Detalii noi în scandalul de la Şcoala în care au învăţat Valentina Naforniţă şi Alex Calancea

calancea

Concertul susţinut de Alex Calancea la 21 septembrie

 

Comisia raională a evaluat situaţia instituţiei şi a aprobat orarul lecţiilor extins în zilele de sâmbătă şi duminică. Veaceslav Barat, şeful Secţiei cultură din raionul Glodeni, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că o comisie raională a vizitat Şcoala de Arte din Cuhneşti şi a permis desfăşurarea orelor. „Am fost împreună cu reprezentanţii Centrului de Sănătate Publică şi cei ai Serviciului protecţiei civile şi situaţiilor excepţionale. Comisia a hotărât că şcoala dispune de condiţii bune ca să funcţioneze. Până va fi construit un alt local, copiii vor studia aici.

Unii vor merge la filiala din comuna Balatina. Vom aduna bani şi, pe viitor, vom avea o şcoală frumoasă şi condiţii bune pentru toţi”, a menţionat acesta. Prima piatră la temelia noii şcoli a fost pusă pe 21 septembrie la sărbătorirea celor 25 de ani ai şcolii. Alex Calancea, invitat de onoare, a susţinut un concert de zile mari alături de Cătălin Josan, Cristina Pintilie, Guz, Andrei Glavan ş.a. Mai mult, interpretul a promis că va face o donaţie pentru construcţia noii şcoli.

În acest an, la Şcoala de Arte îşi fac studiile peste 70 de elevi. Şi pentru că spaţiul este destul de limitat, elevii merg la ore şi în zilele de sâmbătă şi duminică. Părinţii lor sunt de acord cu un asemenea program. „Ne conformăm tuturor condiţiilor, pentru fiul nostru îşi doreşte foarte mult să meargă la şcoală”, ne spune Tatiana, mama unui elev.
Şi elevii realizează că nu vor avea alte condiţii, însă spun că cel mai greu este să respiri în sala de dans, pentru că miroase puternic a fum. „După mai multe ore de dans, acolo într-adevăr miroase a ars. S-a făcut reparaţie, însă de sub podea vine un miros puternic. Deocamdată, nu se plânge nimeni, dar mă tem că părinţii vor avea mai târziu pretenţii”, ne spune preşedintele Sindicatului Şcolii de Arte, Sergiu Lipcan. Relaţiile dintre cele două tabere de profesori sunt la fel ca înainte. „Directoarea nu vorbeşte cu noi, ea are deja secretară, a angajat-o pe noră-sa. Toate neamurile ei lucrează la şcoală”, ne spune Victor Schin, coregraf.

Reamintim că scandalul de la Şcoala de Arte din Cuhneşti, raionul Glodeni, s-a iscat din motivul că, după un incendiu din decembrie 2014, directoarea, împreună cu câţiva profesori, dorea să construiască o şcoală nouă, iar ceilalţi profesori voiau să treacă cu sediul în liceul din localitate. Construcţia noii şcoli va începe cel mai probabil în primăvara anului 2016 şi va dura aproximativ patru-cinci ani. Până atunci, elevii vor fi nevoiţi să studieze în cele trei camere renovate de după incendiu.

The following two tabs change content below.