DETALII NOI // Patru copii au fost supuşi unor chinuri cumplite de către concubinul mamei lor

Picture 111

Foto simbol: Svetlana Panţa

 

În raionul Briceni, patru copii mici au fost torturaţi zile la rând de către concubinul mamei lor. Cazul a ajuns în vizorul autorităţilor doar atunci când inculpatul i-a tras unuia dintre copii limba cu un cleşte patent şi i-a despicat-o cu un cuţit. Mama micuţilor nu a făcut nimic pentru a-i proteja, mai mult, ea a minţit oamenii legii că fetiţa şi-a muşcat singură limba. Bărbatul care a comis aceste orori a fost condamnat la cinci ani de închisoare, pentru „violenţă în familie”.

Cazul a avut loc în februarie 2014, într-un sat din raionul Briceni, unde locuia femeia cu cei patru copii şi concubinul său. Potrivit localnicilor, în familia aceasta „se bea foarte mult”. Profesorii şi oamenii din sat au ajutat copiii cu hăinuţe, produse alimentare, ca să meargă la şcoală. Procurorii raionului Briceni au stabilit că, începând cu 2013, de când inculpatul a fost în concubinaj cu mama copiilor, acesta a maltratat sistematic minorii, lovindu-i cu diverse obiecte şi forţându-i să mănânce produse alterate. Iar odată, pentru că copiii şi-au desenat mâinile, bărbatul le-a tăiat antebraţele şi i-a forţat să-şi bea sângele.

De la el am aflat că fetiţa căreia i-a fost tăiată limba vorbeşte. Nepoata i-a spus bunicului adevărul: „I-a luat limbuţa cu cleştele şi s-a enervat că a scăpat-o, pălindu-se la obraz. Apoi s-a înciudat şi a luat cuţitul şi i-a tăiat-o dedesubt”, povesteşte bărbatul, zicând că nu poate spune mai multe că n-a fost acolo.
Pe această cale, stimaţi cititori, să încercăm împreună să-i ajutăm pe aceşti copii şi pe bunicul lor. Haideţi să le uşurăm măcar un pic viaţa. Cei dintre Dvs. care au posibilitatea să-i sprijine cu un ban, produse alimentare sau haine, pot apela la redacţia JURNALULUI pentru a le afla telefonul. Telefonul redacţiei: 022 23 76 45.

Într-una din zilele iernii din 2014, pentru a o pedepsi pe una din fiicele sale vitregi, în vârstă de opt ani, pentru că aceasta ar fi spus la şcoală că iubitul mamei sale o bate, ultimul i-a tras fetiţei limba cu un cleşte patent şi, cu ajutorul unui cuţit, a despicat-o. Cazul a ieşit la iveală după ce fetiţa n-a mers la şcoală două zile. Fiind îngrijorată de absenţa acesteia, învăţătoarea ei, Alexandra Râbac, a mers acasă şi a găsit-o într-o stare de nedescris. Fetiţa i-a povestit învăţătoarei despre cele întâmplate şi ultima a alertat oamenii legii.
În consecinţă, mama copiilor a fost decăzută din drepturile părinteşti, aceasta fiind în prezent în concubinaj cu un alt bărbat. Iar copiii locuiesc cu bunicul lor, Grigore Toderaşco, 62 de ani, într-un sat din raionul Călăraşi, autorităţile instituind tutelă asupra micuţilor pe numele acestuia.

„A căzut şi şi-a muşcat limba”

Învăţătorii din satul în care au fost comise ororile nu au uitat de aceşti copii şi de chinurile groaznice prin care au trecut. Sătenii au numai vorbe bune despre cei trei minori care au mers acolo la şcoală jumătate de an. Aceştia erau în clasele a doua, a treia şi a patra. Mezina avea câţiva anişori şi stătea acasă cu maică-sa. Despre maltratarea copiilor s-a aflat de la colegii de clasă ai copilei de opt ani.

Era deja începutul celui de-al doilea trimestru al anului de studii 2013–2014, ne-a spus Svetlana Vasile, director-adjunct al gimnaziului din localitate. Potrivit acesteia, învăţătoarea fetiţei, Alexandra Râbac, a mers la domiciliul elevei sale şi, peste vreo douăzeci de minute, s-a întors speriată din cauza celor văzute. „Găsise fetiţa cu limba umflată şi însângerată. Mama fetei spunea întruna că fiica ei a căzut şi şi-a muşcat limba. Fetiţa a fost transportată la spital de către medicul din sat”, mărturiseşte învăţătoarea. Aceasta mai spune că minorii au fost apoi duşi la un centru de plasament din Larga, Briceni, unde au stat până în septembrie 2013, după care au fost luaţi de bunicul lor din partea mamei.

„Dacă mergeţi în sat şi veţi vedea copiii, spuneţi-le că le ducem dorul”

Nici directorul Gimnaziului, Leonid Ţurcan, nu-i poate uita pe cei copiii. El nu este sigur şi nu vrea să vorbească despre viaţa copiilor. „Numai Dumnezeu ştie ce s-a întâmplat acolo. Fetiţa spunea că a căzut şi şi-a muşcat limba. Dacă instanţele au decis să-l condamne pe acel bărbat, atunci au avut dovezi. Era o familie în care se bea mult, dar cu copii buni. Nu aveau grijă de micuţi. Erau nişte străini stabiliţi aici. La ei se adunau şi alţii la băut. Beau nopţi întregi în casa ceea. Cam asta au văzut copiii cât au trăit la noi în sat”, ne-a relatat directorul.
Directorul mergea des la ei acasă, ca să vadă „cum stau lucrurile”. Toţi învăţătorii au ajutat copiii cu haine şi produse alimentare. „Au venit vara la noi în sat. Fetele erau îmbrăcate în nişte rochiţe de vară. Toamna, satul le-a îmbrăcat. Cea mică era în clasa a doua, nu ştia nici alfabetul, dar cu ajutorul învăţătoarei i-a ajuns pe colegii săi.”

Un bunic ce îşi creşte singur nepoţii

De la director am mai aflat că actele copiilor au fost cerute, prin intermediul serviciului poştal, de către un director de gimnaziu dintr-o localitate din raionul Călăraşi. „Dacă mergeţi acolo în sat şi îi veţi vedea pe copii, spuneţi-le că le ducem dorul. Fetiţa cea mai mare voia să lucreze la şcoală”, ne-a vorbit cu emoţii Leonid Ţurcan.
Cei patru copii sunt acum în grija bunicului din partea mamei, Grigore Toderaşco. Bărbatul este văduv, soţia sa a decedat acum 17 ani. „Nici nu vrea să audă să-i dea la un centru de plasament”, ne-a informat contabila primăriei din localitate.
Din discuţia cu Viorica Străinu, asistent social în localitatea respectivă, aflăm că cei patru copii, cu vârste de 12, 11, 9 şi 7 ani, stau cu bunicul lor. El are tutelă asupra lor, fiica lui, Marina, a fost decăzută din drepturile părinteşti. Bărbatul beneficiază de ajutor social lunar în valoare de 908 lei şi de 250 de lei în perioada rece a anului. Pentru fetiţa mai mare, un copil cu dizabilităţi locomotorii de gradul întâi, mai primeşte anual pentru transport 432 de lei. În acest an, de Ziua Copilului, bărbatul a primit 160 de lei pentru copilul cu dizabilităţi locomotorii. Aceasta ne-a mai anunţat că fiecare copil va beneficia, pentru şcolarizare, de câte 350 de lei în luna august.
Asistentul social ne-a mai declarat că familia trăieşte simplu, dar curat, „ca la ţară”. „Au patru camere şi un coridor. Bunicul lor le face mâncare. Copiii se joacă. Se îngrijesc unii pe alţii. Se ajută. La şcoală sunt îmbrăcaţi modest, dar curat.”

Creşte patru copii cu 2000 de lei pe lună

Copiii au ajuns la Grigore Toderaşco acum un an şi jumătate. După ce fiica sa, Natalia, care locuieşte alături, i-a povestit despre cele întâmplate, ea aflând de la ştiri, fostul primar, Gheorghe Răilean, a adus copiii în sat, ne-a spus bătrânul. „I-am spus că îi iau la mine, doar sunt bunicul lor. Întrebaţi-i dacă vor să plece”, îmi spune bărbatul, zicând că nepoţii săi îi spun că vor să trăiască numai cu el.

Bărbatul mai are două luni până la pensie, dar până atunci primeşte doar 180 de lei ca pensie de invaliditate. Familia adună lunar un buget în valoare de circa 2100 de lei, din care 600 de lei sunt repartizaţi pentru pâine. „Sunt patru suflete şi eu. Se mănâncă zilnic şase pâini. O pâine costă patru lei. Dar la pâinea ceea mai trebuie ceva”, îmi explică bărbatul. Înainte, cocea pâine, dar acum nu mai are făină.

De la el am aflat că fetiţa căreia i-a fost tăiată limba vorbeşte. Nepoata i-a spus bunicului adevărul: „I-a luat limbuţa cu cleştele şi s-a enervat că a scăpat-o, pălindu-se la obraz. Apoi s-a înciudat şi a luat cuţitul şi i-a tăiat limba dedesubt”, povesteşte bărbatul, zicând că nu poate spune mai multe că n-a fost acolo.

Copilărie fericită alături de bunic

„Ochii copiilor strălucesc astăzi, pentru că locuiesc cu bunicul lor”, ne-a spus directorul Gimnaziului din localitate, Svetlana Gherboviţan. Aceasta ne-a mai spus că din acest an va merge la şcoală şi mezina. Profesoara are numai vorbe bune despre copii: „Nu lipsesc la ore. Învaţă binişor. Bunicul vine la adunările părinteşte”.

The following two tabs change content below.