Despre colhozurile lui Lukașenko

Aflându-mă la Moscova, am legat o discuție în parc cu o femeie originară din Belarus. Timp de vreo jumătate de oră pensionara mi-a vorbit cât de greu o duc oamenii în statul condus de Lukașenco: locuri de muncă nu prea sunt pentru că fabricile, uzinele sunt închise, s-au păstrat doar colhozurile, dar și acelea se închid pentru că nu are cine lucra. De exemplu, în regiunea unde locuiește ea, fiind la graniță cu Rusia, timp de trei ani, din 28 de colhozuri au rămas doar șase. S-au închis din lipsă de brațe de muncă. Satele, orașele se depopulează. Natalitatea este la un nivel scăzut. Lumea pleacă la muncă, mai mult în Federaţia Rusă, din cauza sărăciei. Femeia îmi spune că salariile celor care lucrează în colhozuri nu depășesc o sută de dolari şi deseori sunt plătite cu întârziere.

În cazurile când au loc controale de la raion,  președinții de colhoz obligă angajații să semneze că au primit salariile, să arate că totul e în regulă. Ulterior le plătesc cu ţârâita ori refuză să le mai plătească. Pensionara îmi spune că nu poți căuta dreptate, pentru că nu o poți găsi într-un stat ca Belarus. Iar dacă te revolţi, „te iau la ochi”, presiunile se pot răsfrânge ca în perioada totalitară asupra familiei şi a celorlalte rude. „Azi, în timpul lui Lukașenko, noi trăim mai rău ca în timpul Uniunii Sovietice”, observă ea. Dacă se adună mai mulţi vecini să stea de vorbă, neapărat apare polițistul de sector, interesându-se care e subiectul discuției.

Își trage aer în piept și-mi mărturisește despre o situație în care s-au pomenit oamenii din satul în care locuiește. Cei de la sate au gospodărie ca și ea. Într-un an avea 12 porci.În acel an a scăzut comercializarea cărnii de la ferma de porci din localitate. Atunci funcționarii de la ”Selsovet” au mers din casă în casă și le spuneau țăranilor să nimicească animalele, fie să le sacrifice sau să le dea la stat cu un preț derizoriu, numit de ei. Tot atunci au luat decizia că în localitățile unde există ferme de porci, pentru a creşte profitul acestora, să le interzică țăranilor pe o rază de 15 km să crească mai mult de unul, doi porci în gospodărie. Astfel, să se menţină colhozul şi… dictatura.

The following two tabs change content below.