DETALII despre bărbatul înlănţuit de nevasta sa

beat legat

Foto: deschide.md

O pensionară din Ciorna, Rezina, care nu a mai suportat să-şi vadă soţul beat, l-a legat pe acesta cu un lănţug de un par de prispa casei. A dormit afară toată noaptea. A doua zi dimineaţă, femeia l-a chemat cu ea l-a prăşit, el însă a refuzat. Enervată, femeia a decis să nu-l dezlege. I-a lăsat o farfurie cu mâncare şi o sticlă cu apă.

Un consătean, trecând pe drum şi văzându-şi consăteanul în lanţ, a alertat poliţia. Nu se ştie cine l-a fotografiat pe bărbat, însă isprava femeii lui a devenit până la prânz cunoscută pe internet. El s-a supărat pe soţie că l-a „făcut de râs în toată lumea”. Dar şi mai tare s-a speriat bărbatul că poliţia i-ar fi putut aresta soţia. Şi asta pentru că pe umerii lui ar fi rămas întreaga gospodărie, inclusiv 12 capre.

Moş Serafim are 70 de ani. Locuieşte împreună cu soţia sa, căreia i se adresează de 47 de ani drăgăstos Maşa ori Maria Ivanovna. Ea este rusoaică. Mai au puţin până la nunta de aur. Femeia însă este foarte nemulţumită când îşi vede bărbatul beat.

„Nu sunt alcoolic. Am lucrat toată viaţa mea, 25 de ani, croitor la fabrica de tricotaje din Râbniţa. Acolo lucrau vreo 2500 de fete. La fabrică am cunoscut-o pe Maşa. Ea spune că pe atunci îmi fugeau ochii după fete, iar azi – după băutură. Nu-i adevărat. Iaca, mi-am luat pensia, o primesc din Transnistria, aproximativ 2000 de lei. Casa noastră are vreo sută de ani. Trebuie să facem un pic de reparaţie să plătim oamenilor care ne ajută la prăşit…”.

beat legat

Nu se ştie cine l-a fotografiat pe bărbat, însă isprava femeii lui a devenit până la prânz cunoscută pe internet. Foto: deschide.md

De cealaltă parte, Maria Ivanovna spune că soţul ei minte de îngheaţă apele şi că „a băut, bea şi va bea”. Potrivit ei, toate grijile gospodăriei cad pe umeri ei – mult pământ, păsări, 12 capre. Nu mai rezistă. „Am avut vaci, viţei, pe care-i priponeam. Nu ducem lipsă de lănţuguri. Prima oară în viaţă l-am legat. Să nu se trezească şi să caute iar de băut. Când eram mai în puteri, unde se ducea el, mă duceam şi eu. Nu-i permiteam să se îmbete. Acum însă nu mai ştiu ce să fac, cui să mă adresez ca să mă ajute”, se plânge femeia.

Ne mai spune că bărbatul s-a trezit în zori, dar n-a făcut scandal. „El e liniştit, nu e gălăgios”, ne spune ea. Moş Serafim o ascultă morocănos. Apoi intră şi el în vorbă. „Lănţugul l-a luat poliţia. 1700 de lei au vrut să-i dea amendă. Au vrut să o aresteze pe 5–10 zile. Am zis: ‚Doamne fereşte! Avem animale, cine să le mulgă?’. Am zis nu: o iert. Poliţistul a ocărât-o totuşi. ‚Mătuşă Maşa, i-a zis el, bărbatu’ matale nu-i câine să-l legi de par”.

Cei doi soţi au doi copii, o fată stabilită la Râbniţa şi un băiat care munceşte în Federaţia Rusă. Moş Serafim regretă un singur lucru, că femeia l-a făcut de râs în tot satul, ba chiar şi pe internet există imagini cu el. Fiica, aflând de scandal, i-a propus mamei sale să se mute pentru un timp la ea. „Am multe capre. Nu pot. Cu ele, de fapt, e mai plăcut să comunici decât cu el (arată spre soţul ei). Sunt foarte înţelepte. Trebuie să mă ocup şi eu cu ceva la pensie”, ne mai spune femeia, fost inginer la fabrica de tricotaje.

Doreşte să o ajute prin gospodărie: „I-am zis, hai la deal. Mi-a spus că nu vrea. Ce puteam face? I-am lăsat o sticlă cu apă şi ceva de-ale gurii. A venit poliţia şi l-a dezlegat. Acum a băut iar. Cui să mă plâng?”.

Doamna Maria a fost între timp la piaţă şi a vândut lactate. „Am cumpărat legume, i-am cumpărat piersici, pentru că lui îi plac piersicile…”. „Îl jeliţi totuşi?”, ne interesăm noi. „Aseară, prima oară în 47 de ani, mi-a spus vorbe bune. În prezenţa poliţiei, a spus: ‚Nu o arestaţi pe ea, arestaţi-mă pe mine, pentru că eu o iubesc!’. Prima oară în viaţă a spus aşa ceva…”

Femeile din satul Ciorna spun că sunt gata să sară în apărarea doamnei Maria, în cazul în care poliţia va decide să o sancţioneze. „E o femeie care munceşte foarte mult. Lui să-i fie de învăţătură. Toate am sări în apărarea ei dacă ar fi ca cineva să ne întrebe”, ne-a spus bibliotecara satului.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)