Detalii inedite despre Mihail Codja, moldoveanul care a luat ostatici în Portugalia

Restaurante onde Homem fez refénsFratele atacatorului moldovean, Mihail Codja din Etulia, Vulcăneşti, ucis de poliţia portugheză, spune că suspectul era liniştit şi nu crede că şi-ar fi putut face dreptate recurgând la armă, scrie JURNAL de Chişinău.

Sâmbătă seară, un bărbat în vârstă de 58 de ani, originar din Etulia, Vulcăneneşti, a fost ucis după ce a luat ostatici clienții unui restaurant din orăşelul Pinhal Novo, Portugalia. Potrivit presei portugheze, cetăţeanul RM părea un client obişnuit care stătea la una dintre mese. La un moment dat, acesta a scos un pistol şi a început să ameninţe oamenii din local. Bărbatul mai avea asupra sa patru grenade artizanale.

Mulți clienţi au reuşit să fugă, alţii însă au fost luaţi ostatici. Timp de șapte ore, forţele de ordine au încercat să negocieze cu bărbatul, dar nu au reuşit.

Într-o primă tentativă de asalt, suspectul a deschis focul şi l-a ucis pe unul dintre angajaţii Gărzii Naţionale din Portugalia. Acesta avea 27 de ani, lucra în forţele de ordine de patru luni.

Unele surse spun că, în acelaşi timp, s-a auzit şi o explozie, în urma căreia au fost rănite mai multe persoane. Moldoveanul a fost ucis în timpul schimbului de focuri. Autorităţile portugheze au demarat o anchetă. Motivele atacului rămân deocamdată neclare.

Numele suspectului este Mihail Codja, originar din Etulia, Vulcăneşti. Jurnal de Chişinău a reuşit să discute cu fratele acestuia, Andrei Codja, în vârstă de 62 de ani.

Acesta a dezminţit informaţiile apărute în presa portugheză precum că fratele său ar fi făcut serviciul militar în Afganistan în anii 1980 ori că ar fi suferit de o maladie incurabilă. „Am fost patru fraţi la părinţi. Doi au decedat, acum am aflat că a murit şi Mişa. Am rămas singur. Sunt invalid, nu am posibilităţi să aduc sicriul acasă. Ni s-a spus că trebuie bani grei”, se plânge pensionarul surprins de vestea care i-a fost adusă la cunoştinţă astăzi, 26 noiembrie, de către autorităţi. Potrivit lui, fratele său şi-a făcut serviciul militar în Kazahstan. Întors din armată, a lucrat un timp la ferma de vaci din Etulia. După aceea, a plecat la Chişinău unde s-a angajat în calitate de şofer de rută. Cu 13 ani în urmă, a plecat la muncă în Portugalia, iar soţia sa, Nina, în Turcia.

„Nu au copii. Nu ne-am văzut de patru ani. În ultimul timp, comunicam foarte rar. Mi-a spus că are probleme cu banii, lucra, iar patronul nu-i achita salariul. Era liniştit şi retras din fire. Nu cred că ar fi putut pune mâna pe armă. Dar cine ştie ce s-a întâmplat acolo. Îmi pare rău pentru tânărul decedat şi pentru cei care au avut de suferit în acel schimb de focuri. Mişa n-ar fi putut lovi niciun câine, cu atât mai mult să omoare un om. Îmi pare rău că am discutat puţin cu el în ultimii ani. Aş vrea să fie îngropat la baştină. Nu ştiu însă cui să ne adresăm”, mai spune fratele celui împuşcat.

Una dintre versiuni, potrivit presei portugheze, este că bărbatul ar fi lucrat la construcţia restaurantului şi patronul acestuia, Gaspar Veloso, i-ar fi datorat o sumă mare de bani. Printre ostatici se aflau membri ai familiei patronului restaurantului. Veloso însă a negat că l-ar fi cunoscut pe Mihail Codja.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ambasada Republicii Moldova la Lisabona a adresat un mesaj de condoleanţe prin intermediul Ministerului Afacerilor Interne din această ţară, din partea autorităţilor din RM, familiei angajatului Gărzii Naţionale care a decedat în schimbul de focuri de sâmbătă seară.

Svetlana Corobceanu, Nadea Roşcovanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu