Detalii noi în cazul „La soacra”

arsi smurd

Ala Oprea, mama a doi copii şi a unei nepoate care au suferit în urma exploziei din Piaţa Centrală din Chişinău, susţine că administratorii şi autorităţile publice locale trebuie traşi la răspundere. Angela Oprea este una dintre victimele transportate la Spitalul de Arşi din Bucureşti, la 10 ianuarie curent, la o zi de la explozia din Piaţa Centră. Femeia se afla în stare gravă, a spus pentru JURNAL de Chişinău, mama acesteia, Ala Oprea. Părinţii femeii, Eugen şi Ala Oprea, sunt disperaţi pentru că ambii lor copii – Sergiu (20 de ani) şi Angela (25 de ani) şi o fină de botez – Mariana Voina (31 de ani) au avut de suferit în urma deflagraţiei.

Deşi locuitorii satului Antoneşti, Ştefan-Vodă, şi autorităţile locale şi raionale vor să le acorde ajutor financiar pentru copiii soţilor Oprea, mama celor doi copii spune că statul ar fi trebuit să intervină la timp. Să nu lase să se întâmple asemenea accidente”. Femeia este de părerea că administratorii şi autorităţile care au permis funcţionarea localului trebuie să fie traşi la răspundere.

Ala Oprea, mama lui Sergiu, născut în 1994, şi Angela, născută în 1990, două dintre cele 14 victime care au fost spitalizate în urma incidentului din Piaţa Centrală vorbea încet şi plângea ca să nu o vadă nepoţelul, fiul Angelei, de numai trei anişori. „El întreabă în fiecare zi de Angela. E mic. Cred că simte ceva, pentru că se ţine mereu de mine prin casă. Să nu-l las singur”, ne-a mărturisit Ala Oprea. Potrivit ei, fiica sa a fost angajată la muncă la Cafeneaua „La soacra” în mai 2015, deşi şefa Direcţiei comerţ a Consiliului municipal Chişinău, Marcela Donţu, ne-a spus că autorizaţia de funcţionare a agentului economic a fost emisă în august 2015.

„El întreabă în fiecare zi de Angela. E mic. Cred că simte ceva, pentru că se ţine mereu de mine prin casă. Să nu-l las singur”, ne-a mărturisit Ala Oprea. Potrivit ei, fiica sa a fost angajată la muncă la Cafeneaua „La soacra” în mai 2015, deşi şefa Direcţiei comerţ a Consiliului municipal Chişinău, Marcela Donţu, ne-a spus că autorizaţia de funcţionare a agentului economic a fost emisă în august 2015.

Angela Oprea şi-a găsit serviciul dat prin intermediul unei verişoare, Mariana Voina (31 de ani), care lucra cu mult timp înaintea Angelei în această cafenea în calitate de bucătăreasă. Angela lucra în calitate de casieriţă. „Era la tejghea când s-a produs explozia. Trebuia să lucreze undeva ca să-şi crească fiul şi să poată trăi şi ea. Sergiu a mers la cafenea să o viziteze pe Angela”, ne-a spus printre lacrimi mama celor doi copii.

Potrivit lui Eugen Oprea, fina lui de botez, Mariana Voina, are doi băieţi în vârstă de 13 şi 11 ani. Femeia îi creşte de una singură. „Ieri, am sunat să vorbesc cu fiul meu. Măcar să-l aud să-mi alin durerile sufleteşti, dar el nu putea vorbi, pentru că i se făcuse o intervenţie la mâini şi era sub anestezie. Am vorbit cu nepoata Mariana. Ea plângea şi striga. Nici nu putea să vorbească. O durea totul”, ne-a spus printre lacrimi Ala Oprea.

De tragedia familiei Oprea nu sunt indiferenţi locuitorii din Antoneşti. Potrivit secretarei primăriei Antoneşti, Svetlana Bordea, asistentul social a făcut un apel către consăteni să susţină financiar familia respectivă. „Se adună bani, care şi ce poate… ”.

Tot ea ne-a mai spus că Angelei Oprea i s-a achitat poliţa de asigurare medicală obligatorie din contul primăriei satului. „Am fost sunaţi de la CNAM de la Ştefan-Vodă. Am reacţionat pentru că este o situaţie dificilă. Fratelui său, Sergiu Oprea, asistenţa socială raională îi va acorda un ajutor social”, ne-a mai spus Svetlana Bordea.