Diaspora rămâne discriminată

Magistraţii constituţionali le-au sugerat cetăţenilor noştri de peste hotare să-şi rezolve din timp problemele

Foto: Raisa Apolschi, una din magistrații constituționali recent numiți

Înainte de ultimele alegeri parlamentare CEC informa alegătorii cu drept de vot de peste hotare că vor putea vota în baza paşaportului valabil sau a celui cu termen de valabilitate expirat. Legalitatea deciziei era confirmată de o Hotărâre a Curţii de apel din 24 noiembrie 2014 menţinută în vigoare şi de Curtea Supremă de Justiţie, preşedinte al căreia era atunci Mihai Poalelungi. După patru ani, la 29 ianuarie, curent, Curtea Constituţională, în fruntea căreia se află acelaşi Mihai Poalelungi a decis că reprezentanţii diasporei nu vor mai putea vota cu documente expirate. Decizia CC i-a nemulţumit pe cetăţenii noştri aflaţi peste hotare care susţin că expirarea actului de identitate nu înseamnă şi pierderea calităţii de cetăţean.

În sesizarea depusă la CC, Avocatul Poporului, Mihai Cotorobai, afirma că interdicţia pentru cetăţenii moldoveni de a vota peste hotare în baza buletinului sau paşaportului expirat este contrară prevederilor Constituţiei.

Mai mult ca atât, interdicția reprezintă un tratament diferenţiat în raport cu cetăţenii care votează în țară, care pot vota în baza buletinelor de identitate, inclusiv a celor provizorii şi că acest tratament diferenţiat reprezintă o barieră în exercitarea dreptului la vot al cetățenilor aflați în străinătate „Majoritatea emigranților moldoveni au familii în Republica Moldova și le pasă de viitorul acestei țări. Ei contribuie la economia națională prin remitențe cu peste 20% din PIB”, mai spune ombudsmanul.

CC: „Să-şi rezolve din timp problemele”

Magistraţii constituţionali au avut însă o altă părere. „Alegerile parlamentare sau prezidențiale au loc, de regulă, o dată la patru ani. În acest sens, ele sunt previzibile. Perioada dintre scrutine este suficient de mare pentru a le permite cetățenilor care vor să voteze să solicite eliberarea unui pașaport valabil. Ei își pot rezolva din timp problemele legate de valabilitatea pașapoartelor lor, chiar fără a fi nevoie să se deplaseze în țară. Din acest punct de vedere, nu este afectată esența dreptului la vot al cetățenilor aflați peste hotarele țării”, se arată în decizia CC.

La deliberări au participat magistrații constituționali recent numiți, ex-procurorul general Corneliu Gurin, precum și foștii deputați PD, Artur Reșetnicov și Raisa Apolschi, care este și nașa liderului PD, Vladimir Plahotniuc.

Regimul vrea să limiteze influenţa diasporei

Juristul blocului ACUM, Sergiu Litvinenco consideră că chiar dacă CEC nu permite cetăţenilor moldoveni stabiliţi peste hotare să voteze în baza paşaportului cu termen de valabilitate expirat, ei totuşi o pot face în baza deciziei irevocabile a CSJ din 2014. El atrage atenţia că în Codul electoral nu există sintagma „paşaport valabil” cu care operează magistraţii CC, ci noţiunea „paşaport”. „De aici întrebarea – cum poţi să te pronunţi (o ditamai Curte Constituţională) că legea ar prevedea obligativitatea votării cu „paşaportul valabil” în condiţiile în care legea spune că votarea are loc cu „paşaportul”, observă juristul. Acesta mai precizează că actul Curții Supreme de Justiție din 2014 rămâne în vigoare şi nu poate fi anulat.

„Curtea Supremă de Justiție este entitatea competentă să interpreteze (în procesul aplicării) un text de lege. Curtea Constituțională nu este învestită cu o astfel de prerogativă decât, poate, în măsura în care o anumită interpretare ar fi conformă sau nu Constituției”.

Potrivit lui Litvinenco, regimul vrea să interzică prin orice mijloace diasporei să voteze cu pașapoarte expirate. „Însă ceea ce trebuie să știm este că, potrivit Constituției, toți cetățenii au dreptul de a vota, inclusiv cu pașaportul expirat, și nimeni nu ne poate lua acest drept”, conchide juristul.

Guvernul înnoieşte paşapoarte alături de Ghileţchi

Întâmplător sau nu, începând cu 24 decembrie 2018, actualul vicepreşedinte al Parlamentului, Valeriu Ghileţchi, candidat în Circumscripţia 51 (care cuprinde  SUA, Canada), îşi face campanie în această regiune însoţit de o echipă mobilă, formată din câţiva angajaţi ai Agenţiei servicii publice, care le propun conaţionalilor cu documente expirate servicii de înnoire a paşapoartelor. În replică, blocul ACUM a atenţionat observatorii internaţionali că se utilizează aparatul administrativ și banii publici pentru a crea un avantaj lui Valeriu Ghileţchi, în timp ce altor concetățeni de ai noștri din diasporă li s-a luat brutal dreptul de a vota în baza pașapoartelor expirate.

Dumitru Alaiba, candidatul ACUM în cadrul acestei circumscripţii, a solicitat o informaţie oficială de la Agenţie în care a solicitat să afle în baza căror criterii au fost selectate regiunile unde a fost organizat procesul de înnoire a pașapoartelor şi dacă un astfel de proces a fost organizat şi în alte state ale UE. În răspuns Agenţia anunţă că procesul de înnoire a paşapoartelor, cu echipe şi echipamente mobile, a fost organizat doar de Ambasada SUA, nu şi de alte ambasade din America de Nord sau UE.

„Persoanele de contact indicate de Ambasada SUA în anunțurile sale publice fac campanie în favoarea candidatului în circumscripția 51, actualul vicespeaker al Parlamentului, Valeriu Ghilețchi. Noi respectăm opțiunea tuturor cetățenilor, iar dreptul la un vot liber este unul sfânt. Este, însă, inacceptabil când instituțiile statului joacă deschis în aceeași echipă cu un candidat electoral, declarat în aceste alegeri independent, dar de facto vicespeaker în actualul parlament, votat în această funcție de către majoritatea parlamentară”, se spune în comunicatul blocului ACUM, care atenţionează observatorii internaţionali să ia notă de abuz.

Solicitat de JURNAL, Valeriu Ghileţchi, a declarat că vizitează de unul singur SUA şi că nu utilizează resurse administrative în campanie. „Eu călătoresc singur. Nu am călătorit și nu călătoresc cu nimeni din partea autorităților RM si nici cu persoane de la Registru”.

La întrebarea de ce pe pagina sa de pe reţeaua Facebook apar anunţuri în care conaţionalii cu documente expirate sunt îndemnaţi să vină să-şi înnoiască actele, Ghileţchi a răspuns că „Am re-postat un anunţ făcut de reprezentanţi ai diasporei. Eu am legături strânse cu diaspora de aici şi am fost şi sunt în continuare în strânsă colaborare cu ei”.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu