Diagnostice la telefon

Medicii de familie care consultă în prezent în medie până la 50 de pacienţi pe zi vor fi obligaţi să stabilească şi diagnostice în cazul a 94 de maladii

Conform unor noi reglementări, vor fi trimişi la medicii specialiști doar pacienții cu boli grave. Responsabilii din medicină spun că astfel vor fi lăsaţi medicii specialişti să se ocupe de pacienţii cu complicații ale maladiilor. La rândul lor, managerii centrelor de sănătate susțin că sunt forţaţi să se opintească încontinuu fără angajaţi şi aparatajul necesar. Acest regulament va obliga pacienții să meargă la consultații cu plată, care costă 90 de lei.

Victoria Popa

Medicii de familie vor fi obligaţi, conform unui ordin al Ministerului Sănătăţii, să stabilească diagnostice în cazul a 94 de maladii. Pe viitor, nu va fi necesar ca pacienții să fie consultați suplimentar de medicii specialiști, cum se întâmplă în prezent, urmând ca astfel să fie evitate cozile din instituțiile medicale, fapt ce tergiversează, în opinia responsabililor din medicină, identificarea maladiilor și demararea tratamentelor.

Din cele 122 de protocoale clinice evaluate de Ministerul Sănătății, 94 au fost îmbunătățite, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Sănătății. Ca urmare, medicii de familie nu vor trimite pacienții la specialiști, ci la efectuarea examenelor medicale. În baza rezultatelor analizelor și investigațiilor, medicii de familie vor stabili diagnosticele și vor prescrie tratamentele.

Ofițerul de presă al Ministerului Sănătății, Stela Cheptene, ne-a declarat că medicii de familie vor putea stabili singuri diagnosticele, de exemplu, la patologia glandei mamare. „Orice pacientă cu patologia glandei mamare era trimisă obligatoriu la oncolog-mamolog. Medicul de familie va trimite pacientul la specialist doar în cazurile în care va suspecta afecţiuni oncologice. Conform protocolului revizuit, trimiterea la specialist se va face în cazul rezistenţei la tratament. Până în prezent, consultaţia specialistului era obligatorie pentru confirmarea diagnosticului, pentru luarea deciziei de spitalizare a pacientului, pentru stabilirea tratamentului sau rezistenţei la tratament”, ne-a spus Cheptene.

 

10 milioane de vizite la medicii specialişti sunt înregistrate anual. Exact de atâtea ori merg pacienţii la medicii de familie. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca 80% din bolnavi să fie diagnosticaţi şi trataţi la nivelul asistenței medicale primare.

Obligat să diagnosticheze 90 de maladii

„Medicul de familie are pregătirea necesară și poate stabili diagnostice în cazul mai multor maladii. Experienţa a demonstrat că au fost admise greșeli la diagnosticarea maladiilor în cazurile specialiștilor. Nu în zadar medicului de familie i-au fost încredințate îngrijirea copiilor, gravidelor, bătrânilor, care se confruntă cu multe maladii”, ne-a relatat şeful Catedrei Medicină de Familie a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Ghenadie Curocichin.

Acesta este de acord că sunt puse prea multe sarcini pe umerii medicilor de familie, mai ales în condițiile în care lucrează unii, salariile lor, însă aduce drept argument în favoarea noului regulament experienţa altor state. „Prin această decizie specialiștilor li se reduce din sarcini și din numărul de pacienți care așteaptă la ușă pentru biletul de trimitere. Drept rezultat, aceştia vor acorda mai mult timp tratamentului pacienților bolnavi grav, ceea ce trebuie de fapt să facă. Astfel va fi îmbunătățită calitatea asistenței medicale”, a afirmat el.

Oreliști de 80-90 de ani

Un medic de familie din raionul Glodeni, Z.N., ne-a spus despre acest nou regulament că a făcut tot timpul acest lucru la nivel de medicină primară rurală. „Prescriu de vreo 11 ani tratament pentru mai multe maladii. Stabilim singuri tratamentul neurologic, deoarece un pacient ar putea să aștepte luni întregi. În cazurile în care avem nevoie de sugestii, contactăm la telefon medicii specialiști. Accesul pacientului la medicul specialist în mediul urban este mai ușor, însă pentru cei din mediul rural este foarte greu. De exemplu, la Spitalul Raional Glodeni nu există de mai mulți ani urolog, oncolog, endocrinolog, neurolog pentru copii. Oreliştii de la Glodeni sunt pensionari, unul are peste 80 de ani, iar altul – sub 90. Nu avem specialiști”, ne-a spus medicul.

„Obţinem consultările de la specialiști grație relațiilor pe care le-am păstrat cu unii colegi de facultate. Atunci când nu reuşim să facem faţă, trimitem pacienții la Spitalul Raional Glodeni și de acolo la instituția specializată de la Chișinău”, a afirmat sursa noastră. Potrivit acesteia, un medic de familie consultă zilnic circa 25 de pacienți, iar pe timp de iarnă – peste 60.

Șefa Centrului de Sănătate Cornești, Ungheni, Diana Voltman, ne-a declarat că se pun prea multe sarcini în spatele medicilor de familie: „În oraşe mai există aparataj medical, dar la sate nu avem nimic. Putem investiga pacientul doar cu fonendoscopul și tonometrul, care nu-ți permite să faci mare lucru”.

Olga Oprea, medic de familie în Molovata Nouă, Dubăsari

Diagnostice stabilite doar cu fonendoscop și tonometru

„Şi la Ungheni sunt situații în care trebuie să luăm singuri decizii despre stabilirea tratamentului unor bolnavi. Eu cred că medicii de familie nu au nivelul adecvat de competenţă pentru a stabili anumite diagnostice, deși posedă cunoștințe generale. În plus, nici măcar medici de familie nu sunt suficienţi în unele localităţi. La centrul de sănătate pe care îl conduc mai avem nevoie trei medici de familie”, ne-a spus femeia.

Svetlana Șendrea, angajată a Centrului de Sănătate din Boșcana, Criuleni, ar fi de acord cu noile modificări în cazul în care medicii ar fi salarizaţi decent şi corect. „Voi trata otită, pielonefrită, voi scoate și un dinte. Sunt vreo 90 de maladii în listă, dar trebuie să fim și plătiți. Am o experienţă de 33 de ani şi un salariu de 4.700 de lei. Nu vor rezista toți medicii de familie, mai ales cei tineri. Trebuie să consultăm pe zi, conform programului unic, câte 12 pacienți, însă am zile în care consult câte 50. Unii colegi vor face faţă situaţiei, însă pentru alţii, de exemplu, cei tineri care sunt specializați în anumite domenii, va fi greu. Ei nu au studiat medicina generală. Noi, medicii de familie de la sate, nu avem laboratoare, ci doar electrocardiografe”, ne-a spus Svetlana Şendrea.

„Pacienții merg la medicii specialiști din centrele raionale la consultații neplanificate, care costă 90 de lei. Consultația medicilor de familie este gratuită. Medicii specialişti vor acorda consultaţii pentru zece pacienți și vor avea 900 de lei în casă, dar noi, medicii de familie, vom consulta pe zi 50 de pacienți cu acelaşi salariu pe care îl avem”, a conchis aceasta.

The following two tabs change content below.