Diaspora: „Pentru că nu pot să ne cumpere votul, ni-l fură”

Decizia Comisiei naţionale responsabilă de delimitarea hotarelor circumscripţiilor uninominale de a-i acorda regiunii transnistrene, aflată sub ocupaţie rusească, două circumscripţii, iar diasporei – unde se află peste un milion de cetăţeni – doar trei a trezit discuţii aprinse. Conaţionalii noştri din străinătate spun că, în aceste condiţii, vor protesta pentru a atrage atenţia comunităţii europene ori se vor mobiliza şi vor veni acasă în ziua scrutinului pentru a schimba starea lucrurilor de aici.

Nadea Savolainen, o chişinăuiancă stabilită acum un deceniu în Finlanda, ne relatează că a urmărit cu multă atenţie modul în care a fost modificat sistemul electoral şi acţiunile ulterioare ale comisiei guvernamentale pentru partajarea circumscripţiilor. La alegerile prezidenţiale din 2016 s-a deplasat să voteze la o distanţă de peste 350 de km, la secţia de votare din Tallinn, Estonia. Consideră că actuala guvernare a întrezărit un pericol văzând cum s-a mobilizat diaspora şi a decis să reducă, prin modificarea sistemului electoral, vocea acesteia la tăcere.

„O decizie care ne afectează”

„Din păcate, o bună parte din oamenii din satele din R. Moldova mai pot fi manipulaţi cu tot felul de promisiuni ori chiar pot fi cumpăraţi cu daruri electorale. Noi, cei de peste hotare, suntem mai informaţi şi nu pot să ne cumpere votul. Văzând că suntem  activi, au decis să ne reducă la tăcere. Din păcate, dacă cei din Italia pot beneficia de zboruri mai ieftine până în R. Moldova şi vor putea merge acasă să voteze, pentru noi, cei din Finlanda, e mult mai complicat. Deplasarea ne-ar costa 350–400 de euro pentru o persoană, bani cu care îmi întreţin familia timp de o lună. Dacă acum un deceniu, puteam să număr pe degete câţi cetăţeni ai RM eram aici, acum, suntem peste 400.

Unii conaţionali locuiesc în oraşe de unde ar trebui să ia două avioane. De ce să ne limiteze dreptul la vot, unicul drept pe care îl mai avem şi care ne dă o speranţă că mai putem schimba lucrurile în bine acasă? O parte a diasporei se va mobiliza să vină să voteze acasă. Noi vom mai discuta cu alţi reprezentanţi ai comunităţii „Adoptă un vot” şi vom ieşi cu o declaraţie prin care vom sesiza comunitatea europeană despre această decizie care ne afectează foarte mult”, a spus Nadea Savolainen.

Vom vota acasă!

Tatiana Safaler, profesoară, stabilită acum 18 ani în Italia, voce activă a comunităţii româneşti de la Veneţia, ne spune că se aştepta la o asemenea hotărâre din partea actualei guvernări, mai ales că partidele de opoziţie nu şi-au delegat reprezentanţi în Comisia pentru partajarea circumscripţiilor. „Intenţia acestei guvernări este clară. Diaspora este o forţă. Să vii să votezi acasă nu e o soluţie, dar deoarece alternativă nu există, opinia mai multor persoane din diasporă e să venim să votăm totuşi acasă. Aşa cum au parcurs sute şi chiar mii de kilometri la ultimele alegeri pentru a vota, aşa vom veni să votăm acasă”, ne-a informat Tatiana Safaler.

Gest cinic din partea actualei guvernări

Dumitru Vicol, economist la Londra, Marea Britanie, unul dintre organizatorii Offline-ului AuV2, consideră că repartizarea a doar trei circumscripţii cetăţenilor aflaţi peste hotare reprezintă o intenţie clară a actualei guvernări de a minimaliza ponderea votului din diasporă.

„Conform datelor de la Ministerul Afacerilor Externe, suntem aproximativ 805.000 de moldoveni peste hotare. Cifra reală e mult mai mare pentru că, de exemplu, numărul de cetăţeni aflaţi în Marea Britanie este de 1.052, conform acestor date. La alegerile din noiembrie 2017, buletinele de vot de la ambele sectii, 6.000, s-au epuizat, iar câteva mii de oameni erau încă în afara secţiilor. Faptul că ni s-a acordat doar trei circumscripţii ar însemna că autorităţile estimează că am fi maximum 180.000 de cetăţeni (câte 55.000–60.000 per circumscripţie) şi ignoră cel puţin 500.000 de alegători. Este un gest cinic. Pe de o parte, Guvernul şi Biroul pentru relaţii cu diaspora continuă să promoveze mesajul că diaspora reprezintă un potenţial enorm, care contribuie la dezvoltarea statului, iar, pe de altă parte, ne umilesc prin reducerea ponderii votului. Acest lucru se întâmplă din cauza că diaspora poate schimba într-adevăr balanţa în timpul alegerilor şi cu siguranţă nu în favoarea PD”, afirmă Dumitru Vicol.

Potrivit lui, una din soluţii este mobilizarea cetăţenilor pentru a veni să voteze acasă, însoţită de o campanie împotriva corupţiei şi a partidelor care mimează lupta cu acest fenomen. „E evident că motivul principal care a generat plecări în masă peste hotare este corupţia, fenomen care a contribuit la sărăcirea populaţiei. Din acest motiv eu şi alţi prieteni de-ai mei vom merge acasă la alegeri şi vom face o campanie civică anticorupţie îndreptată împotriva tandemul PD- PSRM, care mimează reformele şi încearcă să ne reducă la tăcere. Cei care nu vor reuşi să vină acasă îşi vor putea convinge prietenii, rudele să voteze conştient, raţional”, a mai spus Vicol.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu