Detalii noi în cazul Butmalai

Cu o zi înainte de alegeri, fostul deputat PLDM şi-a îndemnat prietenii şi rudele să voteze cu „Stejarul”

butmalai.f.nadea roscovanuLocuitorii din satul de baştină al fostului deputat PLDM, Ion Butmalai, sunt răvăşiţi de moartea subită a acestuia. Oamenii îşi amintesc mai multe fapte bune pe care le-a făcut fostul deputat pentru satul lor, atât în perioada mandatului său, precum şi înainte de aceasta. În campania electorală, la întâlnirea cu liderul PLDM, Vlad Filat, sala era aproape goală. La întrebarea unde sunt oamenii, cineva i-a răspuns: „Sunt supăraţi că nu l-aţi inclus în listă pe Butmalai”. Liderul PLDM le-ar fi răspuns că nu l-a putut include de fiecare dată pe acesta în listă. Cu toate acestea, Ion Butmalai, şi-a îndemnat prietenii şi rudele să voteze stejarul.

Supărat pe corupţie şi hoţi

Gheorghe Condur, unul dintre cei mai buni prieteni a lui Ion Butmalai, ne spune că a discutat ultima oară cu acesta la telefon cu o zi înainte de alegeri. „Am vorbit sâmbătă seară, pe 29 noiembrie. Mi s-a plâns că are probleme de sănătate. Suferea de tensiune arterială. L-am întrebat ce mai face şi mi-a spus că stă mai mult la cald, prin casă. M-am interesat printre altele pe cine să votăm şi el mi-a zis: ‚Votaţi mai departe Stejarul, cu el veţi sta la umbră’. Nu ştiu ce duşmani avea, în discuţii însă repeta deseori cât de mare este hoţia şi corupţia în statul nostru. ‚Dumnezeu însă e mare’, spunea de fiecare dată.
În august când au venit feciorii mei în vacanţă din SUA, am fost la el în ospeţie. I-a îndemnat să se întoarcă acasă. ‚Aici avem viitor’, spunea el, numai oamenii deştepţi vor schimba sistemul. Nu cred că s-a împuşcat. Ion era plin de viaţă, puternic, nu era omul care s-ar fi putut sinucide. A lucrat atâţia ani în organele de forţă, era un om cu caracter”, mai spune Condur.

Familia nu crede că s-ar fi sinucis

Angela Creţu, secretară în Primăria Tigheci, Leova, spune că toţi oamenii care le trec pragul sunt răvăşiţi de moartea cumplită a consăteanului lor. „Are mulţi prieteni şi rude în sat. Venea deseori pe acasă. Ne-a ajutat mult, nu doar pe timpul mandatului de deputat, ci şi înainte de asta. Cu sprijinul lui, a fost schimbat acoperişul la Casa de cultură, la grădiniţă. A fost cumpărat mobilier pentru grădiniţă. Nu refuza nimănui să-i acorde ajutor”, spune ea.
Alexandru Butmalai, verişorul lui Ion Butmalai, spune că împărtăşeşte opinia membrilor familiei. „Am vorbit cu Slavic, fratele lui Ion. Mi-a spus că nu a plecat el din propria dorinţă din viaţă, l-au ajutat să facă această treabă. Sunt convins de acest lucru. Era un om bun, n-a refuzat niciodată să ajute pe cineva, fie rudă, fie străin”, a mai spus acesta.

„Scrisoare de adio”

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, trupul neînsufleţit al fostului deputat a fost găsit la 9 decembrie într-o anexă a casei, în or. Cahul. Acesta avea o rană provocată de o împuşcătură în partea stângă a toracelui. La faţa locului au fost descoperite două tuburi de cartuşe şi pistolul care aparţinea stăpânului casei, pe care acesta îl deţinea legal. Potrivit Procuraturii, în casă a fost depistată o „scrisoare de adio” scrisă de mână, care urmează a fi supusă verificărilor suplimentare pentru a i se stabili autenticitatea.
Necropsia arată că decesul a survenit în urma unei împuşcături, glontele a penetrat toracele şi a ieşit pe cealaltă parte a acestuia. Alte leziuni corporale, specifice în cazul unei autoapărări, nu au fost depistate. Organul de urmărire penală al Inspectoratul de Poliţie Cahul a pornit o cauză penală în baza art. 145, alineatul 1, Codul Penal (Omorul unei persoane). Urmărirea penală este condusă de Procuratura raionului Cahul şi este efectuată de un grup de ofiţeri de urmărire penală din cadrul inspectoratului teritorial de poliţie.

„Mapa a dispărut”

Avocatul familiei Butmalai, Ana Ursachi, a declarat pentru JURNAL că Ion Butmalai nu a vrut să adere la vreun partid de stânga, al lui Usatîi ori altul, informaţii apărute recent în presă. „A rămas credincios PLDM-ului până la sfârşit şi l-a durut mult trădarea lui Vladimir Filat. Spunea că a muncit în acest partid şapte ani, din prima zi, şi a adus o mulţime de voturi.
Totuşi, în timpul campaniei electorale, când l-am întrebat ce va face, mi-a răspuns că se regăseşte deocamdată în PLDM, dar dacă vor dori să se debaraseze de el, pentru că devenise foarte incomod, se va retrage la odihna bine meritată şi se va dedica mai mult familiei”.

Ana Ursachi a mai precizat că, din ceea ce ştie, la ultima conferinţă, în care urma să facă dezvăluiri, fostul deputat urma să dea publicităţii anumite documente pe care le avea într-o mapă. „După ce a renunţat la conferinţă, a promis colegilor că va ieşi totuşi cu această mapă şi nu se va teme. Mapa conţinea informaţii foarte importante pentru societate, pe care unii nu doreau să fie făcute publice. Cert este că în casă, în cadrul cercetărilor angajaţilor poliţiei, mapa nu a mai fost găsită. Acesta este încă un indiciu pentru a examina şi alte versiuni decât suicidul”, mai spune avocata.

Avocata familiei: „Erau nişte reflecţii, şi nu o ‚scrisoare de adio’”

Cât despre „scrisoarea de adio”, Ana Ursachi spune că la dosar au fost anexate mai multe hârtii găsite pe masa acestuia, fiecare dintre acestea conţinea nişte reflecţii. „Informaţiile nu erau în strânsă legătură unele cu altele. Una din aceste foi conţinea într-adevăr nişte regrete despre starea lucrurilor din viaţa lui. De acolo au apărut speculaţiile privind „scrisoarea de adio”. Într-adevăr, în una din foi, îi spune fiului său să aibă grijă de familie, îi spune soţiei ‚dragă, iartă-mă’. Dar ceea ce era scris acolo semăna mai mult cu reflecţii ale unui om, şi nu cu o scrisoare de rămas bun. Din contra, acele hârtii pot servi drept sursă de a examina şi alte versiuni de anchetă. Nu pot spune ce conţin celelalte foi şi regret că poliţia a deschis acest subiect lăsând loc pentru speculaţii”, a mai spus avocata.

În ce priveşte informaţia că fostul deputat ar fi avut datorii, Ana Ursachi spune că acesta avea un singur credit, căruia îi făcea faţă şi pe care familia va fi în stare să-l restituie. „În foile alea se mai arăta supărat pe starea de lucruri în statul nostru, dezamăgirea după scrutin, trădarea unora pe care îi credea prieteni, despărţirea de echipa PLDM în care el s-a regăsit. În ultimele sale interviuri, lăsa să se înţeleagă că este supus presiunilor din cauza declaraţiilor sale incomode. Repeta că nu se teme. El spunea: ‚Sunt presat, dar nu mă tem, merg înainte’. Cred că trebuie să recapitulăm toate declaraţiile sale pe care le-a făcut din 2012 încoace, inclusiv deconspirările legate de cazul BEM, ca să vedem cine era nemulţumit şi cine îi erau duşmanii”, a mai subliniat avocata.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu