Din ordinul cui a fost instituit blocajul informaţional?

Evenimentele din 7 aprilie au izolat capitala Republicii Moldova de restul lumii. Oraşul a fost încercuit de forţele de poliţie care nu au permis intrarea cetăţenilor în capitală. Moldovenii din restul ţării nu aveau cum să afle ce se întâmpla cu adevărat în centrul Chişinăului:

Televiziunea de stat Moldova 1 a transmis emisiuni de divertisment pe parcursul zilei. Site-urile de internet ale ziarelor, în special www.jurnal.md, al primăriei Chişinău şi ale televiziunilor private au fost imposibil de accesat în acele zile, companiile de televiziune prin cablu au sistat transmisiunea posturilor româneşti de televiziune Realitatea TV, TVR1, care transmiteau imagini din Chişinău, reţeaua de telefonie fixă din municipiul Chişinău la fel a fost blocată. Mai mult decât atât, s-a pornit vânătoarea de ziarişti, aceştia erau reţinuţi în plină zi în centrul Chişinăului, iar unii reporteri ai televiziunilor din România au fost expulzaţi din ţară.

„Din cauza suprasolicitării reţelelor, internetul s-a blocat”

În această zi nici reţeaua internet nu a făcut faţă situaţiei. La un moment dat, după cum afirmă providerii locali, din cauza suprasolicitării reţelelor, internetul s-a blocat. Un operator tehnic al Companiei Moldtelecom ne-a comunicat că, în dimineaţa zilei de 7 aprilie, a fost la serviciu până la ora 12.00 şi totul funcţiona perfect, iar după-masă au căzut serverele, ceea ce a dus la deficienţe privind accesarea reţelei Internet în municipiul Chişinău şi în suburbii.

Pe de altă parte, angajaţii companiei Sun Internet susţin că nu au fost probleme cu conexiunea la internet. „Clienţii noştri au fost conectaţi permanent la realităţile din Republica Moldova”, susţine Stela Mihailova, marketing manager în cadrul companiei.
Tot în ziua de marţi, 7 aprilie, a cedat şi reţeaua de telefonie mobilă în Chişinău a companiilor Orange şi Moldcell. Responsabili în cadrul relaţiilor cu publicul ai companiilor Orange şi Moldcell au declarat pentru JURNAL că reţelele într-adevăr n-au funcţionat un timp oarecare din cauza numărului apelurilor telefonice excesive efectuate într-o arie restrânsă. Astfel, staţiile de transmitere a undelor telefonice fiind supraîncărcate n-au putut face faţă situaţiei. “Am instalat în acest caz echipament suplimentar, pentru a face faţă fluxului excesiv de apeluri”, a declarat pe 7 aprilie, pentru JURNAL, Victoria Musteaţă, reprezentant “Orange”.

Totodată, mai mulţi locuitori ai capitalei au confirmat că, în după-amiaza zilei de marţi, a fost deconectată şi telefonia fixă în Chişinău, în timp ce operatorii serviciului suport clientelă al Companiei Moldtelecom au infirmat acest lucru.

Solicitată de JURNAL, Stela Mihailova, marketing manager, în cadrul companiei Sun TV şi Sun Internet, a declarat, că nu compania a sistat transmisiunea programelor româneşti. Aceasta a menţionat însă că semnalul era bruiat de mai sus. „Din păcate, nu pot să vă explic cum se face acest lucru”, a menţionat angajata Sun TV-ului. Cu toate aceste asigurări, cetăţenii Republicii Moldova nu au putut viziona aceste posturi de televiziune timp de câteva zile, după care transmisiunea a fost reluată.

„Vânătoarea şi expulzarea jurnaliştilor”

Peste trei zile de la evenimentele din centrul capitalei, autorităţile comuniste au pornit o adevărată „vânătoare de jurnalişti” incomozi fostei puteri.

Astfel, redactorul-şef al publicaţiei „Jurnal de Chişinău”, Rodica Mahu, a fost răpită din spatele clădirii Guvernului moldovean. Jurnalista a fost înşfăcată din spate, fără avertisment, de nişte persoane în civil, care au început s-o îmbrâncească în direcţia intrării de serviciu a Palatului Naţional. Indivizii au obligat-o să intre într-un autoturism de culoare albă şi a fost dusă la Departamentului Servicii Operative. Ziarista a fost eliberată la aproximativ două ore din momentul în care a fost răpită.

A avut de suferit şi cameramanul postului Jurnal TV, Oleg Brega. Acesta a fost bătut de patru indivizi în civil, care i-au luat camera de luat vederi. De asemenea, apartamentul acestuia a fost percheziţionat, iar jurnalistul a fost chemat la procuratură.

Ion Terguţă, corespondentul „Antena 3” la Chişinău, a fost şi el arestat de autorităţile moldovene, iar după şase ore de arest, eliberat. Acesta a fost reţinut în plină stradă, în preajma clădirii Guvernului, împreună cu corespondentul TVR la Chişinău, Doru Dendiu. Aceştia au fost duşi la Departamentul Servicii Operative unde, după ce au scris explicaţii, au fost eliberaţi. Ambii reporteri au părăsit la scurt timp ţara.

Ziariştii postului Realitatea TV – reporterul Evghenia Kironaki, operatorul Mihai Valentin Buzduga şi şoferul Gabriel Colac de la Realitatea TV au fost ridicaţi de poliţia de la Chişinău de la hotel şi, după patru ore de arest, în care au fost percheziţionaţi şi interogaţi au fost expulzaţi, fiind conduşi la hotar de doi ofiţeri ai serviciilor secrete moldovene.

Un cameraman, angajat în luna aprilie a postului Pro TV Chişinău, a fost agresat de forţele de ordine care se aflau în spatele Guvernului din Chişinău, informează Pro TV Chişinău. Constantin Rogodanţev încerca să filmeze imagini cu retragerea scutierilor în momentul în care doi din aceştia l-au lovit şi l-au obligat să le dea caseta cu imagini.

Marina Liţa

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)