Diaspora a votat libertatea

VOTUL EXODULUI // Peste 65 mii de moldoveni din afara ţării au votat pentru partidele liberale

Prezenţă record la vot a moldovenilor aflaţi în afara ţării. Comisia Electorală Centrală anunţa că la cele 75 de secţii de votare deschise în afara graniţelor Republicii Moldova au votat peste 65 mii de persoane! Amintim că la scrutinul din iulie 2009, care a fost organizat într-o zi de miercuri, au participat 17 544 de persoane, în peste 30 de secţii de votare.

Moldovenii din China au fost primii alegători

Primii şi-au exprimat opţiunea alegătorii din China. „La secţia de votare deschisă în incinta Ambasadei R. Moldova la Beijing au votat 28 de persoane”, a declarat pentru JURNAL Iurie Vition, şefului Biroului electoral de acolo.

În timp ce în China secţia de votare se închidea, dincolo de  Oceanul Atlantic, alegătorii aşteptau cuminţi deschiderea urnelor de vot. „La ora şapte dimineaţa, ora Washingtonului, un grup de zece persoane erau deja în faţa Secţiei de votare din Washington, gata să trimită acasă un vot ce ar contribui la dezvoltarea ţării”, ne-a spus Igor Munteanu, ambasadrul R. Moldova în Statele Unite ale Americii. Acesta a menţionat că au votat 2 778 de persoane.

28 de mii de moldoveni au votat în Italia

„Sunt de un an de zile în America, dar niciodată nu uit de casă”, ne-a spus Silvia, o moldoveancă de 25 de ani, care locuieşte în New York. „Am fost împreună cu alţi moldoveni şi am votat, pentru ca să se încheie odată această criză politică”, a menţionat tânăra.

Potrivit datelor oferite de CEC, cea mai mare prezenţă a fost înregistrată în Italia, unde au votat peste 28 de mii de persoane. Circa zece mii de moldoveni au votat la secţiile de votare din România, peste patru mii de moldoveni, în Federaţia Rusă, 2 528 de alegători au votat în Spania, din Grecia au venit 2 499 de voturi, în Franţa şi-au exprimat opţiunile 2 447 de persoane. „Voturile acestora s-au repartizat după cum urmează: PLDM – peste 31 000 de voturi, PL – 16 000, PD – 5 000, PCRM – 4 350 de voturi”, a declarat Iurie Ciocan, secretarul CEC.

Foi A 4, în loc de buletine de vot

Numărul mare al alegătorilor le-a dat bătăi de cap membrilor secţiilor de votare din Moscova, Paris, Padova şi Bologna, care au rămas fără buletine de vot şi 919 de persoane au votat pe foi A 4. Iurie Ciocan a spus că nu au fost distribuite din start mai multe buletine de vot pentru că, potrivit legislației, la secțiile de vot deschise peste hotare se distribuie câte trei mii de buletine. „CEC a trimis la secţiile de votare din afara ţării 136 mii de buletine”, a menţionat Ciocan.

„Era unica soluție găsită, reieșind din situația creată, ca să nu stea alegătorii în cozi uriașe și ca să reușească să voteze”, a declarat pentru JURNAL Vasile Gafton, unul din membrii CEC. Acesta a mai menţionat că există riscul ca aceste voturi să nu fie validate.

Pe de altă parte, Nicolae Osmochescu, doctor în drept constituţional, fost judecător al Curţii Constituţionale, a declarat pentru JURNAL că, în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova, aceste foi nu corespund modelelor aprobate de CEC. „Dar dacă pornim de la spiritul legii, nu de la buchea acesteia, cred că ar trebui să fie validate, pentru că cetăţenii Republicii Moldova şi-au exercitat un drept înscris în Constituţie, cel de a vota”, ne-a spus Osmochescu. „Eu aş vota ca să fie acceptate!”, a adăugat acesta.

„Am votat pentru Moldova!”

Întrebaţi pentru ce au votat, majoritatea moldovenilor de peste hotare au spus: „Pentru ca să fie bine şi în ţara noastră!”. „Am votat la Bologna, Italia, şi era un rând imens. Sperăm să ajungă rezultatele corect acasă şi să ne ajute Domnul să punem ţara la cale. Nu suntem indiferenţi, ne doare sufletul pentru cei de acasa”, ne-a spus Angela din Italia.

„Şi la Barcelona, Spania, erau mulţi moldoveni la votare. Mă bucură că lumea începe să înteleagă cât de important este să votezi, mai ales pentru viitorul ţării”, zice Ion din Spania.

„Alegeri organizate bine, în sfârşit am votat şi în Irlanda. Bravo moldovenilor, sperăm că se va schimba ceva în ţara noastră, Dumnezeu să ne ajute!”, a comunicat Alexandra.

„Şi cei din Franţa au fost foarte activi. Nimic nu i-a descurajat, nici frigul şi nici coada imensă în care au trebuit să stea vreo două ore ca să ajungă să arunce buletinul în urnă”, a conchis Olesea.

sursa: www.codru.eu