Despăgubiri cu şiretlic

JUSTIŢIE // Autorităţile raionale din Drochia au despăgubit fantome

După ce au fost expropriaţi de întreaga avere şi mânaţi ca vitele în Siberia de fostul regim sovietic, victimele represiunilor staliniste nici astăzi nu-şi găsesc dreptate. Autorităţile au promis că vor oferi despăgubiri persoanelor deportate sau moştenitorilor acestora, dar autorităţile raionale, care ar trebui să ofere recuperarea valorii averilor confiscate de sovietici, găsesc tot felul de şiretlicuri pentru a nu le plăti banii.

Surpriza de la raion

Victor Sarmaniuc deja de doi ani bate la uşile a tot felul de instanţe pentru a obţine despăgubirea averii confiscate de la bunicii săi. La sfârşitul lui 2007, când a aflat că are dreptul să ceară statului să îi plătească pentru averea de care au fost lipsiţi bunicii săi, bărbatul s-a adresat la Consiliul raional Drochia. Mare i-a fost însă mirarea când a fost informat că statul i-a plătit deja despăgubiri în 1993. Potrivit scrisorii semnată de preşedintele raionului, Vladimir Calaraş, Sarmaniuc a depus o cerere de despăgubire încă în 1993, iar în baza acelei cereri, Comitetul Executiv al raionului Drochia a hotărât în octombrie 1993 să-i plătească o recompensă în valoare de 65 de mii de ruble lui Constantin Marjinean (bunicul lui Sarmaniuc, mort de 49 de ani!).

O cerere misterioasă

„Nu am depus nicio cerere în 1993”, se jură Sarmaniuc. Iar avocatul bărbatului, Constantin Cebotari, afirmă că clientul său nici nu ar fi putut cere în ’93 despăgubiri pentru că, potrivit legii de atunci, puteau solicita despăgubiri pentru averile confiscate de regimul sovietic doar persoanele expropriate sau rudele acestora de gradul întâi. „Soţii Marginean (bunicii lui Sarmaniuc – n.r.) au decedat până în anii ’80, iar singura lor rudă de gradul întâi, fiica Ioana Sarmaniuc (mama lui Victor Sarmaniuc – n.r.), a murit şi mai devreme, în 1950”, explică avocatul. Tot el susţine că a solicitat Consiliului raional Drochia să-i arate cererea de despăgubire depusă în 1993 de Sarmaniuc, dar a fost informat că cererea lipseşte (!).
Avocatul nu a putut face rost nici de extrasul de la bancă care ar fi demonstrat că Sarmaniuc a ridicat banii oferiţi cu 17 ani în urmă. Asta pentru că responsabilii de la Banca de Economii i-au declarat că păstrează documentele doar cinci ani.

Themis a asurzit

În pofida tuturor acestor argumente, Judecătoria raionului Drochia a respins cererea lui Sarmaniuc prin care bărbatul solicita să fie anulate deciziile adoptate în 1993. „Motivul indicat în cererea de chemare în judecată de către Victor Sarmaniuc precum că lipseşte cererea prin care în 1993 s-a cerut despăgubirea şi organul administrativ nu era în drept să emită acte de acest gen nu reprezintă o dovadă. Se observă foarte clar că la primirea actelor Comitetul Executiv raional Drochia s-a bazat pe cererea reclamantului Stepaniuc Victor (adică Sarmaniuc Victor – n.r.) şi nepăstrarea cererii nu poate duce la recunoaşterea lor ca fiind emise ilegal”, se arată în hotărârea judecătorească. Urmează un nou proces la Curtea de Apel Bălţi.

Statul îi datorează 400 de mii de lei

„Nu mai am speranţe că voi obţine despăgubiri. Eu am 76 de ani. Cine ştie cât mai am de trăit, iar judecăţile durează mult timp”, se plânge Victor Sarmaniuc. El susţine că bunicii lui au fost deportaţi în 1949 pentru că bunicul lui a fost primar pe timpul românilor. „Nu erau bogaţi, dar aveau casă de piatră, mai multe saraiuri, beciuri, vite, cai, porci, oi şi alte animale, ca şi toţi gospodarii”, ne spune moştenitorul de drept al deportaţilor, precizând că în 2007, când s-a făcut evaluarea acestor bunuri, s-a stabilit că preţul acestora ajunge la 400 de mii de lei, bani pe care statul ar trebui să îi restituie acum.

JURNAL a încercat să solicite opinia preşedintelui raionului Drochia. Dar nici la telefonul acestuia, nici la cel din anticamera Consiliului raional Drochia pe parcursul zilei de ieri nu a răspuns nimeni.