Deputaţii vor să scape de rutină

LEGISLAŢIE // Aleşii poporului vor avea 101 asistenţi care îi vor scăpa de lucrul de rutină

Deputaţii moldoveni vor avea, din 2012, asistenţi. Potrivit autorilor proiectului de lege, legiuitorii nu se vor mai ocupa de muncile de rutină, acestea vor fi puse pe umerii asistenţilor. „Nu e treaba deputatului să dea la imprimantă proiectele de lege sau să răspundă la interpelări, de acest lucru trebuie să se ocupe aparatul Parlamentului”, susţine Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei Parlamentare pentru Economie, Buget şi Finanţe. În timp ce unii autori spun că asistenţii vor fi remuneraţi din vânzarea a 40 de Volgi din garajul Parlamentului, alţii spun că aceştia vor lucra ca voluntari şi vor fi selectaţi în baza unui concurs.

„Ne gândim să angajăm persoane care au trei ani experienţă de muncă. Vrem, de asemenea, să dăm posibilitatea şi tinerilor să crească”, spune Ioniţă. Unii deputaţi spun că vârsta medie a asistenţilor trebuie să fie de 30–35 de ani şi să posede cunoştinţe în domeniul computerului şi limbile străine.

Faptul că, din 2012, deputaţii vor avea câte un asistent a nemulţumit o bună parte a cetăţenilor. „Oamenii mor de foame, iar ei îşi angajează asistenţi”, ne-a spus Ecaterina, profesoară în cadrul unui liceu din capitală. „Până acum, cum s-au descurcat? Deja au nevoie de asistenţi. Mâine-poimâine, ce idee le va veni în cap?”, spune nemulţumit un bărbat.

Salarii din vinderea a 40 de Volgi

Iniţiativa de a angaja câte un asistent pentru fiecare legiuitor vine din partea unor deputaţi liberali care spun că, astfel, parlamentul moldovean s-ar racorda la normele europene. Valeriu Munteanu, deputat PL, susţine că salarizarea noilor angajaţi se va face din vinderea a 40 de Volgi din garajul Parlamenului. Pe de altă parte, Mihai Ghimpu, preşedintele PL, unul dintre autorii proiectului de lege, consideră că acest proiect de lege nu va necesita cheltuieli suplimentare, deoarece funcţionarii pot lucra şi în baza voluntariatului.

Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, susţine că pentru a eficientiza munca deputaţilor, aceşti asistenţi sunt de folos. „În Statele Unite ale Americii, congresmenii au câte 20 de asistenţi, în Federaţia Rusă, deputaţii au câte cinci asistenţi, iar în România – câte trei… Asistenţii însă vor fi angajaţi atunci când bugetul ne va permite”, a spus Diacov.

Asistenţi voluntari

„Săptămâna trecută, am avut patru şedinţe privind securitatea naţională şi ordinea publică în cadrul cărora s-au discutat 30–40 de proiecte de legi, deputaţii trebuiau să vină pregătiţi la aceste şedinţe. Este în stare un singur om să citească şi să se pregătească pentru atâtea şedinţe”, ne întreabă Mihai Godea, preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova. Acesta a menţionat, ca şi ceilalţi colegi de Alianţă, că, deşi s-a votat pentru ianuarie 2012, nu este exclus ca termenul de aplicare a legii să fie amânat.

„În situaţia în care ne aflăm, nu cred că va vota cineva o mărire a bugetului Parlamentului. Vom aplica legea când bugetul ne va permite”, a spus Godea. Preşedintele fracţiunii parlamentare a liberal-democraţilor ne-a comunicat că s-ar putea ca asistenţii să activeze în bază de voluntariat. „Sunt şi în prezent asistenţi care fie sunt membri de partid, fie, interesaţi să lucreze ca voluntari”, a conchis deputatul.

Deşi în cadrul şedinţei comisiilor parlamentare, membrii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova a aprobat acest proiect de lege, în cadrul şedinţei Parlamentului, s-au arătat nemulţumiţi şi au votat împotrivă. „Am menţionat de nenumărate ori că, în situaţia în care cresc preţurile, iar populaţia locuieşte în sărăcie, angajaţi noi în Aparatul Parlamentului nu vor avea acoperire bugetară”, a declarat pentru JURNAL Iurie Muntean (PCRM).

Solicitat să spună dacă vor accepta să lucreze cu asistenţi, acesta ne-a spus că acest aspect se va discuta în cadrul formaţiunii. „Pe urmă, vă vom anunţa poziţia PCRM”, a comunicat Muntean.

Economii de anul trecut

Veaceslav Ioniță, preşedintele Comisiei Parlamentare pentru Economie, Buget şi Finanţe, susţine că, din bugetul Parlamentului pentru 2011, au fost alocate 70 milioane de lei pentru organizarea activității comisiilor și fracțiunilor. ,,De anul trecut, avem câteva milioane economii, pentru că majoritatea deputaților nu mai folosesc mașinile parlamentare. Ne vom gândi și în continuare cum am putea economisi”, a declarat pentru JURNAL Ioniţă.

„La noi, deputaţii trebuie să se ocupe cu munci de rutină. Vrem să luăm această povară de pe umerii aleşilor şi să o punem pe cei ai asistenţilor”, consideră preşedintele Comisiei parlamentare care a mai menţionat că este asistat de alte şapte persoane. „Nu e treaba deputatului să imprime proiectele de lege, de acest lucru trebuie să se ocupe aparatul Parlamentului”, a comunicat Ioniţă.

Referindu-se la salarizarea asistenţilor, acesta a mentionat că ideea cu vinderea maşinilor din garajul Parlamentului a fost o soluţie de scurtă durată. „Nu vom mări bugetul Parlamentului, ci ne vom descurca cu banii pe care îi avem. Nu mi se pare corect ca, în criza în care suntem, să alocăm bani suplimentari pentru legiuitori”, spune oficialul.

„Avem şase maşini”

Potrivit lui Ioniţă, este analizată şi posibilitatea ca asistenţii să fie angajaţi în calitate de voluntari. „Se va organiza un concurs, acum se lucrează la elaborarea unui regulament. Ne gândim să luăm persoane care au trei ani de muncă. Vrem, de asemenea, să dăm posibilitatea şi tinerilor să crească”, susţine Ioniţă.

Chiril Lucinschi, preşedintele Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, declara, pentru un post de televiziune, că asistentul deputatului ar trebui să aibă 30–35 de ani, o experienţă în domeniu, să cunoască bine computerul şi limbile străine. „În această situaţie, acesta ar trebui să fie salarizat corespunzător”, a spus Lucinschi, fără a preciza care va fi sursa finanţării.

Iurie Gamreţki, directorul bazei auto a Parlamentului, a menţionat că nu au 40 de maşini de vânzare. „Sunt şase automobile Volga, până acum, nu s-au vândut maşini din garajul Parlamentului”, a declarat pentru JURNAL Gamreţki.

Potrivit acestuia, autoturismele au fost date primariilor sau şcolilor. „Chiar dacă sunt maşini vechi, din 1983 sau 1990, acestea sunt într-o stare bună. E păcat să le vindem la un preţ de nimic, deoarece mai mult de o mie de euro nu vom putea lua pe ele”, susţine acesta.

Directorul Bazei auto spune că moldovenii îşi cumpără maşini străine. „Volgile nu se mai cotează, pentru că consumă multă benzină. Ele pot fi folosite încă cinci ani, pe drum de ţară, deoarece sunt înalte. Acest model nu este capricios şi e uşor să le repari, deoarece avem piese pentru acestea”, a menţionat Gamreţki.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)