Detalii cutremurătoare ale crimei de la Verejeni, Teleneşti, în urma căreia a decedat un copil de şase ani, iar altul de 14 ani ar putea să ajungă la puşcărie

Valeriu Popescu, şase ani, găsit mort într-o fântână din apropierea casei sale la 19 noiembrie curent a fost condus pe ultimul drum de către colegi de clasă, rude și vecini. În drum spre biserică sicriul micuțului a trecut curtea gimnaziului în care a învățat primele luni în clasa întâi. Colegii săi i-au aruncat flori și au dat pentru el ultimul sunet. Toți plângeau. Suspectul a fost eliberat deoarece legea nu permite reţinerea prealabilă a minorilor pe un termen mai mare de 24 de ore. Tatăl acestuia a fost eliberat de asemenea de instanţă de judecată, pentru că nu ar fi comis o crimă gravă.

Toți locuitorii satului Verejeni, Telenești, s-au adunat la poarta lui Valeriu Popescu, șase ani, miercuri, 22 noiembrie 2017, ca să îl petreacă pe ultimul drum. A fost înmormântat chiar de ziua lui de naștere. Era elev în clasa întâi la gimnaziul din sat. Toți colegii săi de clasă au venit la el cu flori. Lumea plângea mută de durere.

Vădit emoționat, trist și cu lacrimi în ochi, unchiul minorului decedat, Andrei Gandrabur, ne-a mărturisit că, sâmbătă, 18 noiembrie, pe la ora 15.00, adolescentul în vârstă de 14 ani a venit la Valeriu acasă și a cerut voie de la mama acestuia, Lucia Popescu, să meargă la el. La jumătate de oră după ce au plecat împreună, adolescentul s-a întors ca să îl caute pe Valeriu. Au început căutările. Tot satul a participat la căutarea băiatului de şase ani. În cele din urmă, rudele s-au întors la casa familiei Cazacu să îl întrebe pe adolescent unde e Valeriu. Au verificat toate camerele în afară de una, care avea ușa încuiată.

A fost ajutat să scape de cadavru

La 22 noiembrie curent, ne aflam lângă casa minorului suspectat de omor. „Aceasta este casa unde a avut loc crima. Cred că un minor poate să împuște, dar nu cred că poate să ascundă așa de ușor un copil de şapte ani. Nu au fost găsite urme de sânge, nici în casă, nici în ogradă, nici la fântână, nici pe mânerul ușii”, ne-a mărturisit Andrei Gandrabur.

Unchiul copilului decedat presupune că adolescentul a fost ajutat de cumnatul și de tatăl său să scape de cadavru. „Ei au vrut să scape de cadavru. Am urmărit toată noaptea mașina şi casa lui Vasile Cazacu. Era întuneric când am auzit un zgomot ciudat produs de ușa casei, apoi la fântână. Ei l-au aruncat în fântână. Atunci am anunțat poliția și Valerică a fost găsit în fântână”, a mărturisit Gandrabur.

„Totul poate să fie iertat, dar un lucru nu se poate – faptul că au ascuns copilul și l-au aruncat în fântână. Nu știu cine poate să ierte așa ceva. Îmi este fin de botez cel care a făcut prostia, celălalt – mortul, îmi este nepot. Se jucau împreună”, ne-a mărturisit plângând Valeriu Burlacu.

Elena Melnicescu, mătușa mamei copilului împuşcat, crede că Vasile Cazacu, tatăl minorului, trebuie tras la răspundere pentru că a lăsat arma în mâinile copilului. „O armă trebuie păstrată într-un seif, unde să nu aibă acces copiii. Cum a avut îndrăzneala să o lase așa?!”, a întrebat femeia.

„L-am eliberat pe suspect deoarece legea nu permite reţinerea prealabilă a minorilor pe un termen mai mare de 24 de ore. Tatăl acestuia a fost eliberat de instanţă de judecată”, ne-a declarat procurorul-şef al raionului.

„Să osândești așa un copil… Doamne ferește!”

Potrivit Elenei Melnicescu, legătura dintre cei doi minori, Valeriu Popescu, decedat (şase ani), și cel de 14 ani, I.C., era foarte strânsă. Femeia ne-a mai spus că atunci când se ducea Valeriu la adolescentul suspectat de omor, mergea și fratele acestuia în vârstă de opt ani. De această dată a mers doar Valeriu”, ne-a povestit Melnicescu. Femeia ne-a mai spus că Vasile Cazacu a mai fost implicat în niște cazuri în urma cărora au suferit oamenii. Și nu s-a luat nicio măsură. „Dar noi nu o vom lăsa așa. Vom merge până în pânzele albe”, a spus ea.

În ziua înmormântării, uliţa casei lui Valeriu era plină cu maturi și copii. Lumea venea la mort. Mila Popescu, 80 de ani, sprijinită în baston, venea și ea. „N-am mai auzit așa ceva. Numai ei știu ce au făcut, dar să osândești așa un copil, Doamne ferește!”, a spus octogenara făcându-şi cruce.

Rudele și vecinii copilului decedat: „Poliția nu își face bine treaba”.

Șeful Inspectoratului de Poliție Telenești, Alexei Vrăjitoru, a refuzat să ne acorde un interviu despre acest caz. Acesta a delegat-o pe şefa Secției urmărire penală, Ludmila Ostap, care ne-a spus că „a fost pornită o cauză penală pe numele minorului în vârstă de 14 ani și o altă cauză penală pe numele tatălui acestuia. Astfel, organul de urmărire penală în comun cu Procuratura Telenești întreprind acțiunile de urmărire penală pentru stabilirea circumstanțelor comiterii faptei”.

De asemenea, ne-a spus Ostap, au fost audiate în calitate de martori toate persoanele care deţin informații despre acest caz. „Au fost ridicate automobilul tatălui, telefoanele mobile ale tuturor persoanelor implicate pentru a se stabili circumstanțele esențiale și persoanele cu care a luat legătura minorul de 14 ani imediat după comiterea infracțiunii. Totodată, în privința minorului de 14 ani, după necesitate, va fi efectuată o evaluare psihologică și o expertiză psihologico-psihiatrică”.

Ludmila Ostap ne-a mai că au fost găsite toate hainele cu care a fost îmbrăcat copilul. Rudele băiatului însă ne-au spus că nu au fost găsite vesta groasă, căciula și încălțămintea.

O crimă „mai puțin gravă”

Suspecții au fost eliberați ieri din arest preventiv. Judecătorul Oleg Școlnic ne-a spus că l-a eliberat pe tatăl adolescentului, Vasile Cazacu, deoarece nu este învinuit de o crimă gravă. „Conform legii, fapta sa se consideră o crimă mai puțin gravă. În plus, are loc permanent de trai, lucrează, este caracterizat de către primărie destul de pozitiv. Am înțeles că este consilier în consiliul local al Primăriei Verejeni. Nu are de gând să fugă. Își recunoaște vina. Vasile Cazacu poate fi cercetat în libertate”, a insistat judecătorul.

Vasile Cibotaru, procurorul raionului Teleneşti, a afirmat că crima este investigată sub toate aspectele. „L-am eliberat pe suspect deoarece legea nu permite reţinerea prealabilă a minorilor pe un termen mai mare de 24 de ore. Tatăl acestuia a fost eliberat de instanţă de judecată”, a precizat el. Ciubotaru ne-a mai declarat că procurorii au cerut prelungirea mandatului de arest cu 30 de zile pentru tatăl minorului, însă magistrații Judecătoriei Telenești au respins cererea acuzării.

„A murit la câteva minute după ce a fost împușcat”

Șeful Procuraturii Telenești a mai menţionat că va contesta decizia la Curtea de Apel Chișinău. „Noi nu suntem de acord, vom face recurs la Curtea de Apel Chișinău”, ne-a spus procurorul-șef.

Medicul legist Veaceslav Năstas ne-a declarat că băiatul a decedat la câteva minute după ce a fost împușcat cu o armă cu alice. „Toate alicele au intrat în interiorul corpului. A urmat o hemoragie internă masivă și acută. Decesul a survenit în urma leziunii ambilor plămâni şi ale vaselor subclaviculare stângi”, a indicat el.

Societatea civilă a lansat o petiţie online prin care cere transparenţă în dosarul copilului găsit mort într-o fântână din Teleneşti.

The following two tabs change content below.