Din cauza diabetului riscă să-și piardă vederea

Diabeticii cad în plasa impostorilor: „Nu credeți în reclame. Consultați mai bine medicul”

 

Dacă observi că bei apă în cantități mai mari decât de obicei, nu ezita să apelezi la medicul de familie. S-ar putea să ai diabet, atenționează medicii endocrinologi de la Spitalul Clinic Republican (SCR).

 

Alina-Cătălina Andrieș

 

Nadejda și Liuba au fost diagnosticate cu diabet. Au avut aceleași simptome printre care se numără și setea. Pacientele au ignorat acest simptom la început, crezând că e bine să bei multă apă. „Dacă o persoană simte senzație permanentă de foame (și slăbește), de uscăciune în gură, secreție excesivă de urină, trebuie să se adreseze la medicul de familie. Dacă va ignora simptomele, ar putea să ajungă la spital în stare gravă”, constată Fedora Braghiș, medic endocrinolog la SCR.

 

Deși diabetul nu este o boală contagioasă, Nadejda a simțit atitudini răutăcioase din partea colegilor de serviciu. Chiar dacă șeful ei știa că are probleme grave de sănătate, ea a fost suprasolicitată la locul de muncă. „Am fost concediată. Acum prefer să nu spun nimănui despre boala mea”, spune hotărâtă Nadejda.

 

Tipurile de diabet

 

Diabetul este o boală cronică caracterizată prin secreţia şi eliberarea insuficientă a insulinei de către pancreas sau utilizarea insuficientă a insulinei de către ţesuturi. În diabetul zaharat tip I (insulinodependent), pancreasul nu mai secretă insulina sau secretă o cantitate foarte mică, insuficientă pentru a menține glicemia în limitele normale. Acest tip de diabet debutează de obicei la tineri.

 

În diabetul zaharat tipul II (non-insulinodependent), secreţia de insulină este scăzută sau există o rezistenţă periferică (a ţesuturilor) la acţiunea insulinei. Acest tip de diabet debutează la vârste mai înaintate, de obicei, după 50 ani, putând fi echilibrat prin dietă.

 

„Pacienților care suferă de diabet de tip 1 le administrăm insulină care este acoperită de poliță, pacienții cu diabet de tip 2 au nevoie de medicamente care sunt parțial acoperite de poliță”,  relatează medicul.

 

Înșelată de impostori

 

Nadejda însă refuză insulina prescrisă de endocrinologul de la policlinică. Femeia deține cetățenia României și o primește din România. „Insulina de la noi nu-mi ajută”, ne spune aceasta.

Ca să-și măsoare nivelul glicemiei, persoanele care suferă de diabet au nevoie de glucometru și de teste. „Pentru 100 de teste trebuie să scot din buzunar circa 500 de lei”, ne mărturisește Nadejda.

 

„Pacienții cu diabet de tip 1 trebuie să-și controleze zilnic glicemia. La fiecare verificare este nevoie de un test pentru glucometru. Cei care nu au posibilitatea să măsoare glicemia sunt îndemnați să o verifice săptămânal la policlinică”, afirmă endocrinologul.

 

Liuba Axenti îi atenționează pe toți diabeticii să nu cadă în plasa impostorilor care profită de vulnerabilitatea bolnavilor. Femeia și-a cumpărat un aparat pentru „tratarea” diabetului de tipul II.  „Am plătit 7000 de lei pentru acest aparat. Am văzut o reclamă la televizor și am hotărât să-l cumpăr. Mă gândeam că o să scap de dependența mea de insulină. Am împrumutat și bani. L-am testat, dar în zadar, nivelul glicemiei nu mi s-a schimbat. Acum nu-l pot întoarce înapoi, deoarece nu-mi răspunde nimeni la telefon, dacă aș avea banii aceştia acum, mi-aș face operație la ochi. Din cauza diabetului, vederea mea slăbește tot mai tare”,  ne spune femeia.

 

„Nu mai pot lucra ca înainte”

 

Pe lângă faptul că își administrează insulină, diabeticii trebuie să țină o dietă și să renunțe la sedentarism, iar dacă diabetul progresează cu complicații trebuie să reducă efortul fizic. „Fiind bucătăreasă, mi-a fost foarte greu la început să renunț la mâncarea care o poate consuma un om sănătos. Dar m-am obișnuit. Am fost diagnosticată cu diabet 20 de ani în urmă. Am avut cândva o gospodărie mare, trebuia să lucrez din greu și, prin urmare, starea mea s-a agravat. Am avut cangrenă la picior, mi-au amputat un deget. Nu mai pot lucra ca înainte”,  ne spune tristă Liuba Axenti.

 

Persoanele bolnave de diabet trebuie să respecte tratamentul pentru a nu permite agravarea bolii. „Mulți pacienți care au diabet ajung în spital din cauza complicațiilor apărute: afectarea ochilor, rinichilor și a picioarelor. Deseori, pacienții încep să respecte cu rigurozitate tratamentul doar după apariția complicațiilor. Diabetul nu este o boală, ci un mod de viață”, constată Fedora Braghiș, medic endocrinolog.

 

Sfatul medicului

 

Fedora Braghiș, medic endocrinolog: „După vârsta de 40 ani, o persoană sănătoasă trebuie obligatoriu să facă o analiză de verificare a glicemiei o dată pe an. În cazul în care un nou-născut cântărește mai mult de 4 kg, femeia trebuie să-și verifice nivelul mediu al glicemiei la fiecare trei luni pentru că există riscul ca ea să aibă ulterior diabet”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)