Difuzorii de presă din Chişinău: „Administraţia ne pune la zid!”

Marţi, 22 ianuarie, difuzorii de ziare din Chişinău au protestat în faţa Primăriei municipiului în legătură cu decizia administraţiei publice locale de a evacua chioşcurile de ziare de pe străzile centrale ale oraşului. Angajaţii companiei „Moldpresa Grup” SRL spun că astfel vor rămâne fără locuri de muncă. Pe de altă parte, afirmă ei, oamenii care mai citesc astăzi ziare nu vor avea de unde să le cumpere.   

„Vrem să muncim acasă!”, „Nu ne lăsaţi fără lucru!”, „Noi lucrăm legal!”, „Aici este presa!”, au scandat membrii Federaţiei Sindicatului din Comunicaţii Moldpresa în faţa Primăriei Chişinău. Majoritatea protestatarilor, femei pensionare, spun că sunt nevoite să lucreze fiindcă pensia nu le ajunge de trai.

„Noi, sute de femei, bunici, mame, ne adresăm către dumneavoastră! Vrem să lucrăm, să plătim impozite, vrem să muncim! Ce fel de gospodari  sunteţi voi dacă ne alungaţi, ca să nu avem şi noi o bucată de pâine? Cum puteţi sta la masă când lumea este flămândă? Nu ne îngenuncheaţi! Să vă fie ruşine!”, s-a adresat una dintre protestatare, la megafon, responsabililor pentru această problemă.

„De ce închideţi locurile noastre de muncă?”

„Suntem majoritatea femei trecute de prima tinereţe. Spuneţi-ne, vă rugăm, de ce închideţi locurile noastre de muncă? De ce nu vreţi să ieşiţi nici unul să comunicaţi cu noi? Vrem să înţelegem cu ce vă încurcăm? Noi lucrăm legal, contribuim cu impozite la bugetul statului. Nu lucrăm la negru! Câţi oameni au plecat peste hotare fiindcă nu au locuri de muncă?! Ne vorbiţi la televizor că creaţi locuri de muncă, că vă faceţi griji pentru noi. Dacă v-aţi fi gândit la noi, ne-am fi aflat noi oare astăzi aici?”, li s-a adresat consilierilor o altă femeie.

Protestatarii s-au împrăştiat, după ce un angajat al primăriei a ieşit şi le-a spus că administraţia va reveni la această problemă şi le va da un răspuns în decurs de trei zile. „Мы еще вернемся!”, au avertizat nemulţumiţii înainte de plecare. 

„Executivul ne pune pe acelaşi loc cu agenţii economici”

Între timp, până ca problema apărută să fie rezolvată, în ziua următoare, pe 23 ianuarie, angajaţii Moldpresa au ieşit într-o conferinţă de presă, unde şi-au mai expus încă o dată indignarea:

„Venim cu un mesaj care exprimă strigătul salariaţilor, al membrilor sindicatului cărora li se ia locul de muncă, chiar dacă majoritatea sunt din categoria persoanelor cu vârstă înaintată, participând prin impozite la bugetul public. Administraţia ne pune la zid.

Activăm într-o companie cu o istorie de peste 60 de ani, informând multe generaţii. În situaţia economică de azi, „Moldpresa Grup” asigură cu locuri de muncă peste 800 de persoane, cu un salariu decent, transparent, care generează impozite în valoare de 37 de milioane de lei. Conferinţa de faţă are scopul de a stopa acţiunile direcţiilor administraţiei publice locale şi de a iniţia un dialog constructiv şi a dezbate subiectul pentru a ajunge la un numitor comun. Or executivul ne pune pe acelaşi loc cu toţi agenţii economici. Noi, totuşi, facem parte din sindicatul de comunicaţii, suntem difuzori de presă, lucru pe care ar trebui să-l înţeleagă executivul şi să revadă regulamentul de comerţ. Vrem să fim o ţară europeană, dar asistăm la aplicarea unor metode dictatoriale”, a punctat în cadrul conferinţei Svetlana Başchir, membrul biroului executiv al Federaţiei Sindicatelor din Comunicaţii din R. Moldova.

Socialiştii promit două amendamente

Peste câteva ore de la conferinţa de presă organizată de sindicaliştii din comunicaţii, o altă conferinţă pe aceeaşi temă a avut loc la iniţiativa partidului socialist, care a venit cu acuzaţii la adresa administraţiei municipiului Chişinău, deşi şi socialiştii fac parte din Consiliul Municipal Chişinău, unde se aprobă regulamente şi se iau decizii în acest sens.

Vlad Bătrâncea, deputat din partea partidului socialist, a declarat că fracţiunea socialiştilor din Consiliul Municipal Chişinău va înregistra două amendamente, „prin care să se permită comercializarea presei şi a florilor, aşa cum este astăzi în Chişinău”. „Noi nu dorim ca unii cetăţeni, care au ajuns prin uşa din spate a Primăriei Municipiului Chişinău, sub pretextul luptei cu chioşcurile, să aducă alţi agenţi economici şi alte persoane care vor presta aceleaşi servicii, ca şi în cazul cazinourilor”, a mai spus Bătrâncea.

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)