Diferenţa dintre „transnistreni” şi „moldoveni” după IMAS // SONDAJ


Un sondaj făcut public recent arată că cetăţenii Republicii Moldova de pe cele două maluri ale Nistrului au viziuni diferite faţă de aceleaşi fenomene. Directorul IMAS consideră că diferenţa este dictată de modul de informare a celor două categorii de cetăţeni. 

Vadim VASILIU

Ultimul sondaj realizat de către Institutul de Marketing IMAS, la comanda politik.md, în perioada 10–24 aprilie curent, prezintă un interes deosebit datorită datelor care relevă diferenţa de percepţie a anumitor fenomene social-politice, dar şi diferenţa de atitudini faţă de anumite procese a locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului. „Barometrul de Opinie Reintegrat – Sondaj de opinie naţional realizat pe ambele maluri ale Nistrului” pe un eşantion de 1390 de persoane, din care 1105 interviuri au fost realizate în partea dreaptă Nistrului, iar 285 de chestionare, în partea stânga a Nistrului.

Frica de război vs frica de sărăcie 

În timp ce locuitorii de pe malul drept al Nistrului se tem cel mai mult de sărăcie, acesta fiind răspunsul a 16% din intervievaţi, şi de Dumnezeu, opţiune aleasă de 9% din respondenţi, locuitorii de pe malul stâng al Nistrului cel mai mult se tem de război, acesta fiind răspunsul a 24% din intervievaţi, iar 13% din respondenţi au răspuns că nu se tem de nimic.

Nu le pasă de politicienii din RM

Persoana nr. 1 în stat rămâne prim-ministrul. Astfel, la întrebarea „În acest moment, cine credeţi că are cea mai mare putere în stat?”, 41% din chestionaţi din partea dreaptă a Nistrului consideră că cel mai influent este prim-ministrul Republicii Moldova şi doar 29% cred că preşedintele RM deţine cea mai mare putere în stat.

Totodată, respondenţii din regiunea transnistreană au demonstrat că nu le pasă de viaţa politică şi de politicienii din Republica Moldova. Rugaţi să se pronunţe cine este cel mai influent om politic din RM, 79% din intervievaţi au declarat că Nu ştiu/Nu au un răspuns, iar 13% din chestionaţi l-au numit pe Vlad Filat drept cel mai influent politician, pe Voronin l-au ales doar 2%, iar Marian Lupu este considerat un politician influent de doar 4%.

Diferenţa de informare

Opiniile locuitorilor de pe malul drept al Nistrului şi ale celor din regiunea transnistreană diferă substanţial atunci când sunt chestionaţi în ceea ce priveşte perspectiva reintegrării Republicii Moldova. Doar 17% din locuitori ai rmn şi-ar dori reintegrarea statului, în timp ce 50% nu vor acest lucru. De partea cealaltă, 57% din intervievaţi, locuitori din dreapta Nistrului, au spus că îşi doresc reîntregirea şi doar 10% nu vor acest lucru.

Doru Petruţi, director IMAS, ne-a spus că sondaje de acest tip nu s-au mai făcut. „Diferenţa de răspunsuri este foarte mare, deoarece în regiunea transnistreană este un alt tip de informare, iar experienţele prin care trec aceste două categorii de cetăţeni diferă absolut… Trebuie să admitem şi faptul că în regiunea transnistreană nu prea se fac sondaje, iar populaţia de acolo nu este obişnuită să se dea cu părerea”.

Diferenţa de informare este demonstrată chiar de sondajul propriu-zis. Locuitorii din regiunea transnistreană sunt mai interesaţi de ştiri despre Rusia decât despre Republica Moldova.

Timofti, miel, iar Voronin, porc

O întrebare mai deocheată, adresată persoanelor de pe malul drept al Nistrului, a sunat în felul următor: „Dacă ar fi să comparaţi principalii oameni politici cu un animal, ce aţi alege pentru fiecare din ei?”. Majoritatea respondenţilor nu au putut da un calificativ, însă unii politicieni au fost asociaţi cu un animal sau altul de 11% din intervievaţi. Astfel, 11,3% din respondenţi îl identifică pe Dorin Chirtoacă cu un cocoş, 8,6% îl consideră pe Vlad Filat drept un leu, 9,2% l-au numit pe Vladimir Voronin porc, iar actualul preşedinte al Republicii Moldova este comparat de 8% din chestionaţi cu un miel.

Româna ori moldoveneasca?

Întrebarea care a demonstrat că cetăţenii RM încearcă în continuare să facă diferenţa între limba română vorbită în RM şi limba română vorbită în România este „Care din următoarele păreri reflectă mai bine adevărul despre limba vorbită în Rep. Moldova?”. La acest capitol, 51% din intervievaţi au spus că limba moldovenească este diferită de cea română, iar 41% consideră moldoveneasca la fel ca româna. Totodată, conform barometrului, 58% din respondenţi consideră că în Constituţia RM limba moldovenească trebuie să figureze drept limba de stat.

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)