Deputații PLR au înregistrat în Parlament două inițiative legislative privind Aeroportul și Banca de Economii

Logo PLRDeputații liberal-reformatori au depus la final de sesiune în Parlament proiectul de hotărâre „pentru constatarea ilegalității concesionării ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” și a activelor acestuia” (nr. 299) și un proiect de lege „privind exproprierea de interes național a pachetului de acțiuni în mărime de 22,75% în „Banca de Economii S.A.” cedate în urma emisiunii suplimentare din iulie 2013” (nr. 300).

Proiectul de hotărâre „pentru constatarea ilegalității concesionării ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” și a activelor acestuia” are drept scop final reluarea controlului statului asupra Aeroportului. Astfel, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Guvernul va înceta relațiile contractuale cu SC „AVIA INVEST” SRL și va relua administrarea și gestionarea Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău”, precum și a activelor acestuia.

Deputații liberal-reformatori sunt ferm convinși că Aeroportul a fost concesionat contrar intereselor naționale ale Republicii Moldova, iar concesionarea acestui obiectiv strategic face Republica Moldova vulnerabilă în fața acțiunilor subversive și presiunilor venite din partea statelor cu o atitudine ostilă față de vectorul european al statului nostru.
În argumentarea proiectului de lege privind Banca de Economii, PLR susține că acest pachet de acțiuni a fost cedat în condiții netransparente, în mod dubios și contrar intereselor statului prin intermediul unor companii fondate în zone off-shore, trecând, astfel, sub controlul unei instituții bancare de stat din Federația Rusă.

Deputații solicită Parlamentului să întreprindă acțiuni pentru a asigura securitatea economică și financiară a statului, reabilitarea echității sociale și apărarea drepturilor și intereselor cetățenilor Republicii Moldova. Liberal-reformatorii solicită adoptarea unei legi care să prevadă exproprierea în interes național a pachetului de acțiuni în mărime de 22,75% în Banca de Economii, astfel încât statul să-și restabilească controlul asupra 56,13 % din pachetul de acțiuni. Menționăm că prezentele proiecte se încadrează în șirul de acțiuni întreprinse de Partidul Liberal Reformator pe parcursul ultimului an pentru readucerea sub controlul statului a Aeroportului Internațional Chișinău și a Băncii de Economii.

Departamentului Comunicare PLR

PP