Diavolul şi domnişoara Ştanski // BOGATU

Motto:
Raţionalistul spune: „Diavolul nu este altceva decât un mit, deci el nu există”. Autorul spune: „Diavolul este un mit, deci el există şi nu încetează să lucreze”.

Denis de Rougemont în Partea Diavolului

Dmitri Rogozin a promis sau poate a ameninţat deunăzi că problema transnistreană va fi discutată cu Vlad Filat, în cadrul vizitei premierului moldovean la Moscova, „în cele mai mici detalii”. Şi cum în detalii, precum se ştie, se ascunde diavolul, şeful guvernului de la Chişinău riscă să dea de dracu în capitala Rusiei.

Dorinţele necuviincioase ale ministrei

Până şi la o privire sumară, se pot desluşi nişte amănunte neliniştitoare pe firul evenimentelor petrecute între cele două sărbători naţionale ale Republicii Moldova. Totul a început săptămâna trecută cu domnişoara Nina Ştanski.

Pretinsa ministră de externe, ale cărei fotografii fac senzaţie pe internet, a mărturisit într-un mesaj trimis lui Serghei Lavrov că ar vrea să arboreze pe clădirile administrative din regiunea separatistă steagurile Rusiei. Şi a explicat de ce. „Viitorul regiunii, a spus ea, este strâns legat de Rusia.”

Se pare că dorinţele fulgurantei camarade a tânărului lider al autoproclamatei republici nistrene i-au lăsat mască pe oficialii moldoveni. Sexy-diplomata de la Tiraspol este o femeie atât de răpitoare, pesemne, încât mulţi bărbaţi ai neamului, când o văd sau o aud, uită de obligaţiile lor. În orice caz, demersul ei provocator a rămas la Chişinău fără replică.

Bergman&Şevciuk: „Independenţă, nu autonomie”

Îndrăzneala domnişoarei Ştanski se vede că l-a însufleţit pe generalul Mihail Bergman să vină şi el cu nişte declaraţii prăpăstioase. Veteranul uneltirilor kaghebiste şi al războaielor psihologice dintre cele două maluri a mărturisit că Rusia era să recunoască independenţa Transnistriei încă în 2008, odată cu Abhazia şi Osetia de Sud. S-a abţinut însă din cauza hoţiilor lui Igor Smirnov, care ar fi furat miliarde de ruble din donaţiile Moscovei.

Şi ca să nu lase loc de interpretări, generalul ne-a lămurit încotro bat vânturile Moscovei. Astăzi, a susţinut el, nu se mai poate pune problema autonomiei malului stâng, deoarece „Transnistria trebuie să fie independentă”. Nici mai mult, nici mai puţin.

Bergman e un militar expansiv, bineînţeles, are o imaginaţie debordantă, scrie şi publică cărţi de ficţiune, de aceea gura uneori îi scapă, probabil, de sub controlul raţiunii. El este, totuşi, un vechi cadru al serviciilor secrete ruse şi, în plus, de la o vreme, exercită funcţia de reprezentant oficial al Tiraspolului la Moscova. Aşa fiind, nu avem cum să nu-i luăm în serios afirmaţiile.

Că poziţia generalului Bergman nu este întâmplătoare ne-a confirmat chiar Evgheni Şevciuk. Vinerea trecută, şeful administraţiei de la Tiraspol a declarat tranşant şi fără ambiguităţi că va lupta pentru afirmarea independenţei Transnistriei. El a ţinut astfel să asigure populaţia că întâlnirile-i frecvente cu Filat şi călătoriile sale în Occident nu constituie o renunţare, ci dimpotrivă, o cale nouă spre atingerea aceluiaşi obiectiv mult râvnit: recunoaşterea internaţională a autoproclamatei republici nistrene.

„Nu există niciun un fapt care să arate că suntem pe calea de cedare a poziţiilor noastre în acest moment, şi nu va fi”, a spus Şevciuk. Iar ca să pară mai convingător, le-a demonstrat reporterilor de la agenţia de presă Reuters un detaliu sugestiv, şi anume: ceasul său de mână cu iniţialele „FSB”.

Rogozin bagă draci

Bomboana pe colivă a pus-o totuşi, după cum am arătat mai sus, Dmitri Rogozin. Vicepremierul rus nu s-a sinchisit să ne arate diavolul care se ascunde „în micile detalii” pe care Kremlinul are de gând să le negocieze cu Vlad Filat. „Trebuie să ne gândim la o țară mare, a spus vicepremierul rus, la o zonă unită eurasiatică, la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă care, de asemenea, se va extinde, pentru că marea lume eurasiatică vrea ca noi să fim împreună.” Clar, nu?

Kremlinul doreşte să fim împreună în Eurasia construită de Putin. Şi, pe deasupra, să aderăm la blocul militar numit Tratatul de Securitate Colectivă, contopindu-ne cu Rusia într-o „ţară mare”. Asta i se va propune premierului moldovean la Moscova. Iar dacă nu vreţi, i se va sugera lui Filat, rămâne cum au spus domnişoara Ştanski şi domnul Şevciuk, asistaţi de experimentatul general Bergman: Transnistria va adopta steagul Rusiei şi va fi recunoscută de Moscova drept ţară independentă.

Este limpede că Rogozin bagă draci cu bună ştiinţă pentru a ridica miza Transnistriei. Ruşii ne cer aparent imposibilul ca să obţină minimul: redirecţionarea vectorului european al Republicii Moldova spre Est.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu