Dina Cocea, o viață pe scenă

Dina Cocea aniversareVădit emoționată, cu zâmbetul pe față, dar și cu lacrimi în ochi, astfel am găsit-o în cabina de machiaj înainte de spectacolul „Actrițele” pe faimoasa Dina Cocea, care și-a celebrat pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” 50 de ani de activitate scenică, dar și cei 70 de ani împliniți de curând.

50 de ani pe scenă

Nu i-au plăcut niciodată interviurile înainte de spectacol, rugându-i și de această dată pe jurnaliști să nu-i răpească din puținele minute de pregătire pentru spectacol. Zice că s-a născut în aceeași zi cu Brecht, nu-i place să-și numere anii, dar, râzând, ne spune că, totuși, e mai bine să spună câți are, ca să nu-i dea lumea mai mulți!..

Vorbește cu emoții despre statutul de azi al actorului în teatru: „Vai de capul și de steaua lui!” Apoi face o pauză, zicând că astăzi, din păcate, actorul nu este văzut de nimeni, nu este apreciat, nu este plătit…

Își amintește cu drag de sutele de deplasări prin satele Moldovei în cei 50 de ani pe care i-a trăit în teatru. Juca, împreună cu colegii, spectacole pe soare și vânt, pentru publicul drag. Cel mai mult a iubit spectatorul. Recunoaște cu mândrie că un actor bun nu vrea niciodată să plece din teatru!

Dina Cocea se regăsește în rolul Gloriei Marc

„Vocea mea răsuna lângă pietrele care au auzit rostite pentru prima oară cuvintele primului dramaturg al lumii. Îmi amintesc cum mi-am ridicat ochii spre cer, am privit bolta înstelată… cum se contopesc secole, cum dispare timpul. Pentru o clipă am învins groaza…” – acesta este mesajul Gloriei Marc, în interpretarea Dinei Cocea din spectacolul „Actrițele”, care s-a jucat în sala mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” cu prilejul aniversării marii actrițe.

Personajul Gloria Marc, o actriță renumită, deapănă firul amintirilor legate de trăiri în teatru: râde, plânge, iubește și detestă. Ea luptă cu orgoliul, își iubește mult meseria și nu-şi concepe viaţa în afara teatrului. A învățat multe de la Empar Ribera, colega sa de scenă, cea pentru care teatrul a însemnat totul, iar acum Gloria Marc este pregătită să-i ia locul acesteia, considerându-se învingătoare.

„De la bun început doamna Cocea mi-a zis că își dorește rolul Gloriei Marc, pentru că simte că e al ei. Este o actriță extraordinară, cu o mare forță de convingere, am avut o plăcere deosebită să o descopăr, dar și să lucrez cu dumneaei. Cu adevărat, Gloria Marc este un rol care o caracterizează”, ne spune Vitalie Drucec, regizorul spectacolului „Actrițele” de Josep Maria Benet j Jornet.

Fiecare creator își are cărărușa sa…

Urându-i La mulți ani și roluri frumoase, directorul Naționalului, Petru Hadârcă, i-a „conferit” Dinei Cocea distinsul titlu: „Mândria Teatrului Național”. „Dina Cocea e cea care a dăruit publicului o galerie memorabilă de roluri, cea pe care femeile o invidiază, iar bărbații o plac, cea care de multe ori și-a pierdut sănătatea în scenă și tot de multe ori și-a „găsit-o” tot aici”, a spus Petru Hadârcă.

Actrița Ninela Caranfil, colega de scenă a Dinei Cocea, nu o consideră nicidecum concurentă, ci o bună colegă de scenă, un exemplu pentru generația tânără: „Dina Cocea este de o viață în teatru. De fapt, în artă fiecare creator își are cărărușa sa”. Dina Cocea și-a găsit cărărușa cu brio, își are pagina ei în teatru, o pagină frumoasă, pe care a „scris-o” prin muncă, efort, fidelitate. Negreșit, este omul sacrificiului. A jucat peste 70 de roluri care i-au adus faima.

Cea mai bună Peppi Ciorap-Lung din fosta URSS

Ministrul Culturii, Monica Babuc, își amintește cu drag de Peppi Ciorap-Lung în interpretarea Dinei Cocea care a cucerit publicul prin evoluția sa. „Era minunată!.. Un chip plin de viață și voie bună, o artistă venită la noi din dulcea Bucovină. Vă iubim și Vă vrem și în continuare pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”, a accentuat Monica Babuc.

Eugenia Butnaru, fostă colegă de teatru, enumeră suita de roluri pe care le-a adus în scenă Dina Cocea timp de 50 de ani: Nina din „Mascarada” de Lermontov, Agripina din „Soacra cu trei nurori” de Creangă, Mama lui Ștefan cel Mare din „Oltea” de A. Strâmbeanu, Lucinda din „Doctor fără voie” de Moliere, Julieta din „Romeo și Julieta” de Shakespeare… și multe altele. Aceste roluri au făcut-o să iubească, să urască, să plângă și să râdă pe această scenă. Cu Peppi Ciorap-Lung Dina Cocea a cucerit nu numai publicul de acasă, dar și publicul spectator din fosta URSS, criticii de teatru remarcând-o drept cea mai bună Peppi Ciorap-Lung!

Lacrimi de bucurie

Spre sfârșitul spectacolului omagial, Dina Cocea era așteptată în culise de colegi, cu flori și șampanie. Cei care au fost cu ea la rău și la bine au venit să-i ureze mulți ani frumoși, multe roluri noi, inspirate, pe scena acestui teatru, căruia i s-a dedat cu multă dragoste. Cu lacrimi de bucurie în ochi, Dina Cocea și-a îmbrățișat colegii. Sunt emoții ale unei actrițe de o sensibilitate aparte, înzestrată cu harul de a străluci pe scenă, pentru toți cei împătimiți de teatru.

La mulți ani, distinsă doamnă Dina Cocea!

Eleonora BULHAC