Destinație finală pentru „Muligambia”

 Administratorii site-ului de „umor” riscă până la șapte ani de pușcărie

Deși numărul victimelor e mult mai mare, doar câteva au pășit pragul procuraturii unde au depus plângeri că le-a fost lezată demnitatea, le-a fost destrămată familia, le-a fost dat business-ul peste cap etc. Asta după ce pe site-ul „Muligambia” au fost publicate imagini compromițătoare în care ei sunt protagoniști. Procurorii au intentat cinci cauze penale, iar administratorii site-ului „Muligambia” le răspund: „Procuratura Generală, o pivă?”. Iar persoanele vizate nu au găsit altceva să le spună decât: „Este rușinea voastră, nu a noastră”.

Site-ul „Muligambia” a devenit, se pare, o armă ideală în mâinile șantajiștilor. Pentru a şantaja pe cineva, e suficient să ai câteva poze compromițătoare și să le pui la dispoziția administratorilor acestui site. Astfel, toți ar fi mulțumiți – șantajiștii că și-au anihilat rivalul, administratorii că au rating, iar vizitatorii că au pe seama cui râde. În culise, însă, rămân „eroii” din imagini cărora nu le rămâne decât să-și caute dreptatea.

Este și cazul lui Dumitru. Acesta a fost martor din partea apărării într-un dosar penal care viza un caz dintr-un cazinou. Timp îndelungat, bărbatul a fost ameninţat că, dacă nu-și va retrage depozițiile, pe site-ul „Odnoklassniki” și „Muligambia” vor fi plasate fotografii în care apare în ipostaze nu tocmai plăcute, adică în saună împreună cu o domnișoară dezgolită.

„După procesul de judecată, persoana m-a întrebat față de procuror și avocat dacă încă nu au fost publicate pe internet pozele de la saună, dacă încă nu, atunci vor apărea. L-am întrebat dacă este o amenințare şi mi-a răspuns că e un fapt ce urmează a fi realizat”, își amintește Dumitru.

13 imagini compromițătoare și s-a pus cruce pe familie

Un apel de la soție și Dumitru a simțit cum i se duce pământul de sub picioare. Șantajiștii și-au realizat promisiunile. „Soția mi-a spus că mă părăsește. Ia copilul și pleacă la o mătușă”, povestește bărbatul. Răufăcătorii au plasat pozele compromițătoare pe profilul „Odnoklassniki” al soției lui Dumitru. Mai mult, șantajiștii au făcut ca toate rudele și cunoscuții soților să le vadă, plasându-le și pe profilurile acestora. A doua zi, pozele au apărut pe „Muligambia”.

Dumitru a încercat prin diverse metode să afle cine sunt administratorii site-ului, însă în zadar. Atunci a sesizat procuratura. Oamenii legii au analizat plângerea și au pornit o urmărire penală cu privire la încălcarea inviolabilității vieții personale.

Dumitru nu este unicul pățit. Recent, procurorii au declarat că administratorii site-ului „Muligambia” s-au ales cu cinci cauze penale pentru difuzarea fotografiilor cu caracter erotic. De exemplu, o minoră a pozat nud pentru prietenul său de 23 de ani. După despărțire, tânărul a decis să se răzbune și a trimis pozele pe adresa „Muligambia”. Acum riscă doi ani de închisoare pentru pornografie infantilă.

Muligambia: „Noi nu mușcăm”

Acuzațiile nu se opresc aici. Procurorii au mai pornit o cauză penală în baza profanării simbolurilor de stat. „Mai pe toate pozele plasate pe „Muligambia” este imprimată stema RM”, a declarat Dumitru Purici, procuror în secția Tehnologii informaționale și investigații ale infracțiunilor în domeniul informaticii a Procuraturii Generale.

Deși procurorii susțin că administratorii site-ului nu pot fi găsiți, deoarece numărul lor este prea mare, iar adresele IP se schimbă prea des. Aceștia au publicat pe pagina web un comunicat în care le recomandă oamenilor legii să-i contacteze: „Era de ajuns să ne scrieți un e-mail, noi nu mușcăm”. Am încercat să le urmăm recomandările administratorilor, însă la rubrica contacte de pe pagina web lipsește informația. Deci ne limităm la cele spuse în comunicatul semnat de administrația site-ului Muligambia: „Site-ul «Muligambia» nu profanează simbolurile de stat. Dimpotrivă, astfel noi ne exprimăm mândria pentru faptul că suntem moldoveni, cum o fac și producătorii ciorapilor „Patriot””. Administratorii le mai recomandă procurorilor să se ocupe de corupția și de criminalitatea din R.M.

Au identificat câţiva suspecţi

Potrivit procurorilor, administratorii site-ului riscă să stea după gratii până la șapte ani. Deocamdată, oamenii legii susțin că au identificat câțiva suspecți, însă încă nimeni nu a fost reținut. Mai mult, site-ul nu a fost închis și se bucură să aibă peste zece mii de vizitatori zilnic.

Site-ul „Muligambia” a apărut în 2008, este primul site de umor din Moldova. Slogagul său este: „Dacă ar călători prostia, destinația finală ar fi Muligambia”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)