Diabeticii sunt tratați ca niște cobai

Bolnavii cu diabet sunt îngrijorați de tentativa de înlocuire a analogului inițial al insulinei cu un biosimilar netestat suficient și mai ieftin cu 15%

Autoritățile responsabile urmează să înlocuiască analogul inițial al insulinei cu un alt preparat produs de o firmă din Ucraina. Societățile de specialitate acuză autoritățile de faptul că vor să facă economii pe seama copiilor și tinerilor dependenți de insulină. Președinta Societății endocrinologilor din R. Moldova și membra Comisiei endocrinologie a ministerului de resort, Zinaida Alexa, a declarat reporterilor JURNAL de Chișinău că există îngrijorări.

Tatiana Dumitrașcu din Chișinău, mamă a unui copil bolnav de diabet, este îngrijorată. Femeia este împotriva înlocuirii analogului inițial al insulinei cu un medicament netestat. Ea nu vrea să fie testat un medicament pe copiii bolnavi de diabet. Băiatul său administrează de 18 luni analogul inițial al insulinei, uneori câte cinci injecții pe zi.

„Aceasta se întâmplă din cauza stresului de la lecții și a încălcării regimului alimentar. Este totuși copil, are zece ani. Voi sta sub ușile ministerului și ale altor instituții responsabile pentru a nu permite utilizarea unui medicament netestat”, a spus femeia pentru JURNAL de Chișinău.

Daniel Pisau, 29 de ani, este dependent de insulină de un deceniu. Tânărul este alarmat de faptul că medicamentul care urmează să înlocuiască insulina nu este un produs original și nu a fost testat. „Schimbarea medicamentului poate să provoace reacții adverse la bolnavi. E necesară și o perioadă de adaptare care nu este ușoară”, a susținut el.

„Economii pe seama copiilor dependenți de insulină”

Comunitatea persoanelor cu diabet de tip 1 (copii, tineri) și 1,5 (LADA, adulți) este de asemenea îngrijorată de încercările de înlocuire automată a analogului inițial al insulinei glargin cu biosimilarul Strim, Farmak SAP (Ucraina). Autoritățile vor decide dacă vor procura acest preparat după zece zile lucrătoare de la desfășurarea licitației din 30 noiembrie 2018.

Reprezentanții Asociației Tinerilor cu Diabet DIA au trimis o petiție instituțiilor din domeniul sănătății prin care solicită anularea rezultatelor licitației din 30 noiembrie curent. Apelul tinerilor cu diabet este: „Nu – biosimilarelor! Da – insulinelor sigure! Sănătatea este un drept și o investiție, nu un negoț!”

„Ar fi o practică greșită, un experiment uriaș la care pacienții nu sunt de acord să participe și nu au fost informați despre posibilele consecințe. În plus, asigurarea continuă a tratamentului cu insulină adecvată este foarte importantă pentru echilibrarea diabetului și o bună calitate a vieții”, se menționează în petiția adresată Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, Comisia parlamentară sănătate, familie, protecție socială, precum și structurilor de drept.

„Autorităților intenționează să facă economii pe seama copiilor și tinerilor dependenți de insulină. Aceștia din urmă, confruntându-se cu problemele cauzate de maladie, trebuie să folosească un preparat necunoscut, testat insuficient, cu acțiune greu de prognozat, dar cu 15% mai ieftină”, a spus Veronica Volcov, președinte co-fondator al Asociației Tinerilor cu Diabet DIA.

Înlocuirea insulinei, chiar fiind din aceeași clasă, „înseamnă o scădere a calității vieții, o atentare la viața celor cu o asemenea condiție. Pentru că nu există studii suficiente efectuate asupra acestor preparate, care sunt mai ieftine, pe care le administrăm de patru–cinci ori pe zi. Aceste injecții se fac și la copii”, a explicat Volcov.

Licitații organizate cu semne de întrebare

Semnatarii petiției semnalează așijderea că au fost făcute modificări în lista bunurilor și specificațiilor tehnice. A fost modificată data limită de prezentare a ofertelor la licitația din 30 noiembrie 2018. Bugetul alocat a fost majorat de la 21.644 la 109.423 de milioane de lei.

„Modificările operate într-un timp scurt denotă favorizarea preparatului sus menționat și a testelor de glicemie de la un anumit producător, precum și economii la bugetul pentru analogi de insulină în favoarea testelor de glicemie achiziționate pentru toate persoanele cu diabet din Moldova, indiferent de tip și nevoia de prioritizare.”

104.000 de persoane cu diabet zaharat sunt înregistrate în Republica Moldova. Dintre acestea, 10.000 au tip 1 de diabet, inclusiv, 454 de copii și adolescenți. 16.844 de persoane se tratează cu insulină, dintre care 1.943 – cu analogi de insulină.

„În plus, în țara de origine, Ucraina, Farmak SAP vinde acest biosimilar în proporție de 3,5% din necesitățile pieței. Deși Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a aprobat utilizarea acestuia și de către copiii în vârstă de la doi ani, producătorul indian Biocon Limited îl recomandă copiilor cu vârsta de la 6 ani.”

„În același timp, asigurarea persoanelor cu analogi de insulină și teste de glicemie a fost anunțată și de Silvia Radu în cadrul unei conferințe de presă din 14 noiembrie 2018”, se menționează în petiție.

În 2017 au fost operate modificări la Regulamentul privind autorizarea importului medicamentelor neautorizate în Republica Moldova, care a permis accesul în spitale a biosimilarelor insulinei umane produse de compania ucraineană “Indar”. Acestea au câștigat licitația pentru anii 2018 și 2019 în proporție de 70%, fiind incluse în lista de compensate.

Endocrinologii sunt îngrijorați

Totodată, Societatea Endocrinologilor din Moldova, Comisia de Endocrinologie a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au reiterat poziția nefavorabilă în raport cu biosimilarele insulinei umane și ale analogilor de insulină, poziție justificată din punct de vedere științific și al practicii medicale.

Astfel, dacă eficacitatea și siguranța glarginei inițiale (Lantus) s-a dovedit prin numeroase studii clinice, variabilitatea efectului, imunogenitatea și mitogenitatea biosimilarelor glarginei nu au fost studiate suficient.

Zinaida Alexa, președinta Societății endocrinologilor din R. Moldova, membră a Comisiei endocrinologie a ministerului de resort, a declarat că „îngrijorări sunt, dar nu se cunoaște decizia finală. După zece zile lucrătoare, perioadă în care vor fi reevaluate dosarele participante la licitația din 30 noiembrie 2018, vom afla. Până atunci, nu vă pot oferi un răspuns”.

The following two tabs change content below.