DETALII în dosarul Andrei Pântea: A fost reţinut şoferul fostului adjunct al procurorului general

Andrei Pântea, prim-adjunctul procurorului general: „Eu nu am apartament în acest bloc. Sunt nişte aberaţii”

Andrei Pântea, ex-prim-procuror general adjunct, reţinut de foştii săi colegi şi subalterni de la Procuratura Anticorupţie pentru transferul în Federaţia Rusă a dosarului cunoscutului hoţ în lege Grigore Karamalak pe care îl avea deschis în Republica Moldova, nu a ajuns singur după gratii. Oamenii legii l-au reţinut şi pe şoferul fostului demnitar pentru trafic de influenţă, scrie anticorupţie.md.

Potrivit şefului Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, şoferul ar fi pretins că îl poate influenţa pe Andrei Pântea să ia o decizie favorabilă în cazul unei persoane condamnate pentru omor, pentru 20.000 de euro. Bărbatul se află în arest la Penitenciarul 13 din Capitală. În 2013, Ion Ţâgănaş din Nemţeni, Hânceşti, condamnat pentru omor, ar fi plătit 20.000 de euro şoferului prim-adjunctului procurorului general Andrei Pântea, Vitalie Donică, ce i-ar fi promis ajutorul. Ion Ţâgănaş, Vitalie Donică şi Andrei Pântea sunt originari din acelaşi sat. Ţâgănaş a scăpat de urmărirea penală la jumătate de an de la comiterea crimei. Abia când cauza penală a fost reluată şi Ion Ţâgănaş a fost din nou încarcerat, acesta a decis să vorbească.

În 2013, JURNAL de Chişinău a publicat un articol în care a relatat că acuzatul pentru omor dublu, Ion Ţâgănaş, a susţinut că i-ar fi plătit procurorului 20.000 de euro pentru a scăpa de închisoare. Pântea a negat acuzaţiile, susţinând că inculpatul ar fi făcut declaraţiile sub presiunea angajaţilor cu funcţii de răspundere din cadrul Departamentului Instituţiilor Penitenciare urmăriţi penal pentru că ar favoriza activitatea grupării criminale „Makena”. „Se spune că şoferul meu, făcând trimitere la mine, contra unei sume de bani, şi-a luat angajamente pentru a ajuta un ucigaş să se eschiveze de la răspunderea penală. E o ştire defăimătoare. În primul rând, consider aceste atacuri o încercare de denigrare a imaginii şi reputaţiei mele profesionale. Vă asigur că declaraţiile făcute de inculpatul Ţâgănaş în privinţa mea şi a şoferului meu, atenţionez, în condiţii de detenţie, sunt false”, a declarat atunci Pântea în cadrul unui briefing.

morari

Potrivit acestuia, inculpatul Ţâgănaş ar fi fost obligat de angajaţii DIP să facă declaraţii false împotriva sa ca să se răzbune pentru că, în prezent, Procuratura Generală instrumentează mai multe cauze penale. În cadrul acestora, un grup de persoane cu funcţii de răspundere din sistemul penitenciar sunt acuzate că ar face parte din caracatiţa grupării criminale, care ar avea tentacule în toate închisorile din R. Moldova, capul grupării fiind Vladimir Moscalciuc, alias Makena. DIP neagă acuzaţiile lui Pântea şi dezminte că l-ar fi constrâns pe inculpatul Ţâgănaş să dea depoziţii împotriva lui procurorului.

Şi totuşi, unele tangenţe cu demiterea sa în 2013 le-a făcut fostul procuror anticorupţie Viorel Morari, pe masa căruia a ajuns plângerea lui Ţigănaş. Inculpatul a recunoscut în plângere că, în 2010, a scăpat de puşcărie cu preţul a 20.000 de euro. O parte din bani, chipurile, i-ar fi transmis procurorului Andrei Pântea, prin şoferul acestuia, Ştefan Donică. Toţi trei, Ţâgănaş, Donică şi Pântea, sunt din aceeaşi localitate şi, potrivit surselor JURNALULUI, Ţâgănaş ar fi cumătrul şoferului lui Pântea, iar Donică ar fi fiul primei profesoare a procurorului.

Inculpatul era acuzat de omor dublu. În 2010, acesta, împreună cu alţi complici, a omorât cu sânge rece un bătrân de 80 de ani, pentru a-l deposeda de pământ. A stat doar două zile în arest, după care, în circumstanţe dubioase, a fost eliberat. Pentru că nu ar fi avut suma necesară, pentru a-şi cumpăra libertatea, Ţigănaş a recunoscut că a mai comis un omor, de această dată este vorba de o bătrână singuratică, proprietară a unui apartament. Abia în 2012, oamenii legii l-au reţinut pe Ţigănaş. Surse din cadrul IGP susţin că ceilalţi complici ar fi fugit în Rusia.

Nemulţumit că a dat bani, dar n-a scăpat de închisoare, Ţâgănaş a scris o plângere către procurorul general, pe atunci Valeriu Zubco. Acesta, la rândul său, a remis-o Procuraturii Anticorupţie. Astfel, pe 15 ianuarie curent, s-a dispus începerea urmăririi penale pe trafic de influenţă. „Dosarul era gestionat de procurorul Ion Munteanu, sub controlul meu”, a menţionat Viorel Morari. S-a reuşit să se efectueze doar unele acţiuni de urmărire penală, însă imediat ce informaţia a ajuns la procurorul vizat (Andrei Pântea), Morari a fost demis. „Imediat după ce a demisionat Zubco şi Pântea a preluat interimatul, de la procurorul interimar anticorupţie am ajuns un simplu procuror la Buiucani. A făcut-o Pântea, prin ordinile sale. Am contestat ordinile lui şi am fost restabilit în funcţie”, a menţionat Morari.
Mai mult, procurorul Ion Munteanu, care a gestionat cazul de trafic de influenţă, a plecat imediat în concediu de îngrijire a copilului. Imediat după înlăturarea procurorilor, dosarul a fost clasat şi şoferul lui Pântea a fost scos de sub urmărire penală. „Existau două dosare penale pe trafic de influenţă: unul în care Ţâgănaş spune că a trimis o sumă de bani unui angajat al primăriei, pentru a legaliza un teren, şi altul în care acelaşi Ţâgănaş spune că a trimis o sumă de bani şoferului lui Pântea. Dosarele au fost comasate. Şi eu mă întreb ce legătură au? Răspunsul este simplu – ca să-l scoată din evidenţă. Noi nu am reuşit să demonstrăm implicarea lui Pântea, nu ne-a oferit posibilitatea să investigăm cazul sub toate aspectele”, a conchis atunci Morari.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)