Din ce cauză în Republica Moldova nu poate fi făcut un top al milionarilor?

Vlad Bercu, redactor-şef al publicaţiei „Economist”

„Este imposibil de efectuat un top al milionarilor în Republica Moldova deoarece nu este nicio transparenţă în mediul de afaceri. Mulţi businessmeni preferă să rămână în umbră, deoarece există teama de fisc şi organele de control. Foarte multe proprietăţi sunt înregistrate pe persoane interpuse. Judecând după unele declaraţii cu privire la venituri ale deputaţilor şi ştiind ce proprietăţi au unii dintre aceştia, am constatat că nici pe departe nu sunt incluse toate în declaraţii, valorile lor sunt diminuate. Multe proprietăţi sunt înregistrate pe numele unor terţe persoane. În România, Rusia, proprietăţile oamenilor de afaceri sunt cât de cât cunoscute, figurează într-un registru al întreprinderilor, spre deosebire de situaţia de la noi.

Mediul de afaceri de la noi încă mai traversează o perioadă de reîmpărţire a averilor şi proprietăţilor. O altă problemă ţine de securitatea afacerilor, deşi la noi parcă nu există racket, nu se vine noaptea cu pistolul. Totuşi majoritatea oamenilor de afaceri au pază de corp. Există teama că atunci când se schimbă puterea se schimbă şi elita economică ce are trecere la curte şi în acest mod le este ameninţată afacerea.

Cred că ar fi binevenit un top al milionarilor deoarece mulţi oameni de afaceri au făcut averi în mod cinstit, poate nu cei cu averile cele mai mari, dar sunt oameni deştepţi pe care ar trebui să-i cunoască opinia publică.”

Victor Şelin, om de afaceri:

„În societatea noastră este înrădăcinată ideea că oamenii bogaţi se fac vinovaţi pentru faptul că o bună parte din societate trăieşte azi în sărăcie. Nu oamenii de afaceri sunt însă vinovaţi, ci persoanele care au stat în fruntea acestui stat. Guvernarea este responsabilă de creşterea nivelului de trai al populaţiei. Din păcate, bogăţia se asociază cu hoţia. Dacă voi spune că sunt bogat şi voi explica cum am acumulat aceste averi, ceilalţi vor considera că mă dezvinovăţesc. Mulţi businessmeni nu-şi declară toate proprietăţile în declaraţiile de venit pentru că veniturile lor sunt reinvestite în afaceri. Noi declarăm doar acei bani pe care îi câştigăm şi îi punem în buzunar. Merg însă cu maşina firmei, mănânc la restaurant, consum puţin, îmi las doar bani pentru haine şi plata serviciilor comunale. Mai există o categorie de persoane care nu-şi vor face transparente averile prin intermediul declaraţiei de venit, sunt cei care iau banii din venituri şi îi transferă peste hotare.

Nu am de ce să mă ruşinez. Sunt milionar în euro. Afacerile mele nu au legături cu guvernarea. M-aş mândri dacă aş apărea în top. În viziunea mea, milionarii din RM se împart în două categorii – în milionari publici şi milionari care preferă să stea în umbră. Aceştia din urmă au averi colosale, bani, dar nimeni nu ştie cu ce se asociază businessul lor. Afacerile mele sunt cunoscute: reţeaua de cinematografe Patria, Casa Vinului, am investit în afaceri legate de tehnica de calcul.”

Nicolae Ciornâi, om de afaceri, patronul clubului „Zimbru”:

„Aş accepta să apar într-un top al milionarilor, dacă acesta e făcut oficial. Nu am de ce să mă ascund, toate proprietăţile mele sunt înregistrate pe numele meu. Presupun că în Republica Moldova cei care pot să facă astfel de topuri nu au însă acordul celor care au proprietăţi. Aceştia se tem să apară în public, deoarece nu vor şti să explice în ce mod şi-au acumulat averile ori s-au eschivat de la plata impozitelor. Peste hotare, mass-media, justiţia, legislaţia fiscală sunt transparente şi independente, fapt care înlesneşte efectuarea unor astfel de topuri. Evident, că şi mentalitatea este alta, omul bogat este asociat cu un om de succes, nu cu un infractor”.

Rodica Ciorănică, directorul revistei „VIP magazin”

„Deocamdată, nu poate fi făcut un top al milionarilor. Pentru că milionarii nu se simt încă în siguranţă să-şi declare veniturile. Iar în condiţii de criză e absolut dificil să estimezi valoarea afacerilor. Şi nu e un secret că multe dintre aceste afaceri au crescut din bani murdari… Poate că din aceste motive „VIP magazin” nu a putut face un top al celor mai bogaţi, preferând un TOP al celor mai influenţi. Cel putin, influenţa poate fi văzută şi intuită din acţiunile şi declaraţiile persoanelor publice.

La noi proprietăţile nu sunt transparente (sunt înregistrate pe numele unor terţe persoane, spre exemplu, un Maybach de peste 350 de mii de euro este înregistrat pe numele unui taximetrist deoarece pentru oamenii de rând este de domeniul SF să ai o maşină de 350 mii de euro. Oamenii de afaceri ştiu că cu cât mai puţin se vorbeşte despre ei, cu atât mai liniştit îşi pot căuta de afaceri şi cu atât mai dulce le poate fi somnul.”

Vlad Filat, prim-ministru

„Informaţia despre numărul de milionari este făcută publică anual de către Serviciul Fiscal Principal de Stat, după ce sunt colectate declaraţiile pe venit de la cetăţeni. Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele fizice pot depune declaraţiile pe venit până la data de 31 martie. Totodată, IFPS nu poate face public şi numele milionarilor, domeniu ce constituie informaţie confidenţială şi poate fi făcută publică doar de către persoana vizată. Excepţie sunt cazurile când această persoană ocupă o funcţie de demnitate publică şi, potrivit legislaţiei în vigoare, trebuie să-şi prezinte public atât declaraţia pe proprietate, cât şi cea pe venit.

La acest capitol, regulile de joc pe care le avem în Republica Moldova sunt aceleaşi ca şi în alte ţări, inclusiv din Uniunea Europeană. Cât priveşte clasamentele miliardarilor peste hotare, ele sunt efectuate de către publicaţii periodice care efectuează propriile anchete în acest sens. Nu este o problemă ce ar ţine de competenţa autorităţilor statului – nimeni nu interzice publicaţiilor periodice din Republica Moldova să urmeze exemplul revistelor străine care elaborează astfel de topuri.

Problema trebuie privită din două puncte de vedere – moral şi legal. În mod normal, cei care şi-au dobândit averile legal nu ar trebui să aibă ce ascunde şi să declare deschis care sunt proprietăţile lor. Din alt punct de vedere, consider că şi la capitolul perfecţionarea legislaţiei am mai putea lucra. Spre exemplu, introducerea declaraţiei pe cheltuieli, alături de cea pe venit, ar face mai multă claritate şi ordine la acest capitol. Nu este un secret că avem şi cetăţeni care cheltuiesc mult mai mult decât câştigă oficial. Voi aminti în context de cazul fiului ex-preşedintelui Voronin, despre care s-a scris atât de mult în presă în ultimul timp. Cu regret, unii continuă să speculeze pe imperfecţiunea legislaţiei în vigoare, făcând totalmente abstracţie de morală, conştiinţă, obligaţii cetăţeneşti etc.”

Sondaj realizat de Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu