Despre ipocrizie cu maximă sinceritate

argentina gribinceaLa o radiografiere a actualei scene politice, se văd nişte „unionişti care nu vor unire imediată cu România”, care vor să se unească cu nişte antiunionişti, întru nobilul scop de a da jos mafia de la guvernare. Prea bine! Jos mafia! Aveam un cunoscut care îmi povestea că, prin 89, papagalul familiei învăţase de la copiii casei acest slogan și striga la oaspeţi: „Jos mafia! Jos mafia!”. De atunci tot luptăm. Să ne ajute Dumnezeu să o dăm măcar acum, măcar puțin mai jos! Întrebarea e ce aducem în loc. Or, nu cred în reciclarea unora care s-au compromis, adoptând soluția compromisului geopolitic.

Acum douăzeci de ani, „agrarienii” au ajuns la putere tot așa ca actuala alianţă, pe valul mișcării de eliberare naţională. Și tot aşa am fost înşelaţi: pe val s-au pomenit profitorii de serviciu. De 25 de ani ni se tot administrează doza de morală bovină despre „viţelul blând care suge de la două vaci” și, deși ni se promite lapte cu miere, graţie soluţiei „neutralităţii” (cu nelipsitul slogan „statalist” „nici cu rușii, nici cu românii!”), acest măreţ proiect a încremenit în ipostaza măgarului lui Buridan. În cel mai bun caz, murim de foame, în cel mai rău, devenim o țintă ușoară pentru Kremlin. Soluția e NATO și UE.

România (Patria mea, de drept moştenită de la bunici) e în UE și NATO, şi progresul ei este evident (inclusiv progresul în domeniul drepturilor omului, inclusiv ale minorităţilor). Nu mai ţine păcăleala cu „neutralitatea”, ca să te susţină mai mulţi, crezând că ai dori, de fapt, altceva (ceva „neutru”, incolor, indefinit, intangibil etc.). Minciuna KGBistă despre „neutralitate” a expirat. Sigur, mai există unii naivi, care s-ar lăsa păcăliţi, dar pentru cei mai mulți discuțiile despre „neutralitate” sunt o reluare plictisitoare, în virtutea ipocriziei crase a propagandiştilor. Iată de ce i-aş avertiza pe actorii politici care se înghesuie pe scenă: dacă nu ştiţi altceva decât refrenul despre „neutralitate”, lăsaţi-i pe alţii, care chiar au ceva de spus!

Argentina Gribincea