Deţinuţii au fost auziţi

Ce a urmat după publicarea articolelor „SOS din Penitenciarul 13” şi „Puşcăria noastră, cuibuşor de nebunii”

Mediatizarea „scandalului sexual” din Penitenciarul nr.13 despre care a scris JURNAL la mijlocul lui iunie curent, protagonistul căruia a fost condamnatul pentru omor şi omul de afaceri Adrian Nichifor, a fost urmată de o serie de schimbări în bine în penitenciar, cel puţin aşa susţin mai mulţi deţinuţi al acestei puşcării. Pe numele fostului director al Penitenciarului nr. 13, Victor Petrachi, au fost intentate două dosare penale – depăşirea atribuţiilor de serviciu şi proxenetism. În locul său, a fost numit Vitalie Munteanu.

Iana ZMEU

Potrivit procurorilor, Nichifor a recunoscut că în timp ce se afla în una din celulele Penitenciarului nr. 13 a întreţinut relaţii sexuale cu două deţinute. Astăzi, acesta se află în detenţie în Penitenciarul Spital Pruncul, secţia neurochirurgie. „După plecarea fostului director, totul s-a schimbat. S-a făcut reparaţie. Deţinuţii sunt trataţi altfel. Dar nu pot spune că dl Petrachi era om rău, pur şi simplu, el nu-şi dădea interesul”, a menţionat deţinutul OlegT.

La doar patru luni de la ultima vizită a JURNALULUI în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău, instituţia este de nerecunoscut. Nu mai simt mirosul oribil din celule, au fost scoase gratiile în câteva rânduri de la ferestrele deţinuţilor, a fost renovată bucătăria în care anterior se prepara mâncare pe care mulţi dintre deţinuţi refuzau să o mănânce – puşcăria „cuibuşor de nebunii” începe să semene cu o instituţie menită pentru reeducarea persoanelor certate cu legea. În special, sunt mulţumiţi de schimbări condamnaţii. Cu toate acestea, la puţin timp după publicarea articolelor „Puşcăria noastră, cuibuşor de nebunii” şi „S.O.S din penitenciarul 13”, la adresa redacţiei JURNAL de Chişinău au venit mai multe scrisori de „nemulţumire” de la deţinuţii şi deţinutele închisorii sus numite. Toţi sunt supăraţi pentru faptul că am defăimat imaginea puşcăriei, inclusiv a conducerii şi a persoanelor care se aflau în acel moment după pereţii instituţiei respective.

„Am semnat şi eu această scrisoare. Mi s-a spus că în aceste articole au fost ponegrite toate deţinutele din Penitenciarul 13. Recunosc că nu le-am citit. Sunt vorbitoare de limba rusă. Abia mai târziu, am aflat ce era scris acolo şi îmi pare rău că mi-am pus semnătura”, recunoaşte Iana Ş. care, pe moment, este la penitenciarul pentru femei din s. Rusca. Printre deţinuţii care au considerat că fostul director a fost scos din funcţie pe nedrept şi care şi-a pus autograful în scrisoarea de nemulţumire a fost şi Oleg T. Astăzi, acesta îmi vorbeşte cât de bine este cu noul şef. „Simţim un anumit respect din partea lui. Vedem că se străduieşte pentru noi şi nu putem să-l dezamăgim”, spune Oleg. Deţinutul lucrează în bucătăria închisorii. „E gustoasă mâncarea”, a menţionat Vitalie Munteanu după ce a gustat puţin din bucatele preparate de deţinuţi pentru deţinuţi.

Ac de cojoc pentru deţinuţi

„Nu este o problemă să comunic cu deţinuţii, mi-a fost mai greu să lucrez cu angajaţii penitenciarului”, a menţionat noul director. Acesta a făcut şi unele remanieri, astfel încât patru dintre angajatele penitenciarului au devenit şefi de bloc, înlocuindu-i pe bărbaţi. „Femeile sunt mai gospodine”, a menţionat Munteanu.

Bineînţeles că încălcări pe teritoriul penitenciarului se înregistrează şi în prezent. „Uneori, îmi pare că şi pereţii puşcăriei sunt făcuţi din telefoane mobile, obiect strict interzis pentru deţinuţi”, spune directorul. Muntean a găsit ac de cojoc şi pentru violatorii de regim. „Am renovat sala de forţă. Deţinuţii ascultători au mai multe facilităţi, pe când cei care încalcă regulile de detenţie sunt privaţi de mai multe lucruri şi stau doar în celulele lor”, spune directorul.

„De unde veniţi?”, am întrebat un grup de deţinuţi. „De la repetiţie. Ne pregătim pentru concert”, mi-au răspuns aceştia, îndreptându-se spre celulele lor. Abia mai târziu, angajaţii penitenciarului mi-au explicat că activităţile culturale sunt o altă metodă de resocializare a deţinuţilor şi un motiv în plus de a-şi vedea rudele din libertate.

Am încercat să solicităm o întâlnire cu deţinutul Adrian Nichifor care, pe moment, se află la Penitenciarul Spital Pruncul, însă acesta a refuzat în ruptul capului să comunice cu presa (vezi foto). Pe moment, dosarele penale pe numele fostului director al Penitenciarului nr.13 din Chişinău se află în gestiunea Procuraturii Militare. Victor Petrachi din proprie iniţiativă a solicitat să fie transferat la altă puşcărie. Astăzi acesta are funcţia de şef-adjunct la Penitenciarul din Goian.

Vitalie Munteanu, şef al Penitenciarului nr. 13 din Chişinău.

Chiar dacă unii deţinuţi conştientizează ce greşeală au făcut şi îşi doresc să înceapă o viaţă nouă în libertate, societatea nu este gata să-i primească, îi tratează foarte urât ceea ce îi face pe foştii condamnaţi să recidiveze.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)