Dialogul Teatrelor Naționale din Chișinău și București a început în interbelic

desch163Recentul turneu la București al Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău a însemnat, potrivit lui Petru Hadârcă, director al Naționalului chișinăuean, o revenire la rădăcini, acest schimb cultural confirmând existența unei continuități a realțiilor dintre Teatrele Naționale din capitalele României și Republicii Moldova.

Lui Ion Caramitru, director al Naționalului ”I.L. Caragiale” din București îi aparține ideea de a intitula proiectul turneelor reciproce ale celor două Teatre Naționale ”Teatru românesc la București și Chișinău”. Petru Hadârcă ne-a mărturisit că după aprobarea proiectului a petrecut mai multe săptămâni, vara aceasta, în arhivele din București, cercetând materiale despre istoria Teatrului Național din Chișinău. A găsit documente exterm de interesante, materiale inedite, a adunat circa 3000 de pagini de texte pe care le va clasifica, le va sintetiza urmând să publice un album privind istoria Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, ale cărui începuturi sunt strâns legate de teatrul românesc din dreapta Prutului.

Teatrul Național din București a susținut cu 400 mii de lei prima stagiune a Naționalului din Chișinău

Petru Hadârcă a găsit acte care certifică faptul că prima stagiune a Naționalului din Chișinău s-a deschis la 6 octombrie 1921, cu spectacolul ”Răzvan și Vidra” de B.P. Hasdeu. La Chișinău au activat mari personalități ale teatrului românesc, precum regizorul Aurel Ion Maican, care a modernizat arta scenică, poetul George Topârceanu (numit director al Naționalului pe 7 mai 1926), actorii Costache Antoniu, Ion Livescu, Constantin Nottara ș.a.

Conform documentelor găsite în arhivele românești, prima stagiune a Naționalului din Chișinău a fost susținută financiar cu 100 mii de lei din partea Ministerului Basarabiei (din Guvernul României), și cu 400 mii de lei din partea Teatrului Național din București, condus de Victor Eftimiu, ce a făcut și donații de costume și decoruri.

Aplauze de un sfert de oră pentru Naționalul din Chișinău

Peste aproape un secol de la primele contacte între cele două Naționale, cel din Chișinău a evoluat cu săli pline în clădirea renovată a Naționalului din București, în perioada 11-14 septembrie 2014. Presa bucureșteană a dat o apreciere entuziastă actorilor din Chișinău, noi însă publicăm doar finalul unei cronici din ziarul ”Metropolis”: ”În fiecare seară trupa de actori ai Teatrului Naţional din Chişinău a încântat publicul prin prestaţiile actoriceşti de mare clasă, şi-a meritat aplauzele din final, mai mult de un sfert de oră, şi bisurile. Un regal actoricesc. Şi bravooo trupei din Chişinău!” (”Podul de teatru între România şi Moldova”, ”Metropolis”).
Regizorul Petru Hadârcă ne-a povestit că sălile Studio și Atelier ale Naționalului din București au fost arhipline la toate reprezentațiile artiștilor din Chișinău. ”Critica și colegii actori bucureșteni au remarcat spiritul de echipă al Naționalului din Chișinău. Pentru noi spiritul de echipă înseamnă să nu ai ranchiună, să nu ai orgoliu, să fii deschis, prietenos, omenos, să nu te gândești doar la propria reușită, ci la reușita întregului spectacol. Toate serile au decurs cu emoții, ne era și teamă, doar evoluam pe prima scenă a României. Le-am spus actorilor din trupă să nu exagereze, să joace firesc, să fie sinceri și să-și caute de meserie. Publicul a fost foarte receptiv, spectatorii ne-au ascultat cu respirația oprită”, a relatat pentru Jurnal de Chișinău Petru Hadârcă.

Astăzi începe turneul Naționalului bucureștean la Chișinău

Astăzi, începe turneul de răspuns al Teatrului Național din București pe scena Teatrului Național din Chișinău. ”Deseară Naționalul bucureștean va prezenta ”Dineu cu proști” de Francis Veber cu Horațiu Mălăele în rolul principal. Va juca în acest spectacol și Ion Caramitru, sunt curios să-l văd jucând într-o comedie, până acum l-am văzut pe acest mare actor doar în spectacole dramatice, grave. Următorul spectacol adus de la București e o comedie românească, ”Micul infern” de Mircea Ștefănescu în regia lui Mircea Cornișteanu, cu Ioana Stana Ionescu în prim-plan. Sămbătă și duminică, se vor juca două reprezentații cu ”Sinucigașul” de Nikolai Erdman în regia lui Felix Alexa, cu Dan Puric în rolul titular, cu Tania Popa, originară din Republica Moldova și cu mulți alți actori foarte buni”, ne-a comunicat Petru Hadârcă.

După cele două turnee, va continua nu doar dialogul între trupele Naționalelor din București și Chișinău, dar vor fi invitate și alte Teatre Naționale din România să-și prezinte producțiile la Chișinău.
Irina Nechit