Dilema familiei Radu

VALORI // Nu au de ales. Din banii preconizaţi pentru reparaţia podului, care se poate prăbuşi în orice moment, soţii Radu îi vor pregăti de şcoală pe cei şapte copii ai lor

Tatiana şi Victor Radu Îi sunt recunoscători lui Dumnezeu că le-a dăruit şapte copii, păcat că nu le pot spune „mulţumesc” şi autorităţilor pentru ajutorul acordat. Puţinii bani din pensia de invaliditate a mamei şi a doi copii, toţi suferind de aceeaşi maladie – „Li se atrofiază muşchii de la mâini şi de la picioare”, explică soţul Tatianei –, plus salariul său mic de frizer abia de le ajung să asigure existenţa familiei lor numeroase. „Mi-i ruşine să spun. Soţul meu are o mie cinci sute de lei pe lună”, ne-a spus Tatiana.

Svetlana PANŢA

Bucuroşi de oaspeţi, soţii Radu şi cei şapte copii mi-au ieşit în întâmpinare. La intrare, văd un dulăpior cu câteva rafturi pe care este aranjată frumos încălţămintea de diferite mărimi. Dincolo de zâmbetele gazdelor observ deasupra capetelor copiilor o gaură enormă, pesemne podul stă să se prăbuşească în orice clipă. Parcă ruşinaţi, părinţii îmi spun că au economisit ceva bani pentru reparaţia acestuia, dar se apropie anul şcolar şi trebuie să-şi pregătească copiii de şcoală. „Tata mi-a dat 300 de lei. Am crezut că voi cumpăra rechizite pentru toţi, dar mi-au ajuns bani doar pentru surioarele mele mai mici, Vera şi Nadejda”, spune Liuba Radu, cel de-al doilea copil al soţilor Radu.

Studii preţ de „sănătate”

„Emilia şi Radu au nevoie de tratamente. Ereditar, li s-a transmis boala de care sufăr şi eu. Avem nevoie de tratament, dar care este foarte costisitor. Cel puţin câte 500 de lei lunar ar trebui să dăm doar pe medicamente”, spune disperată mama. Tatiana şi cei doi copii ai ei suferă de o maladie la coloana vertebrală care le afectează muşchii de la mâini şi de la picioare. Exerciţiile sistematice pe pista de alergare automată sau pe bicicleta staţionară ar putea să le stopeze atrofierea muşchilor, însă bugetul familiei este mult prea mic pentru un asemenea  lux. „În primul rând, acum trebuie să ne gândim cum vom achita contractul de studii al Liubei. Ea este în anul I la Facultatea de Asistenţă Socială şi până în noiembrie trebuie să achităm prima jumătate din suma de 5000 de lei”, relatează tatăl. Comisia de admitere nu a luat în calcul că familia Radu este numeroasă şi cu resurse financiare reduse. „Dacă eram ambii părinţi invalizi, poate că intra la buget, dar sunt doar eu… Dar familii numeroase de-alde noi mai sunt”, adaugă resemnată Tatiana.

„Nu-mi permit să fiu bolnav”

Victor, capul familiei Radu, pe umerii căruia sunt şapte copii şi soţia bolnavă, care, pe lângă toate greutăţile vieţii pe care le are de înfruntat, mai suferă şi de diabet zaharat, în septembrie va împlini 59 de ani. „Nu mai ţin minte când am avut un concediu. Am fost ceva timp în urmă bolnav, însă nu am putut sta acasă mai mult de trei zile. Chiar dacă aveam febra 39 am mers la serviciu”, îşi aminteşte Victor. „Am apelat la asistenţa socială, însă ei au constatat că nouă ne ajunge ceea ce avem”, spune tatăl copiilor. Pentru că au o maşină de spălat, un automobil foarte vechi model „Moskvici” şi încă vreo câteva lucruri vitale în casă, li s-a refuzat acordarea ajutorului. „Acum avem patru copii minori, însă în noiembrie Vitalie împlineşte 18 ani şi nu vom mai fi consideraţi familie numeroasă”, spune tristă Tatiana. Odată cu sărbătorirea majoratului  fiului, venitul şi aşa mizerabil al familiei Radu va scădea automat cu încă 400 de lei.

 

Nu rămâneţi indiferenţi!

Familia Radu are nevoie de ajutor pentru reparaţia casei. Vieţile lor sunt puse în pericol. În orice moment ar putea să se prăbuşească podul casei în care locuieşte familia. Îi rugăm pe cei care doresc să contribuie cu ceva pentru a ajuta această familie numeroasă să ne contacteze la numărul de telefon 069456968. Sau la telefonul redacţiei – 23 76 45.

The following two tabs change content below.