Din experienţele de dragoste ale Ioanei

„După relaţiile mele eşuate, aş putea spune că o lungă căsnicie, dusă cu dragoste, este un mit. Dar nu e aşa…”

woman-in-bed-main

„Victor nu m-a înşelat niciodată. După şapte ani de căsnicie, am ajuns să nu ne mai înţelegem şi am pus punct relaţiei noastre de cuplu. Formam o pereche ideală în ochii lumii, iar părinţii mei credeau că vom duce tradiţia familiei mai departe. Mă trag dintr-o familie în care nu au existat divorţuri. Niciuna dintre rudele noastre nu a trecut prin divorţ. Dar iată că eu nu am fost capabilă să întemeiez o familie ca cea a părinţilor sau a mătuşilor mele.”

Aşa şi-a început Ioana povestea într-o zi de vineri când ne-am întâlnit la Chişinău. Ioana este o femeie de 35 de ani, care ştie să-şi păstreze imaginea cu foarte multă atenţie. Se îmbracă frumos, cu mult gust. Tenul ei e luminos, părul – sănătos şi lucios, cu aspect natural. S-a născut şi locuieşte în zona de sud a republicii. Are propria afacere despre care m-a rugat să nu vorbesc din considerente de confidenţialitate. L-a cunoscut pe Victor în anii de şcoală. A durat multişor până când şi-au exprimat sentimentele unul faţă de altul. Îi plăcea de el, se emoţiona atunci când îl vedea, dar nu putea înţelege dacă era dragoste sau nu ceea ce simţea. Auzea de la colegele sale că, dacă te încearcă fluturi în stomac atunci când te săruţi, e semn că te-ai îndrăgostit. Victor însă nu se grăbea să o sărute. Cuminte şi liniştit, nu-şi putea face curaj pentru primul sărut.

Nu-şi putea face curaj pentru primul sărut

Într-o seară, când se plimbau pe sub salcâmii înfloriţi, ea a fost cea cu iniţiativa. În timp ce el îi ţinea mâinile în ale sale, ea şi-a atins buzele de ale lui. Emoţia şi plăcerea a fost de ambele părţi. Le-au trecut fiori prin tot corpul. Aveau amândoi 16 ani. S-au căsătorit după opt ani de sinceră relaţie de dragoste şi prietenie. Au ştiut ani la rând cum să-şi condimenteze relaţia pentru a preveni monotonia. În povestea lor de cuplu a existat delicateţea trăirilor, puritatea şi discreţia sentimentelor, dorinţa de a face cât mai mult bine în spatele uşilor închise ale casei. Despre viaţa lor de familie nu discutau cu prietenii. Erau doi oameni foarte apropiaţi, care se iubeau şi se respectau. Dar odată cu apariţia copilului, un copil minunat de altfel, marea dragoste a început să se stingă. Se stingea şi înţelegerea reciprocă. Au început supărările, vorbele jignitoare.

Iată că, după ani de relaţie şi căsnicie dusă cu deplin respect unul faţă de celălalt, au venit şi furtunile pe care cei doi nu au ştiut cum să le potolească şi au decis să se separe.

Nu a ştiut cum să potolească furtunile

„De ce să mai stai într-o relaţie în care nu eşti fericită?”, se întreba atunci Ioana. Ea era de părerea că era căsniciilor, de voie, de nevoie, a trecut. Nu e corect să stai cu capul plecat şi să suporţi umilinţele. Acum ai libertatea de a alege. Femeile mai au şi puterea de a se întreţine singure, nu mai sunt dependente de bărbaţi din punct de vedere financiar ca odinioară. „În momentul în care vezi că relaţia în cuplu nu mai funcţionează, când planurile şi jurămintele încep să se clatine, e mai bine să închei capitolul şi să mergi mai departe”, spunea Ioana.

După divorţul cu Victor nu şi-a putut afla locul multă vreme. Ceva nu era în regulă. A început să analizeze la rece ca să vadă unde a greşit, ce nu a mers, vorba cântecului. A ajuns la concluzia că nu a putut tolera mai multe lucruri pe care le făcea Victor. Iar ea, ca om ce se respectă, nu a mai dorit să o întindă aşa, în pofida faptului că se dedicase cu trup şi suflet acestei căsătorii, îşi făcuse multe planuri.

În plus, era şi este tânără, iar tinereţea e un soare care îşi prelungeşte răsăritul. În vacanţa ce a venit la o jumătate de an după divorţ, s-a îndrăgostit din nou. Alesul ei a fost de această dată Maxim, un băiat cu opt ani mai mic decât ea. Trăia iubirea mai intens decât cu Victor. I se părea că noul iubit era mai plin de dăruire şi entuziasm. S-a simţit doar câteva luni liberă, plină de viaţă şi adorată. Maxim a fost cel care a încălcat jurământul, s-a întors la fosta lui iubită. Nu a trecut mult şi Ioana şi-a găsit alinarea în braţele lui Lilian, un bărbat cu 12 ani mai mare decât ea. Puternic, responsabil şi protector, bărbatul a cerut-o în căsătorie la doar o lună după ce s-au cunoscut.

Au format un cuplu foarte frumos. Au avut zile şi nopţi superbe, câteva călătorii prin marele oraşe europene. Îl iubea şi se simţea iubită. Se ataşase de Lilian şi fetiţa Ioanei. Dar şi acest bărbat a putut-o face fericită foarte puţin timp, aproape doi ani. S-au despărţit când Ioana a descoperit că soţul ei cel drag „luptă pe fronturi diferite”, avea o relaţie cu cea mai bună prietenă a ei.

Speră să mai întâlnească un bărbat ca Victor

De un an şi ceva, Ioana e singură. Îşi împarte dragostea cu fiica sa, ce o face să se simtă fericită şi împlinită ca mamă. A vrut să se întâlnească cu mine ca să-i cunoaştem povestea vieţii şi concluziile pe care le-a făcut din experienţele pe care le-a trăit până în prezent: „După relaţiile mele eşuate, aş putea spune că o lungă căsnicie dusă cu dragoste e un mit. Dar nu e aşa. Fiecare experienţă şi-a pus amprenta pe mine şi m-a învăţat nişte lucruri. Cred în dragoste şi o să cred mereu, pentru că dragostea ne înfloreşte sufletele. Însă mi-am schimbat optica despre căsnicie. Cred că sunt deja foarte multe lucruri care pot face ca o relaţie să reziste şi ca o căsnicie să dureze. În momentul în care eşti îndrăgostită şi fericită, vrei să-l ţii cât mai aproape pe bărbatul pe care îl iubeşti, să fie numai al tău. Atunci nu-i vezi neajunsurile. Te arunci cu capul înainte pe val. Dar n-ar trebui să ne lăsăm duse de val. S-ar cuveni să cântărim un pic înainte de a ne arunca în braţele unui bărbat. Este puţin doar să-l iubeşti, trebuie să-l înţelegi, să-l respecţi, să-l accepţi aşa cum este, fără să-i cauţi nod în papură. Iar atunci când se creează o situaţie de conflict, e bine să o analizezi cu el împreună, să înţelegi de ce soţul a procedat aşa sau altfel. Trebuie să te strădui să-l înţelegi de la bun început, să-i respecţi personalitatea, să laşi vorbele grele nerostite. Acum sunt convinsă că Victor a fost perechea ideală pentru mine, a fost cel mai bun dintre toţi bărbaţii pe care i-am cunoscut. Am fi putut fi împreună până la adânci bătrâneţi, dacă după naşterea copilului nu aş fi încercat să îmi impun mereu punctul meu de vedere. Acum nu mai pot întoarce nimic. Victor s-a recăsătorit cu doi ani în urmă. Aşteaptă un copil. Îi doresc din tot sufletul să-şi vadă visul împlinit: să se bucure de o familie unită şi fericită până la sfârşitul vieţii. Iar eu sper să mai întâlnesc un bărbat aşa cum este Victor cu care sunt gata să fac cel mai frumos şi cel mai bine sudat cuplu”.

The following two tabs change content below.
Nina Neculce

Nina Neculce