Deschizătoare de drumuri

FORTUNA // „Nu am visat niciodată să locuiesc departe de casă”

Îi place să călătorească, să cunoască oameni noi, dar acasă se simte doar în Moldova. Spre disperarea părinţilor, a părăsit facultatea pe care o făcea la Timişoara şi a venit în Moldova după soţul ei. Spune că studiile de artă teatrală din America au emancipat-o, aşa încât a ajuns să lucreze la Programul „Lumea Deschisă”. De multe ori, din cauza înfăţişării izbitoare cu actriţa franceză Sophie Marseau, este oprită în stradă lumea adresându-i-se în franceză.

Era o dimineaţă însorită de martie, cafeaua de pe masă îşi împrăştia aroma în biroul pe care-l împarte cu Tatiana, contabila, şi cu asistenta personală. Prin geamul deschis aerul încă rece de început de primăvară te trezea din amorţeala pe care licoarea neagră nu a reuşit să o înlăture. „E încă linişte. Oamenii vin mai târziu la lucru”, spune Olesea Fortună, coordonator de proiect în cadrul Programului american „Open World” („OW”), în timp ce ridică receptorul telefonului.

Sophie Marseau din R. Moldova

S-a născut într-o zi cu actriţa franceză, Sophie Marseau, doar că 12 ani mai târziu. „Prima dată mi s-a spus că semăn cu celebra actriţă când aveam 12 ani şi postul de televiziune naţional arăta filmul „La Boum”. Mătuşa mea de la Tiraspol mă luase la ea la serviciu. Eram în birou şi citeam o carte când am observat că lumea tot intra, se uita la mine şi ieşea. Asta până când un coleg de-al mătuşii mi-a spus că eu semăn bine cu actriţa principală din filmul „La Boum”. Mai târziu am aflat că şi ea este Scorpion şi că are doi copii”, spune Olesea, mijindu-şi cochet ochii verzi.

Pe o poză de pe masa de lucru a Olesei observ doi băieţi, cu aceiaşi ochi verzi. „Toţi membrii familiei au părul negru şi ochii verzi”, zice Olesea în timp ce se uită fugitiv la ecranul computerului ca să vadă dacă a venit vreun mesaj nou. „Săptămâna viitoare plecăm în America, 50 de moldoveni vor participa la un program de schimb, de aceea mai avem de pus la punct ultimele detalii în ce priveşte cazarea delegaţilor, programul pe care-l vor avea pe perioada aflării în State şi multe altele”, se scuză Olesea pentru privirile fugare aruncate peste poşta electronică.

Ochii care nu se văd se uită

Faptul că s-a căsătorit devreme spune că e mâna destinului. „Nu aveam nici 20 de ani. Pe Romeo, soţul meu, l-am întâlnit, pentru prima dată aici în Moldova la o zi de naştere. Ne-am revăzut după aproape un an, de această dată în România. Eu eram studentă în anul întâi la Facultatea Tranzacţii Internaţionale a Universităţii din Timişoara, Romeo era în ultimul an”, îşi aminteşte Olesea, schiţând un zâmbet în colţul gurii.

Spre disperarea părinţilor şi a prietenilor, după primul an de facultate, ia decizia să se întoarcă în Moldova urmându-l pe Romeo, care absolvise deja universitatea. „Eu cred că ochii care nu se văd se uită. Nu am regretat niciodată pasul făcut, mai ales că la întoarcere mi-am continuat studiile la ASEM, Facultatea Relaţii Internaţionale. În timpul studiilor, s-au născut băieţii, primul în anul trei, al doilea în timp ce mă pregăteam de licenţă”, parcă se disculpă aceasta, în timp ce împătureşte o foaie.

Olesea afirmă că lui Cristian, băiatul cel mare, care îi seamănă mult, îi place să înveţe. „Mezinul Marius este mai drăgăstos, mai emotiv, dar are şi el rezultate bune la şcoală. Şotiile le fac împreună, celui mai mare îi place să-l provoace verbal pe mezin”, spune pe nerăsuflate zâmbind tot timpul şi aruncându-şi privirea spre poza celor doi ştrengari.

„Cursul de teatru m-a emancipat”

Dacă frumuseţea actriţei franceze a fost remarcată de regizorul filmului „La Boum”, în urma unor poze pe care le-a făcut pentru o agenţie de modele, Olesea s-a remarcat prin implicare. „Mie mi-a plăcut şcoala, m-au pasionat studiile şi implicarea în activităţile extracurriculare. Participarea la diferite concursuri la matematică şi rezultatele bune mi-au dat posibilitatea de a vizita mai multe oraşe. Într-un an, am petrecut sărbătorile de Crăciun în România, a fost de neuitat. Prin 1993 – 1994, am participat la o tabără de vară în limba engleză, organizată de Ambasada Americii în Moldova”, comunică tânăra.

În 1995, a plecat pentru un an de zile în Statele Unite ale Americii, prin intermediul programului FLEX destinat elevilor. „Am fost în Oklahoma, stat american despre care se spune că are cetăţeni credincioşi. Pot să spun că a fost un an bun pentru mine, căci am reuşit să iau o diplomă de studii americane şi am frecventat un curs de artă teatrală. Am avut o profesoară extraordinară care m-a ajutat să mă deschid. Persoana interiorizată care eram s-a emancipat”, îşi aminteşte aceasta.

Lumea Deschisă

Acum Olesea, coordonator al Programului „Open World” (ceea ce în traducere înseamnă „Lumea deschisă” – n.a.), le oferă moldovenilor oportunitatea de a pleca gratuit pentru două săptămâni în America. „După un an şi jumătate de lucru în cadrul unei companii de telefonie mobilă, am decis că vreau un serviciu care presupune mai multă comunicare cu oamenii. De aceea în 2007 am acceptat provocarea „OW”, care era la început, iar noi am crescut împreună cu el. Este, pentru mine, cel de-al treilea băiat”, conchide Olesea cu mândrie în glas.

O bună parte de timp o petrece departe de casă, în interes de serviciu. Însă, dacă o întrebi unde ar dori să locuiască, nu stă mult pe gânduri. „Îmi place America, pentru că e o ţară în care te poţi adapta uşor, din cauza numărului mare de imigranţi. Europa e mai conservatoare, deşi Italia şi Spania sunt destinaţiile mele de suflet. Însă nu am visat niciodată să locuiesc departe de casă. De vină este mama, care mi-a implantat adânc în suflet rădăcinile pământului nostru”, spune Olesea Fortună.

Marina LIŢA

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)