Desantul Kremlinului la Chişinău

16 martie 2012Experţi din Federaţia Rusă poartă tratative cu partidele de stânga din Republica Moldova ca acestea să formeze un bloc electoral la viitoarele alegeri

Partidele de stânga din Republica Moldova s-ar putea uni într-un bloc electoral la viitoarele alegeri. Din acesta ar putea face PSD, condus de Victor Şelin, Partidul „Renaştere Vozrojdenie”, condus de Vadim Mişin, „Partidul Regiunilor”, condus de başcanul Mihail Formuzal, PSRM, condus de Igor Dodon, Partidul Popular Socialist, condus de Victor Stepaniuc, şi locomotiva acestui bloc, PCRM, în cazul în care va fi înlăturat Voronin de la cârma partidului.

Surse care au solicitat anonimatul au declarat pentru JURNAL de Chişinău că, la Chişinău, sunt mai multe grupuri de experţi ruşi: reprezentanţi ai lui Vladislav Surkov, consilierul preşedintelui rus Vladimir Putin, deputatul rus Kazbek Taisaev, un general căruia nu-i cunoaştem numele, dar care anterior a făcut parte din suita lui Rogozin, originar din Republica Moldova.

Aceştia poartă discuţii cu toate partidele proruse în vederea formării unui bloc electoral la viitoarele alegeri. Se spune că experţii ruşi au efectuat un sondaj conform căruia, dacă aceste partide vor merge împreună la alegeri, vor câştiga 53% din voturi.

Se vrea înlocuirea lui Voronin?

Una din probleme în calea realizării acestui plan ar fi disensiunile din PCRM, dintre Vladimir Voronin şi echipa lui Mark Tkaciuk. „Voronin este şantajabil. Artileria grea a Rusiei va încerca zilele acestea să-l convingă să se retragă, onorabil ori nu, din această funcţie”, ne-a spus sursa noastră. Locul lui Voronin ar putea fi luat de fosta „eminenţă cenuşie” a partidului, Mark Tkaciuk. Iar dacă cineva nu va fi de acord cu această candidatură, va fi propus Andrei Neguţă, ex-ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă.

Stepaniuc: „Avem anumite înţelegeri”

Solicitat de JURNAL de Chişinău să ne spună dacă e adevărat că ar putea forma un bloc împreună cu alte partide de stânga la viitoarele alegeri, liderul PPS Vladimir Stepaniuc a declarat că „asemenea năzuinţe de consolidare există”. „Avem deja şi anumite înţelegeri, dar nu suntem gata să le dăm publicităţii, deoarece procesul nu este definitivat. Ideea formării unui bloc mi se pare corectă, deoarece stânga este foarte scindată. Acest lucru se întâmplă din cauza ambiţiilor nesănătoase ale unor lideri. Nu voi da nume, am speranţa că vor prinde la minte măcar pe ultima sută de metri”, a recunoscut Stepaniuc.

Partide fără oameni

Vadim Mişin a precizat, la rândul său, că nu e vorba de şase partide, deoarece partidul lui Victor Şelin şi al lui Victor Stepaniuc au doar denumire, nu şi oameni. „În afară de ştampilă, nu au nimic, nicio organizaţie teritorială. Pe stânga, avem doar PCRM, Partidul „Renaştere”, PSRM şi Partidul Regiunilor al lui Mihail Formuzal. Eu sunt adeptul formării unui bloc. Dar deocamdată nu reuşim să-l formăm. Nu am purtat deocamdată nicio discuţie cu Voronin, de aceea nu ştiu dacă e de acord sau nu”, a menţionat fostul membru al PCRM.

La rândul său, la întrebarea noastră, deputatul PCRM Artur Reşetnicov a declarat că în Republica Moldova nu există nici patru, nici şase partide de stânga, ci unul singur, şi acesta e PCRM, restul sunt „opere artificiale”. „Acestea au fost create de cei de la guvernare cu scopul de a induce în eroare alegătorii. Sigur că PCRM nu va trăda alegătorii care aşteaptă cu speranţă alegerile parlamentare. Conducerea partidului nu a avut intenţia de a discuta cu celelalte partide clone ori cu cei care au trădat alegătorii. Vladimir Voronin discută doar cu poporul”, a spus Reşetnicov.

În ce priveşte faptul că se încearcă înlăturarea de la cârma partidului a liderului partidului, Vladimir Voronin, Reşetnicov a spus că e o bârfă. „Este un zvon lansat cu intenţia de a-i afecta imaginea dlui Voronin şi de a dezorienta cetăţenii”, a spus el. Potenţialii candidaţi la şefia PCRM, Mark Tkaciuk şi Andrei Neguţă, nu au fost de găsit pentru a comenta cele spuse mai sus. Un reprezentant al Departamentului mitropolitan relaţii culturale din cadrul Mitropoliei Moldovei ne-a spus că Andrei Neguţă, care exercită funcţia de consilier al Departamentului relaţii externe din cadrul Mitropoliei, îşi avea sediul la Moscova. „Locuia la Moscova, acum nu ştim unde e”, ne-a spus acesta. Nici Mark Tkaciuk nu a răspuns la apeluri. Presa de la Chişinău a scris că duminică deputatul rus, Kazbek Taisaev, a avut o întâlnire cu Mark Tkaciuk şi Iurie Muntean.

Partidele de stânga, antrenate contra vectorului european al RM

Valeriu Saharneanu, deputat PLR, a menţionat că partidele de stânga ar putea forma un bloc la viitoarele alegeri şi că e la curent că au loc discuţii în acest sens. „Vor să se consolideze pentru a forma o poziţie comună contra coaliţiei de guvernare, vor crea tot felul de turbulenţe, inclusiv mediatice pentru a discredita vectorul european anunţat de actuala conducere. Dacă într-adevăr se doreşte eliminarea lui Voronin de la cârma PCRM, acest lucru ar putea avea loc din cauza că ar putea să nu fie de acord cu toate metodele lor murdare la care ar putea recurge forţele proruse pentru a obţine majoritatea parlamentară şi a ocupa pe această cale R. Moldova”, a spus deputatul.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu