Despărţire cu scântei între Ina şi Călin Vieru

SCANDAL // Fosta soţie a lui Călin Vieru, fiul regretatului poet Grigore Vieru, a depus o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului

Scandalul între deputatul Călin Vieru şi fosta lui soţie, Ina Vieru, legat de partajarea averii familiei ia amploare. Femeia de afaceri a depus o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în care reclamă încălcarea drepturilor la un proces echitabil. Ina Vieru susţine că, din cauza tergiversării dosarului şi aplicării sechestrului asupra bunurilor pe care le deţine, afacerile sale au de suferit. La rândul său, Călin Vieru susţine că acuzaţiile aduse de fosta lui soţie sunt pur şi simplu nefondate.

Ina Vieru a organizat marţi, cu două zile înainte de un nou proces de judecată care urma să aibă loc la Curtea de Apel, o conferinţă de presă, acuzându-l pe fostul ei soţ că profită de funcţia pe care o deţine şi face presiuni asupra judecătorilor. „Dosarul este tergiversat la infinit. Hotărârea primei instanţe care a fost adoptată în luna februarie în favoarea mea a fost casată de Curtea de Apel din motive formale, cauza fiind trimisă la rejudecare în prima instanţă. Pe moment, continuă să fie aplicat sechestrul asupra bunurilor societăţii mele şi a partenerilor străini, fapt care ne crează un şir de probleme”, a spus Ina Vieru.

La rândul său, Călin Vieru e de părere că fosta lui soţie nu a organizat întâmplător această conferinţă de presă, în plină campanie electorală şi înainte de o nouă şedinţă de judecată. „Ţinta (acestor declaraţii – n.r.) sunt eu, ca om politic, şi judecătorii care, pe această cale, se încearcă a fi influenţaţi”, a spus acesta, precizând că, până în prezent, nu a câştigat niciun proces de judecată. „Este o invenţie şi o fabulaţie ceea ce spune fosta mea soţie”, a mai spus deputatul.

Cei doi soţi au divorţat acum doi ani. Înainte de divorţ, au semnat o înţelegere care prevedea că Inei Vieru îi revin trei restaurante, un apartament în centrul capitalei şi un teren de 12 ari, iar lui Călin Vieru – cinci cluburi de noapte, un apartament şi un lot de pământ de 20 de ari. Nemulţumirea Inei Vieru a apărut după ce fostul ei soţ a cerut acum un an în instanţa de judecată repartajarea averii, conform principiului 50/50.

„După evaluarea bunurilor de agenţiile de evaluare, s-a văzut că raportul de partajare e 80/20 %. Localurile pentru cluburi sunt închiriate. Din cinci cluburi, două au fost deja desfiinţate”, mai spune Călin Vieru.

Potrivit fiului regretatului poet Grigore Vieru, în pofida faptului că instanţa a aplicat sechestru până la finalizarea procesului asupra bunurilor familiei, fosta soţie a vândut deja un hotel în construcţie unui investitor german contra sumei de 1,5 milioane de dolari, iar apartamentul, o casă şi un restaurant le-a pus gaj pentru un credit de 1,5 milioane de euro. „Nu înţeleg de ce un investitor a cumpărat un imobil în construcţie fără a studia toate documentele”, se mai întreabă deputatul.

Ariadna Dodi, avocata Inei Vieru, a declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că, în momentul tranzacţiei hotelului, nici clienta sa, nici investitorul german nu erau informaţi de faptul că asupra acestui bun a fost aplicat sechestru. „Doamna Vieru a aflat întâmplător că figurează în acest proces”, a mai spus ea.

Călin şi Ina Vieru au fost căsătoriţi aproape 20 de ani şi au împreună doi copii.

Cristina BACIU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)