Descoperirea unui nou hominid ar putea rescrie istoria omenirii

Un tip de hominid necunoscut până acum – care a trăit în urmă cu 40.000 de ani în Siberia – a fost identificat datorită unui fragment de ADN găsit într-o bucată de os. Acesta dovedeşte existenţa unei linii de strămoşi umani dispăruţi, potrivit unui studiu recent efectuat de cercetătorii din Germania.

Hominidul din care a fost găsit un capăt de os dintr-o falangă a fost descoperit în 2008 într-o peşteră din Denisova, Munţii Altai, şi ar fi trăit în aceeaşi epocă ca şi oamenii de Neanderthal şi oamenii moderni.

Este vorba de un hominid necunoscut până acum, arată Johannes Krause de la Institutul de Antropologie Evoluţionistă din Leipzig „Max Plamck” (Germania). Cercetătorii spun în revista „Nature” că hominidul descoperit ar fi rezultatul unei migraţii a reprezentanţilor tipului Homo în afara continentului african, alta decât cele efectuate de strămoşii de Neanderthal şi oamenii moderni (Homo sapiens). Primul grup de hominizi care a părăsit Africa a fost Homo erectus, acum 1,9 milioane de ani.

Datele arheologice şi genetice arată că au urmat cel puţin două alte migraţii în afara Africii: cea a strămoşilor de Neanderthal, acum 300.000 – 500.000 de ani, apoi cea a primilor oameni moderni, aparţinând speciei noastre, acum 50.000 de ani, amintesc cercetătorii. Până de curând se presupunea că singurii reprezentanţi ai genului uman de acum 40.000 de ani au fost oamenii de Neanderthal şi Homo sapiens. Descoperirea, în Indonezia, a micului om de Flores – din care au fost găsite fosile de acum 13.000 de ani – i-a făcut pe paleontologi să se gândească la o a treia specie umană.

Hominidul de la Denisova, care ar putea fi a patra specie umană dispărută, „obligă la revizuirea istoriei ocupaţiei umane din Eurasia”, afirmă un expert britanic într-un comentariu din revista Nature. Acesta ar fi trăit acum 30.000 – 48.000 de ani, conform datării eşantioanelor de sol din peştera în care au fost găsite fragmente de schelet. El ar fi putut exista alături de oamenii de Neanderthal care se aflau, în aceeaşi epocă, la mai puţin de 100 km distanţă de peştera Denisova, şi de oamenii moderni care au trăit în Altai acum 40.000 de ani, afirmă cercetătorii

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)