Detalii noi în dosarul 7 aprilie

Deşi realizatorii filmului îşi păstrează anonimatul, procurorul general afirmă că s-a produs o scurgere de informaţii

O nouă versiune a evenimentelor din 7 aprilie 2009 vine să le răstoarne pe celelalte, într-un film postat zilele acestea pe internet. Realizatorii documentarului îşi păstrează anonimatul, dar, potrivit procurorului general Valeriu Zubco, o bună parte din imagini reprezintă o scurgere de informaţii din cadrul instituţiilor de drept care investighează dosarul 7 aprilie. Potrivit autorilor filmului, deturnarea protestelor paşnice în aprilie 2009 şi transformarea acestora în acţiuni de violenţă soldate cu vandalizarea clădirilor statului ar reprezenta opera ideologului PCRM, Mark Tkaciuk, a cetăţeanului rus Eduard Baghirov, a reprezentanţilor serviciilor speciale ruseşti şi a celor din Republica Moldova.

Svetlana Corobceanu

Pe această cale PCRM şi-ar fi dorit să însceneze, în special, o situaţie care ar fi contribuit la discreditarea opoziţiei şi la înstrăinarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi România. Mark Tkaciuk a negat toate aceste acuzaţii, afirmând că „Baghirov minte cu neruşinare”. Totodată el l-a acuzat pe prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotniuc, că ar fi comandat filmuleţul. „Este scenariul procuraturii, montajul a fost realizat de postul de televiziune Prime, la comanda prim- vicepreşedintelui Parlamentului Vlad Plahotniuc. Toţi vor intra în istorie”, a declarat Tkaciuk pe o reţea de socializare. Plahotniuc nu a comentat deocamdată aceste acuzaţii.

Mark, dator lui Baghirov

Aşa-numita „operaţiune 7 aprilie” ar fi fost coordonată, potrivit autorilor filmului, de experţi locali şi din Federaţia Rusă specializaţi în tehnologii „de compromitere şi anihilare a opoziţiei”. Blogerul Eduard Baghirov i-ar fi fost recomandat lui Mark Tkaciuk de către Vladislav Surkov, şef adjunct al administraţiei de la Kremlin, unul din cei mai influenţi politicieni din anturajul lui Vladimir Putin şi conducător al mişcării de tineret rus „Naşi”. Baghirov ar fi fost desantat în RM în calitate de coordonator al grupului de experţi ruşi în primăvara anului 2008. Scopul lui era de a lua cunoştinţă de mediul social, politic şi de tineret din Republica Moldova pentru a-l putea manipula mai bine în timpul protestelor. „Eu mi-am organizat băieţii. Ei au trăit acolo timp de un an, unul a vrut chiar să se însoare”, spune acesta. Baghirov recunoaşte că ar fi avut o înţelegere cu Mark Tkaciuk şi că urma să i se plătească suma de jumătate de milion de dolari SUA la finalizarea operaţiunii, pe care însă nu i-ar fi primit. „Când sunt tras pe sfoară, trebuie să te aştepţi la consecinţe”, îi transmite un mesaj lui Tkaciuk pe blogul său, Baghirov.

O condiţie a lui Tkaciuk ar fi fost ca acţiunile de protest să aibă loc „fără cadavre”, protestele însă au deviat de la plan, fiind soldate cu moartea lui Valeriu Boboc şi sute de tineri maltrataţi prin comisariate. Baghirov mai recunoaşte că România nu a fost implicată în acţiunile din 7 aprilie şi că el primea comenzi de la Tkaciuk.

Informaţii noi despre arborarea drapelului României

Potrivit realizatorilor filmului, Mark Tkaciuk ar fi fost mentorul mai multor organizaţii şi mişcări de tineret implicate în deturnarea protestelor din 7 aprilie. Printre acestea Mişcarea Naţional-Creştină condusă de Sergiu Laşcu, fiul lui Mihai Laşcu, preşedintele sindicatului Ministerului Afacerilor de Interne al Republicii Moldova.

Sergiu Laşcu figura printre cei patru tineri care au urcat pe 7 aprilie pe Președinție și au arborat tricolorul României. Deşi se prezintă ca lider al unei organizaţii legionare şi unioniste, anterior Laşcu a figurat în calitate de lider al unei organizaţii de skinheads şi e un fost membru al aşa-numitului Partid Naţional Bolşevic – o creatură a lui Mark Tkaciuk. În 2002 acesta ar fi organizat acţiuni împotriva activiştilor „Noii generaţii” a lui Iurie Roşca şi răspândea manifeste cu conţinut antiromânesc.

Informaţia că Lașcu a participat la „operațiunea tricolorul” a fost confirmată şi de Iacob Lefter, băiatul care a fost anchetat penal de către Procuratură pentru arborarea tricolorului.

Acum un an, Sergiu Laşcu urma să acorde un interviu JURNALULUI de Chișinău cu referire la arborarea tricolorului, însă în ultimul moment a refuzat.

Amintim că arborarea drapelului României pe Președinția de la Chișinău a servit drept argument principal pentru acuzarea statului vecin de implicare în organizarea distrugerilor din 7 aprilie și pentru expulzarea ulterioară a ambasadorului român.

Noi nume de instigatori

Alte organizaţii surprinse în acţiunile de provocare, mentor al cărora ar fi Mark Tkaciuk, sunt, potrivit autorilor filmului, mişcarea „Voievod” condusă de Nicolae Pascaru, partidul „Patrioţii Moldovei” condus de Mihail Garbuz, Asociaţia „Fericita Maica Matrona” condusă oficial de preotul Anatolie Cibric, dar în realitate de Viorel Cibotaru.

Viorel Cibotaru ar fi lider al Cenaclului de Gândire şi Atitudine Românească, dar totodată, potrivit autorilor filmului, acesta ar coordona activităţile lui Sergiu Laşcu şi ale lui Anatolie Cibric. Pe moment, acesta ar fi angajat la diverse activităţi politice cu caracter destabilizator, de către Oleg Voronin, fiul ex-preşedintelui Vladimir Voronin. În film mai apare jurnalista Natalia Morari, căreia, „pentru a fi plasată în centrul evenimentelor din 7 aprilie, serviciile speciale ruseşti i-au creat o imagine de victimă în RM, realizând cu succes scenariul interdicţiei acesteia în Federaţia Rusă”. Natalia Morari ar juca un rol important în evenimentele din 7 aprilie, subiect pe care l-am abordat şi în ediţia de vinerea trecută a JURNALULUI.

Alături de Natalia Morari apar numele Elenei Zgardan, persoană din anturajul lui Dmitri Soin, colaborator al MGB-ului de la Tiraspol, şi al lui Artur Gurău, fiul lui Victor Gurău, care de asemenea figurează printre organizatorii acţiunii de protest din 6-7 aprilie. În film mai apar imagini cu Victor Stamatu, un alt personaj din anturajul lui Mark Tkaciuk, Ion Galaţchi, care anterior figura în calitate de provocator la diverse acţiuni organizate de AMN şi PLDM, iar la 7 aprilie – în calitate de erou naţional după ce a arborat drapelul României pe clădirile devastate ale statului.

„Operaţiunea 7 aprilie”, potrivit realizatorilor filmului, a redus aproape că la zero eforturile liderilor AIE de a îndemna mulţimea să protesteze paşnic.

Scurgere de informaţii

Procurorul General, Valeriu Zubco, recunoaşte că o bună parte din  informaţia prezentată în filmuleţ este verosimilă şi că datele prezentate se conțin și în dosarul expediat instanţei de judecată. „Nimic nou nu se găseşte în film, toate aceste le cunoşteam”, a declarat Zubco în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune Prime.

Acesta afirmă că deşi au cunoscut adevărul nu l-au putut face public deoarece dosarul e în instanţa de judecată.

Procurorul general, Valeriu Zubco, și directorul interimar al SIS, Valentin Dediu, au mai declarat că au fost iniţiate anchete interne în instituțiile pe care le conduc pentru a identifica de unde și prin cine s-a scurs informația pentru realizarea filmului despre 7 aprilie, apărut sâmbătă pe internet.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu