Despre arta şi elevii pictoriţei Ludmila Efros

Elevii din mediul rural devin competitivi doar atunci când dispun de aceleaşi condiţii de studii ca şi cei din mediul urban

Profesoara de la Şcoala de arte plastice pentru copii „Alexei Şciusev” din Chişinău, Filiala Măgdăceşti, Ludmila Efros, a reuşit să favorizeze accesul la studii de calitate în domeniul artelor plastice copiilor din mediul rural. Rodul muncii sale sunt copiii care vor să picteze. 30 dintre aceştia şi-au continuat studiile la facultăţi cu profil artistic.

A fost susţinută de părinţii săi să facă pictură. S-a născut în localitatea Călugăr, raionul Făleşti. Harul pentru pictură i-a fost cultivat de şcolile prin care a trecut: Şcoala de pictură din Făleşti, Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” şi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP) din Chişinău. Îşi aminteşte de profesorii Ion Serbinov şi Alexei Colâbneac, „de la ei am învăţat multe, sunt oameni mari”, spune pictoriţa.

Între tradiţie şi pictură

Picturile din copilăria sa reprezintă tablouri ale oamenilor din generaţiile trecute, precum şi activităţi mai puţin practicabile în prezent. „Pictam cuptoare cu sobe în care bunicii, părinţii, coceau pâine şi alte bucate”, relatează primele sale încercări în arta plastică Ludmila Efros.

A început a lucra imediat ce a absolvit colegiul. Preda elevilor şcolii din Drăsliceni, Criuleni, arta plastică, apoi celor de la Măgdăceşti, unde, acum un deceniu, a fost deschisă o filială a Şcolii de pictură „Alexei Şciusev” din Capitală.

„Naveta îi făcea pe unii să renunţe. Printr-un efort comun s-a deschis această filială unde învaţă 24 de elevi de diferite vârste. Copiii sunt talentaţi, ingenioşi şi perseverenţi. Imaginaţia lor mă ajută şi pe mine”, povesteşte cu drag despre elevii săi profesoara.

Elevii nu acceptă numai laudele

Lucrările elevilor săi sunt analizate de două ori pe an de către profesorii şi elevii şcolii de arte din Chişinău. „Astfel, observăm unde mai avem de lucrat. Elevii sunt autocritici, nu acceptă numai laudele”, relevă Ludmila Efros.

Profesoara spune că Şcoala „Alexei Şciusev” utilizează metode noi de predare a artelor plastice. „Obiectivele şcolii sunt dezvoltarea fanteziei, imaginaţiei, creativităţii copiilor, precum şi studierea noţiunilor de bază ale artelor plastice.”

Ludmila Efros îşi cultivă aptitudinile prin călătoriile pe care le face în străinătate. „Am avut expoziţii în străinătate. Vreau să spun că, lucrând cu copiii, îmi revăd viziunile artistice”, menţionează artistul plastic.

Treptele succesului

Expoziţia „10 Trepte”, inaugurată pe 3 octombrie curent conţine lucrările celor patru generaţii de elevi care au trecut prin Şcoala de arte plastice pentru copii „Alexei Şciusev”, Filiala Măgdăceşti. Aici poţi admira: „Fantasme”, „Peisaj cosmic”, „Impresii”, „Înfloresc copacii”, „Obicei străvechi”ş.a.

„30 dintre aceştia sunt în domeniul artelor. Am cu ce mă mândri. Voi vedea dacă voi mai urca alte trepte”, spune cu mândrie profesoara. Entuziasmul copiilor o determină să-i promoveze în cadrul concursurilor, expoziţiilor, taberelor de creaţie, organizate atât în R. Moldova, precum şi în România, Italia, Bulgaria.

Aceste rezultate confirmă că elevii din mediul rural devin competitivi atunci când dispun de aceleaşi condiţii de studii ca şi cei din mediul urban. Exemplul poate fi urmat şi de alte licee din mediul rural. Copiii de la sate sunt la fel de talentaţi ca şi cei de la oraş”, opinează profesoara.

Are trei copii, doi dintre care au ales domeniul artelor, trecând şi prin şcoala de pictură de la Măgdăceşti. Soţul său este sculptorul Oleg Efros, care, în vara aceasta, a realizat împreună cu alţi colegi monumentul „Libertatea neamului”, inaugurat la Glodeni pe 27 august curent.

Victoria Popa

 

The following two tabs change content below.