Despăgubită cu 150.000 de lire sterline pentru că urla la elevi

O profesoară din Marea Britanie a primit despăgubiri de 150.000 de lire sterline pentru că şi-a pierdut vocea predând copiilor gălăgioşi. Pentru a acoperi micuţii guralivi, ea era mereu nevoită să ridice tonul.

Joyce Walters (50 de ani) a fost nevoită să îşi abandoneze cariera după ce medicii i-au depistat mai mulţi noduli la corzile vocale. Ea pretinde că aceştia sunt cauzaţi de faptul că era mereu nevoită să ridice tonul la elevi pentru a se face auzită în clasele zgomotoase. După mai mulţi ani de predat, ea a ajuns să aibă o voce foarte slăbită şi doar cu mari eforturi mai poate purta o conversaţie. „Predatul este vocaţia mea. Ador să fiu în clasă, cu elevii, şi îmi este dor de copii, dar problemele mele nu îmi permit să mă mai întorc vreodată la catedră”, a declarat Walters pentru publicaţia britanică „The Sun”.

În ciuda imposibilităţii ei vocale, colegii şi directorul şcolii unde preda Walters nu s-au oferit niciodată să îi facă viaţa mai uşoară, reducându-i numărul de elevi gălăgioşi din clasă. Astfel, ea a acţionat angajatorul în instanţă şi, după trei ani de luptă în justişie, consiliul profesoral a decis să cadă la o înţelegere cu Joyce Walters. Astfel, ea a primit 150.000 de lire sterline, bani pe care îi va folosi în mare parte pentru tratamente menite să îi rezolve problemele vocale.

În zilele noastre, în şcoli persistă violenţa, conform unui studiu internaţional efectuat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 37 de ţări, România este nominalizată pe primele locuri la violenţa în şcoli. În cealaltă parte a balanţei se află Olanda, cu 7%. Studiile au demonstrat că cel puţin unul din patru elevi de clasele VII-VIII se teme să nu fie atacat sau să devină victima violenţei în şcoli. Cel mai mare procent din acest punct de vedere se întâlneşte în Ungaria (75%), la scor strâns aflându-se România.