilor acreditaţi în R. Moldova. Toţi banii adunaţi vor fi donaţi Centrului pentru recuperare a copiilor orfani „Hipocrates”. Din 1997, când a avut loc prima ediţie a târgului, au fost adunaţi aproape 200.000 de dolari.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)