Diferenţa de vârstă contează într-o relaţie?…

Se spune că dragostea nu are vârstă, însă, trecând pe planul mai practic al relaţiilor propriu-zise, cei doi implicaţi au fiecare vârsta şi experienţele lor.

Statistic vorbind, se pare că relaţiile în care bărbatul este mult mai în vârstă decât femeia au şanse mai mici de supravieţuire decât cele între parteneri de aproximativ aceeaşi vârstă sau în care femeia e mai matură. Vârsta, educaţia, personalitatea – toate îşi spun cuvântul atunci când ne formăm impresii sau ne exprimăm punctele de vedere. Şi într-o relaţie, atunci când punctele de vedere sunt diferite în prea multe privinţe, e calea aproape sigură spre sfârşit.

„Eu nu cred în relaţii în care diferenţa de vârstă e prea mare. Am trecut timp de patru zile prin aşa ceva şi nu mi-a plăcut. Am o prietenă căsătorită cu un tip cu 13 ani mai mare ca ea. S-au cunoscut când ea avea 18 ani şi abia venise în Chişinău la facultate. Ea era un copil, încă habar nu avea cine e şi ce vrea de la viaţă. El era un bărbat în toată puterea cuvântului, cu un divorţ în spate şi un copil. Sunt împreună de opt ani şi s-au căsătorit, sunt fericiţi sau cel puţin aşa par, însă eu sunt convinsă că ea ar fi fost cu totul altă persoană dacă nu l-ar fi întâlnit pe el. El e mai în vârstă, destul de autoritar, am senzaţia că i-a impus punctele lui de vedere într-un moment în care ea era prea tânără şi dezorientată. Cred că e bine să fii lângă cineva de vârsta ta, mai ales, în tinereţe. Să înveţi şi să experimentezi, nu să preiei personalitatea şi experienţa altcuiva.” (Tania, 26 de ani, Chişinău)

„Nu ştiu altele cum sunt, dar mie nu îmi plac băieţii de vârsta mea. Un bărbat matur e altfel, se poarta altfel, e mai politicos, ştie să vorbească, ştie cum să se comporte cu o femeie… Am avut multe relaţii, de la prieteni cu câteva luni mai tineri până la actualul meu logodnic, care îi cu zece ani mai mare, şi pot spune că dintre toţi cu el m-am potrivit cel mai bine. Deşi în grupul lui de amici la început am fost privită un pic suspect. Poate e vorba numai de felul meu de-a fi, poate el e altfel… nu ştiu. Cert e că sunt un susţinător al relaţiilor cu bărbaţi ceva mai mari. Nu degeaba se spune că fetele se maturizează mai repede!” (Mirela, 25 de ani, Chişinău)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)