Desfrânatul strică satul

Nicu avea 40 de ani şi era liber ca pasărea. Zbura din cuib în cuib cu uşurinţa celuia care nu poartă responsabilitate pentru nimic în lume. Nu avea pe nimeni la care să ţină mai mult ca la dânsul. Nu puteai să spui că era chipeş. Avea un nas coroiat, o faţă îngustă şi lungă, ochi căprui, mici, adânciţi în fundul capului. Şi totuşi nu-mi puteam explica de ce plăcea atât de mult femeilor.

Căsniciile lui Nicu

Aşa s-a întâmplat că, la 27 de ani, Nicu a rămas orfan. Părinţii lui s-au stins din viaţă unul după altul cam la un an. La timpul cela, avea o prietenă în sat. Şi, după ce îi murise mama, zicea să o ia de nevastă. Însă iată că, la un an, a murit şi tatăl lui şi a fost nevoit să amâne nunta. Fata nu l-a mai aşteptat şi s-a măritat în satul vecin cu un băiat frumos şi de treabă. A suferit o vreme Nicu, dar – pentru că niciodată nu e lipsă de muieri – şi-a găsit el una cu care să-şi aline amarul. O fată de-a lui Bujilă, un neam prost în satul lor. Fiecare din această familie avea câte o îndeletnicire necurată – care fura, care înşela fără margini. Şi fata cu care trăia Nicu avea o ocupaţie necinstită. Chipurile, Dumnezeu a înzestrat-o cu harul de a ghici viitorul. Era o minciună sfruntată, dar nimeni nu putea să dovedească că Angela minte. Vezi bine, de unde să ştii ce o să se întâmple peste ani.

Ei, uite că Angela asta s-a mutat într-o zi în casa lui Nicu. Cam pe nepus în masă a venit fata. N-a cerut-o Nicu de nevastă, nici nu i-a promis ceva – vroia şi el un trup tânăr să-i încălzească patul. Când l-a anunţat concubina că e însărcinată, Nicu a alungat-o acasă. „Am să-ţi plătesc pensie alimentară şi am să te ajut cu ce pot, dar nu am de gând să mă însor nici cu tine şi nici cu alta”, i-a spus fetei şi fraţilor ei, care au dat busna într-o seară în casa lui. L-au bătut rău pe Nicu, o săptămână n-a ieşit din casă. Nu s-a arătat nici la atelierul din sat, unde lucra mecanic.

A născut fata lui Bujilă un băiat. În speranţa că se va muia la vestea asta inima lui Nicu, fata a botezat copilul după numele lui taică-său. La vremea ceea, Nicu trăia deja cu alta. O copiliţă de pe băncile şcolii. Fragedă, veselă şi frumuşică fată. Mama acesteia – avea doar mamă – se lăuda în sat că – deşi Nicu e cu 14 ani mai mare decât fiica ei – tânăra îl duce de cap pe bărbat şi în toate îl ţine sub papuc. Lumea îl lua peste picior până s-a enervat rău Nicu şi, într-o zi, a trimis-o şi pe asta acasă. A hotărât de atunci să nu se mai încurce cu fete nemăritate. Dar nu a renunţat la plăcerile trupului.

Liber ca pasărea

Acuma, se strecura în paturile femeilor măritate sau ale vădanelor. Nu-l interesa vârsta lor, doar să fie tinere, ca să-i placă să facă dragoste cu ele. Astfel a ajuns Nicu harmăsarul satului. Bărbaţii simţeau când le trecea Nicu pragul – soţiile deveneau mai nervoase, îi suportau cu greu sau o ţineau într-o ceartă care nu părea să mai aibă sfârşit. Dar, deşi îl bănuiau, nimeni nu l-a prins la faţa locului. Cei mai geloşi au stat şi la pândă, dar tot degeaba…

La cei 40 de ani, avea un fiu de zece anişori din flori şi amante multe de le încurca numele. Nu avea însă niciun suflet care să îngrijească de dânsul şi de gospodăria lui. Dar când sau flocăit două dintre iubitele lui, a fost mare ghivolt – soţii acestora le-au bătut de nu găseai loc sănătos pe trupul femeilor. Trebuie să vă spun că avea ceva bărbatul acesta, pentru că niciuna dintre iubitele lui nu ar fi vrut să-l cedeze alteia. Lui însă nu-i păsa de ele.

Dumnezeu nu bate cu băţul

La un hram, Nicu s-a dus şi el la joc. Venise în anul cela mult tineret de prin satele din jur. Tot plimbându-şi privirea peste mulţime, a dat cu ochii de o blondă înaltă de vreo 20 de ani. Inima lui Nicu s-a aprins după fata ceea. Uite aşa, din senin, a simţit că trebuie să fie a lui. A pornit spre dânsa cu paşi mari, făcându-şi loc printre oameni. A invitat-o la dans. Fata însă l-a refuzat şi i-a zis: „Ia găseşte-ţi pe cineva de vârsta matale, nene! Eu nu joc cu oamenii în vârstă!”.

Pentru prima dată, Nicu a simţit că e gata să facă moarte de om. Cum a îndrăznit puştoaica să îl facă moşneag. N-a vrut să se facă de râs. S-a dat la o parte şi a chemat vreo doi flăcăi din sat. „Azi, le-a spus el, vreau să fur o fată. Voi să mă ajutaţi. O duc pe cuptor la mine acasă.” Flăcăii au văzut că e loc de distracţie. Au pândit fata, au tras-o la o parte, au băgat-o în maşina cuiva şi au dus-o la Nicu acasă. Dar n-a fost să guste Nicu din trupuşorul ei. Au aflat flăcăii din satul fetei şi au dat năvală peste Nicu chiar în casa lui. L-au bătut aşa de tare că a rămas neom. Cică, ar vrea acuma să se însoare, dar nicio femeie din satul lui nu-l mai doreşte de bărbat. Nu mai este în stare de nimic, a rămas doar numele din el.

The following two tabs change content below.
Lidia Bobână

Lidia Bobână

Lidia Bobână

Ultimele articole de Lidia Bobână (vezi toate)