Despăgubiri pentru ocupaţia sovietică

TEROAREA ROŞIE // Paguba produsă de URSS în R.Moldova este de 27,8 miliarde dolari

Valoarea minimă a pagubei produse de ocupaţia sovietică în urma exterminării şi deportării moldovenilor de la Est de Prut este de circa 27,8 miliarde dolari. Cel puţin aşa arată un studiu realizat de doctorul în istorie Veaceslav Stăvilă, membru al Comisiei pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova.

Potrivit autorului studiului, 5,9 miliarde dolari constituie suma pierderilor survenite în urma exterminării a circa 55 de mii de basarabeni pe prima linie a frontului sovieto-german, 6,23 miliarde dolari – pierderi provocate prin deportarea şi supunerea la represiuni a peste 72 de mii de basarabeni; 15,72 miliarde dolari – valoarea pagubei produsă prin exterminarea a circa 174 de mii de persoane în timpul foametei din anii 1946-1947.

„În cazul dat, vorbim de o cifră morală. Astfel de studii au fost efectuate în Ţările Baltice. În 1992, guvernele acestor ţări au delegat reprezentanţi care să negocieze mecanismul de despăgubiri cu urmaşul de drept al URSS, care este Federaţia Rusă. Lituania şi-a evaluat pierderile la suma de circa 20 miliarde dolari, Letonia – la peste 18 miliarde dolari. De la ei am preluat metodologia în baza căreia am efectuat acest studiu”, a mai spus istoricul.

Drept componente de reper pentru studiu au servit mai mulţi factori, spune istoricul, fiind vorba de numărul persoanelor exterminate, deportate, vârsta medie a acestora, venitul mediu anual pe cap de locuitor şi durata medie a vieţii locuitorilor din Basarabia din acea perioadă.

Istoricul Stăvilă susţine că responsabilă de exterminări şi deportări este conducerea Partidului Comunist al URSS, în frunte cu Iosif Stalin, Biroul partidului comunist al URSS pentru Moldova, în frunte cu Fiodor Butov, conducerea partidului comunist din Moldova din acele timpuri, în fruntea căruia se afla Nichita Salogor, conducerea Ministerului Securităţii din RSSM, în fruntea căruia se afla Iosif Mordoveţ, şi Brigada NKVD nr. 25, din care făceau parte 25 mii de militari care s-au ocupat de arestări, deportări şi executări.

Istoricul a enumerat 26 de acuzaţii utilizate de autorităţile sovietice pentru represiuni şi deportări: „trădători de patrie”, „albgardist”, „sionist”, „fost poliţist”, „element ostil”, „proprietar de magazin” şi altele, ca fiind unele dintre cele mai absurde acuzaţii care au servit drept pretext pentru deportări.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu