Diaspora: votaţi un candidat european!

Conaţionalii noştri aflaţi în străinătate îşi îndeamnă rudele să nu fie indiferente, să participe duminică la vot

14925261_325024871196270_4749226621904104703_n

Mobilizare fără precedent a cetăţenilor R. Moldova aflaţi peste hotare pentru a putea participa la scrutinul de duminică. Comunitatea „Adoptă un vot” numără deja peste 50.000 de membri. Oamenii sunt gata să parcurgă sute şi mii de km ca să voteze, se ajută reciproc cu cazare şi transport. Grupul a fost creat cu scopul de a mobiliza cetăţenii R. Moldova aflaţi în diferite ţări să voteze candidatul proeuropean.

Lucia Coliban s-a stabilit cu familia în Lisabona, Portugalia, acum 17 ani. Îşi creşte şi îşi educă copiii în această ţară. „Chiar dacă ne-am stabilit aici, am votat regulat la toate scrutinele. În 2009, ne-am mobilizat toţi cetăţenii din R. Moldova aflaţi aici şi am votat împotriva regimului comunist. Ne-am bucurat când a pierdut Voronin alegerile. Am sperat că lucrurile se vor schimba în bine acasă. Din păcate, am fost dezamăgiţi. Ne mobilizăm şi acum. Cred în Maia Sandu, e unicul politician deştept şi onest. A avut voinţa să schimbe lucrurile în bine la Ministerul Educaţiei, sperăm că va schimba situaţia şi în R. Moldova”.

„Vreau foarte mult să votez, dar am trei copii. Cel mai mic are şase luni. Nu pot merge la Londra, deoarece nu are cine să stea cu copiii. Dacă mai este cineva din York ori Leeds şi vrea să voteze, dar nu are bonă, aş putea sta cu copiii”, şi-a oferit sprijinul femeia pe pagina „Adoptă un vot”.

Lucia i-a convins pe vecini şi aceştia, la rândul lor, l-a convins pe un alt vecin originar din R. Moldova să meargă duminică la vot. „Am luat legătura şi cu nişte conaţionali care nu au transport, nici nu ştiu oraşul, patronul îi asigură cu transport până la locul de muncă şi înapoi. Ne-am înţeles că dacă nu găsesc alt transport îi vom duce cu maşina noastră până la secţia de votare şi îi vom aduce”, ne-a mai spus Lucia. Totodată, aceasta şi-a îndemnat şi rudele de acasă să iasă la vot.

Sprijin între mămici

Natalia Josu e stabilită cu familia în Marea Britanie. Trebuie să parcurgă 300 de km până la secţia de votare deschisă la misiunea diplomatică a R. Moldova din Londra. „Vreau foarte mult să votez, dar am trei copii. Cel mai mic are şase luni. Nu pot merge la Londra, deoarece nu are cine să stea cu copiii. Dacă mai este cineva din York ori Leeds şi vrea să voteze, dar nu are bonă, aş putea sta cu copiii”, şi-a oferit sprijinul femeia pe pagina „Adoptă un vot”.

Solicitată de JURNAL de Chişinău, Natalia ne-a declarat că i se pare foarte important votul de duminică. „E prima oară când la funcţia de preşedinte candidează o persoană lucidă, pe care e plăcut să o asculţi. Chiar dacă preşedintele nu prea are mari împuternici în R. Moldova, este evident pentru noi că Maia Sandu îşi propune să facă cu adevărat schimbări spre binele oamenilor, a rudelor noastre rămase acasă”, ne-a spus Natalia, precizând că e regretabil că autorităţile nu au deschis o secţie de votare şi la Manchester, Marea Britanie, aici fiind foarte mulţi moldoveni.

Dacă vreţi să ne întoarcem, votaţi un candidat european

Un alt internaut, Mihai Eftimie, a lăsat un mesaj pe pagina „Adoptă un vot” în care îi îndeamnă pe cetăţenii de acasă să voteze. „Dacă îţi iubeşti sora, fratele, copilul înstrăinat, te rugăm, fă doi paşi până la secţia de votare şi votează candidatul proeuropean. De dorul vostru, noi, aici, printre străini, vom face şi 1000 de km ca să putem vota pentru un trai mai bun, pentru a putea să ne întoarcem acasă”, a scris el.

La alegerile din 30 octombrie, Olga Eremei a schimbat două avioane şi a zburat trei ore din Norvegia spre Suedia ca să voteze. E gata să facă același drum și pe 13 noiembrie. „Este foarte important ca lumea să participe la acest scrutin, pentru că astfel decidem soarta R. Moldova. Avem în faţă o alegere clară, dacă dorim un viitor mai bun pentru Moldova, acesta ne poate fi asigurat doar de un candidat proeuropean, Mai Sandu. Diaspora s-a mobilizat mult în aceste zile. Mai avem o şansă!”, a afirmat Olga.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu