Despre libertatea de exprimare

lilia foalea

Îmi place un canal de televiziune francez. E privat şi e cu plată. Cam 25 de euro pe lună. Abonaţii beneficiază de cele mai „tari” seriale şi cele mai recente filme. Criptate pentru neabonaţi ca mine. Eu pot aştepta apariţia lor pe canalele publice (mai ales că plătesc pentru ele – în fişa de impozite este o rubrică aparte). Dar nu mă pot lipsi de emisiunile lor. Şi pică bine: acestea sunt accesibile muritorilor de rând. Încerc să nu ratez nicio ediţie de “Guignols” – o rubrică satirică dintr-un magazin cotidian difuzat seara la orele de audienţă maximă.

Un fel de “Charly Hebdo” televizat. Cu marionete de mărime umană. Create după prototipuri existente. Politicieni, actori, sportivi… Cu umor de calitate. Dar sumbru. Cu teme pertinente. Vorbesc dezinhibat despre toate. Atentate, ramadan, ostatici, partide politice, relaţii extraconjugale… Toate plasate în actualitate.

Rubrica este discutată a doua zi la muncă. Am auzit vorbindu-se despre ea în transport. Glumele sunt preluate în cotidianul francezilor. De exemplu, François Hollande, cu caracterul său „moale” şi cele „trei iubite” nu lipseşte în nicio rubrică şi nu este cruţat. Deloc. Şi e valabil pentru toţi, fie ei membri ai guvernului, parlamentari, senatori, jurnalişti, membri de partid… Ba chiar a devenit prestigios, într-o oarecare măsură, să ai marionetă personală. E semn că ai devenit persoană publică.

Şi iată că, recent, în fruntea consiliului de administrare al canalului a venit o persoană nouă. Care vrea să facă schimbări şi, poate, economii. Şi a emis o presupunere, doar o presupunere, că va suprima rubrica.
Ce reacţie a stârnit! Toţi, dar absolut toţi (spectatori, abonaţi şi neabonaţi, eroi, criticaţi şi necriticaţi, ignoraţi şi ignoranţi) s-au mobilizat în susţinerea rubricii. Pe toate reţetele de socializare sunt plasate mesaje în care se cere păstrarea ei. Ceva în stilul “Je suis Guignol”. Chiar dacă nu e tare valorizant a te declara clovn, om neserios, căci cam asta ar însemna în traducere. Şi deci mesajele… Fără menajamente. Fără interese, cel puţin financiare. Cu umor în stilul rubricii. Multi „eroi”, oameni politici de anvergură, şi-au pus ca poze de profil marionetele lor. Uite-aşa!

Rezultatul îl vom vedea după vacanţă, când apar grilele noi de emisie. Vă ţin la curent…

Lilia Foalea

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)