Detalii în cazul descinderii de la Mall

Sursa: deschide.md

Opt cetăţeni străini au fost reţinuţi de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurori într-un dosar de spălare de bani. Este vorba despre trei persoane de origine franceză, doi mexicani, un dominican, un cetăţean al Canadei, unul al SUA şi un originar din Gabon. Aceştia sunt bănuiţi de asociere, înţelegere şi complicitate la comiterea infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari, transmite site-ul Centrului Naţional Anticorupţie.

Potrivit sursei, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor al CNA şi procurorii anticorupţie au stabilit că persoanele menţionate ar fi venit în Republica Moldova cu scopul de a utiliza sistemul bancar autohton pentru sustragerea şi tranzitarea mijloacelor băneşti cu provenienţă ilicită de pe conturile corespondente ale unor bănci din străinătate, sumele vehiculate cifrându-se la sute de milioane de euro.

Unul dintre membrii grupului a fondat în 2013 pe teritoriul Republicii Moldova o companie cu scopul atragerii investiţiilor străine pentru producerea automobilelor sportive cu motoare electrice. De facto, compania a fost utilizată pentru facilitarea accesului în ţara noastră a membrilor grupării specializate în fraude bancare şi spălare de bani. Astfel, persoanele vizate au intrat pe teritoriul ţării, acoperindu-se cu calitatea de investitori străini.

Aflându-se pe teritoriul Republicii Moldova, membrii grupului comunicau între ei despre pregătirea şi realizarea mai multor tranzacţii bancare frauduloase de proporţii, de tip SWIFT şi DTC, prin intermediul unor conturi din mai multe bănci străine. Pentru realizarea tranzacţiilor frauduloase, membrii grupului ar fi implicat „hackeri”, sarcina cărora era de a pătrunde nesancţionat în sistemele informaţionale ale băncilor, cu ajutorul informaţiilor specifice (rechizite bancare, coduri de acces, parole etc.) puse la dispoziţie de membrii grupului şi realizarea operaţiunilor bancare fără autorizarea acestora de către persoanele responsabile din aceste bănci. Potrivit investigaţiilor preliminare, membrii grupului planificase deja efectuarea unui şir de operaţiuni bancare frauduloase prin intermediul unei bănci comerciale din Republica Moldova, deschizând o serie de conturi bancare.

CNA

SURSA: www.cna.md

 

În urma analizei probelor acumulate în procesul de urmărire penală, CNA şi procurorii au stabilit că bănuiţii aveau la dispoziţie câteva scheme de sustragere a banilor de pe conturile băncilor străine prin intermediul entităţilor financiare din Republica Moldova.

În prezent, toate persoanele se află în custodia CNA pentru 72 de ore. Totodată, CNA a informat despre deconspirarea schemei misiunile diplomatice şi instituţiile de drept din ţările de origine a cetăţenilor reţinuţi, solicitând în acelaşi timp suport informaţional privind implicarea persoanelor vizate în activităţi infracţionale pe teritoriul altor state.

În acest caz a fost deschis un dosar penal în temeiul art. 243 alin. 3 lit. b) Cod penal al Republicii Moldova pe faptul spălării banilor în proporţii deosebit de mari.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)