Dezbateri literare la Bruxelles cu participarea scriitoarelor Simona Popescu, Cecilia Ştefănescu şi Irina Nechit


Institutul Cultural Român a organizat în zilele de 23 şi 24 februarie două dezbateri literare cu scriitoarele Simona Popescu, Cecilia Ştefănescu (România) şi Irina Nechit (Republica Moldova). Întâlnirile au fost găzduite de „Riches Claires”, Biblioteca Centrală a oraşului Bruxelles, şi de „Wallonie Bruxelles International”, fiind moderate de Jacques de Decker, secretarul permanent al Academiei Regale de Litere şi Literatură Franceză din Belgia, reputat scriitor, dramaturg şi eseist, şi de editorul belgian Emile Lansman, expert belgian în Comisia internaţională a teatrului francofon.

Academicianul Jacques de Decker şi editorul Emile Lansman au dialogat cu cele trei autoare despre locul cărţii şi circulaţia ei în România şi în R. Moldova. În cadrul dezbaterilor literare s-a discutat despre poezia Simonei Popescu şi a Irinei Nechit şi au fost prezentate lucrările „Legături bolnăvicioase” / „Liaisons morbides” (editura „Phébus”, 2006) de Cecilia Ştefănescu, „Lucrări în verde sau Pledoaria mea pentru poezie” / „Travaux en vert. Mon plaidoyer pour la poésie” (editura „PHI”, 2006) de Simona Popescu şi „Coridorul Morţii” / „Le couloir de la morte” de Irina Nechit (piesă apărută în culegerea „Chişinău. 7 Aprilie. Teatru-document”, editată în 2010 la Bucureşti de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”).

La sediul „Wallonie Bruxelles International”, actriţa belgiană Sandrine Bonjean a citit extrase din operele celor trei scriitoare şi au fost proiectate câteva fragmente din filmul „Legături bolnăvicioase” de Tudor Giurgiu (2006). Scenariul filmului e inspirat din romanul omonim al scriitoarei Cecilia Ştefănescu. La dezbaterea de la biblioteca „Riches Claires” a fost prezent Mihai Gribincea, Ambasador al Republicii Moldova în Belgia.

Potrivit unui comunicat de presă al Centrului Român de Informaţii din Bruxelles (CRIB), programul literar organizat de CRIB/ICR a încheiat seria de evenimente consacrate literaturii feminine din România şi Republica Moldova ce a culminat cu prima prezenţă a Institutului Cultural Român la Târgul de Carte de la Bruxelles (17–21 februarie 2011). 400 de titluri de la 50 de edituri din România, R. Moldova şi Serbia, precum şi circa 100 de traduceri în limba franceză de la 30 de edituri din Franţa au fost prezentate pe standul ICR, vizitat de peste 500 de persoane.

 

Cornelia Donţu