Despre „Golden Nica” nu se ştie nimica

Pentru a primi despăgubiri, persoanele care s-au intoxicat trebuie să demonstreze că s-au aflat la nuntă, să aibă certificate medicale, bonuri de plată de la spital

Deşi în cadrul petrecerilor de la restaurantul „Golden Nica” s-au intoxicat peste 120 de persoane, iar un bărbat de 38 de ani din Ungheni a decedat, instituţiile de resort încă nu au identificat sursa îmbolnăvirii. Fiecare dintre cei care s-au otrăvit au dreptul să ceară despăgubiri care să le acopere cheltuielile pentru tratament. Valoare despăgubirilor ar putea ajunge la câteva zeci de mii de lei pentru fiecare persoană.

Directorul restaurantului „Golden Nica” a fost reţinut pentru 72 de ore pe 11 septembrie de către procurori. Acesta pledează nevinovat şi dă vina pe concurenţi care au complotat împotriva sa. Tatiana Croitor se numără printre nuntaşii care s-au otrăvit cu mâncare de pe masa festivă la nunta din 6 spre 7 septembrie. Acum, femeia este internată în Spitalul raional din Străşeni, unde urmează un curs de tratament. Bărbatul cu care a fost la nuntă se află şi el la spital. Aflându-se în străinătate, femeia n-a ştiut că, pe 31 august, în restaurantul „Golden Nica” s-au otrăvit circa 50 de oameni. A aflat despre incident abia la sfârşitul nunţii. Femeia nici n-a ştiut că restaurantul are interdicţie să funcţioneze. Primele simptome de intoxicare au apărut abia duminică, 8 septembrie. Femeia presupune că s-a otrăvit cu carne de pui. „La nuntă am mâncat pui, în salată, ruladă, şi am băut şampanie. A doua zi, am fost la zeamă şi am mâncat răcitură care avea gust de mâncare alterată. Duminică mi s-a făcut rău, însă nu m-am gândit la intoxicaţie, ci la gripă. Apoi ne-a sunat nănaşul şi ne-a întrebat cum ne simţim. Între timp, au apărut toate simptomele – vomă, febră, transpiraţie, dureri de stomac, diaree. Am hotărât să mă tratez singură, însă, văzând că nu mă ajută, m-am adresat medicilor pe 10 septembrie”.

Nu va cere despăgubiri

Despre decesul bărbatului de 38 de ani, originar din Ungheni, femeia a aflat de la ştiri. Aceasta nu ştie dacă bărbatul a fost la nunta la care a fost şi ea, pentru că la etajul doi al restaurantului se mai făcea o nuntă.

Femeia spune că nu va cere despăgubiri, deşi a cheltuit mulţi bani pentru tratament, deoarece nu are poliţă de asigurare. „Mi s-a spus că procedura este sofisticată şi nici nu am timp pentru a umbla prin instanţe. Mi s-a spus să păstrăm bonurile pentru tratament şi să le dăm mirelui. Am înţeles că va fi o judecată, însă nu cred în asta. Oricum, trebuie să plec înapoi, peste hotare”, explică femeia.

Medicul infecţionist Svetlana Cernat informează că în spitalul raional din Străşeni sunt şapte persoane care s-au intoxicat la restaurantul „Golden Nica”. „Sunt trei copii şi patru maturi. Starea acestora este satisfăcătoare, deşi au fost internaţi în stare gravă. Au necesitat perfuzii, tratament. În primele zile, a fost mai complicat. O tânără de 23 de ani s-a aflat în reanimare, acum este externată”.

Pe 8 septembrie seara, în spitalul din Străşeni a fost internat primul copil. Medicii au suspectat salmoneloză.

Victimele trebuie să apeleze la judecată

Alexandru Cuzimuc, directorul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului, consideră că persoanele care s-au intoxicat au dreptul să ceară despăgubiri de la compania care administrează restaurantul „Golden Nica”. Acestea trebuie să se adreseze în instanţa de judecată. „Fiecare dintre cei care s-au otrăvit cu produse de pe masa festivă au dreptul să ceară despăgubiri care să le acopere cheltuielile pentru tratament, despăgubiri morale şi materiale. Nu sunt avocat, dar suma despăgubirilor poate să ajungă la câteva zeci de mii de lei pentru fiecare persoană. Cu siguranţă, pacienţii trebuie să primească despăgubiri materiale, nemaivorbind de familia bărbatului decedat”.

Pentru a primi despăgubiri, persoanele care au avut de suferit trebuie să demonstreze că s-au aflat la nuntă, să aibă certificate medicale, bonuri de plată de la spital.

Alexandru Cuzimuc consideră că agentul economic, împreună cu Centrul de Sănătate Publică, trebuia să identifice focarul îmbolnăvirii. De fapt, nici până astăzi nu este depistată sursa îmbolnăvirii, sunt doar presupuneri că sursa ar fi carnea de pui.

„Din prima zi trebuia să se autosesizeze Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor. Dacă sursa intoxicaţiei este carnea, nu e prerogativa Centrului de Sănătate Publică. Trebuia să depisteze sursa de unde vine carnea. Această instituţie se ocupă de eliberarea certificatelor privind calitatea cărnii”, spune Cuzimuc.

Au fost depistate loturile cu produse infectate

Gheorghe Porcescu, directorul adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, informează că instituţia pe care o reprezintă s-a autosesizat imediat după ce s-au intoxicat persoanele de la cele două nunţi care au avut loc la 31 august: „Am efectuat o anchetă în acest caz. Acum se fac teste de laborator la produsele şi băuturile din restaurant. Testele durează cinci zile. După aceasta, vom veni cu mai multe detalii”. Agenţia a elaborat o prescripţie prin care a interzis, în decursul anchetei, funcţionarea restaurantului. Agentul economic însă a reluat activitatea pe cont propriu.

Porcescu nu poate să ofere detalii cu privire la provenienţa produselor şi nici despre ce alimente este vorba. Încă nu s-a constatat că de vină este carnea de pui. Totuşi Porcescu ne spune că au fost identificate loturile cu produsele suspecte, iar depozitelor li s-a interzis comercializarea acestor produse.

Silvia Plămădeală, responsabila pentru relaţii cu presa de la Centrul de Sănătate Publică, spune că, pe 11 septembrie, instituţia a început să inspecteze depozitele de carne. Potrivit funcţionarei, restaurantele sunt verificate o dată pe an, conform legislaţiei.

Vadim Vasiliu

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)