Detalii despre moldoveanul din Legiunea Străină decedat în Alpi

gheorghepalade

Gheorghe Palade, al doilea din dreapta. Foto: www.laprovence.com

Cinci membri ai Legiunii străine franceze, inclusiv un cetăţean moldovean, au murit în urma avalanşei care a avut loc luni la Valfréjus, în Savoie, în timp ce participau la un exerciţiu de antrenament în Alpii francezi. „Cei cinci legionari din Regimentul 2 Saint-Christol morţi (…) sunt caporalul Touré Lamarana, în vârstă de 33 de ani, născut în Madagascar şi naturalizat francez, legionarul clasa I Samuel Simi, în vârstă de 26 de ani, născut în Italia, şi legionarii Denis Halili – în vârstă de 21 de ani, născut în Albania, Gheorghe Palade, în vârstă de 21 de ani, născut în (Republica) Moldova şi Lal Bahadur Khapangi, în vârstă de 24 de ani, născut în Nepal”.

palade

„În vârstă de 21 de ani, legionarul Gheorghe Palade, născut în Republica Moldova, a intrat în rândurile Legiunii Străine acum aproape un an. A semnat contractul pentru cinci ani la 16 ianuarie 2015, a efectuat instruirea sa iniţială în Regimentul 4 Străin din Castelnaudary unde s-a remarcat prin capacitatea sa adaptare şi de mare motivare. A decis să se integreze în al doilea regiment de geniu din Saint-Christol la 28 mai 2015.

De la venirea sa în regiment a demonstrat calităţi reale de soldat şi a confirmat voinţa sa de a progresa, reuşind cu succes să se impună în stagiile de formare iniţială de genist de luptă şi de deminator. Foarte motivat, foarte curios, întotdeauna cu dispoziţie bună, a demonstrat o subordonare fidelă comandamentului său.

Perfect integrat în compania sa, stăpânind cu succes cunoştinţele şi practicile necesare de geniu de asalt, a demonstrat frumoase aptitudini în domeniul alpin. Astfel a obţinut cu brio brevetul de alpinist militar la 2 octombrie 2015.

Aflându-se în cadrul unei instruiri de adaptare montană de iarnă în regiunea Modane, pentru 18–28 ianuarie curent, legionarul Gheorghe Palade a fost rănit mortal în urma unei avalanşe din 18 ianuarie după-amiază. El efectua un antrenament alpin în timpul unei deplasări programate în munţi. Era celibatar, fără copii”, se menţionează în biografia acestuia publicată pe www.defense.gouv.fr.

Ambasada Republicii Moldova la Paris este în contact permanent cu autorităţile franceze şi acordă toată asistenţa necesară. Familia persoanei decedate a fost informată despre cele întâmplate imediat după producerea incidentului. Forțele armate franceze vor acoperi toate cheltuielile ce țin de repatrierea corpului neînsufleţit.

Legiunea străină este un serviciu din cadrul armatei franceze, la comanda căruia se află ofiţeri francezi, dar care recrutează soldaţi din ţări din întreaga lume. Săptămâna trecută, doi adolescenţi care participau la o excursie şcolară şi un turist ucrainean au murit într-o altă avalanşă în Alpii francezi.

The following two tabs change content below.