Deputaţii întârzie să modifice Constituţia pentru ca să împiedice numirea procurorului general de şeful statului

procuratura generala

Parlamentul întârzie să modifice Constituţia privind procedura de numire a procurorului general. Deşi noua Lege cu privire la procuratură, care prevede numirea procurorului general de şeful statului, a fost publicată în Monitorul Oficial în martie, nu poate fi aplicată, deoarece intră în contradicţie cu legea supremă, scrie jurnal.md.

Liderul fracţiunii PLDM a propus astăzi introducerea pe ordinea de zi a Parlamentului a unui proiect de modificare a Constituţiei. „Proiectul privind procedura de numire a procurorului are avizul pozitiv al Curţii Constituţionale. Pe 3 noiembrie, a expirat termenul prevăzut de lege. Parlamentul trebuie să includă acest subiect pe ordinea de zi, pentru a fi modificată Constituţia, astfel ca următorul procuror general să fie numit în conformitate cu prevederile Legii cu privire la procuratură”, a menţionat liderul fracţiunii PLDM Tudor Deliu.

Propunerea însă nu a fost acceptată, deoarece Comisia Juridică nu a pregătit încă raportul despre acest proiect. „Pentru moment, în Comisia juridică nu există toate avizele comisiilor permanente. Mi se pare că una sau două comisii încă nu au prezentat aceste avize. Din acest motiv, Comisia juridică nu are un raport cu privire la acest proiect. Din momentul în care vom avea aceste avize îl vom introduce pe ordinea de zi ca să-l examinăm”, a spus vicepreşedintele Comisiei juridice, Anatol Zagorodnîi.

Conform noii legi, procurorul general nu va mai fi numit de Parlament, la propunerea preşedintelui legislativului, aşa cum este în prezent, ci de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Această modificare intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei în care este indicat faptul că această competenţă îi revine Legislativului. Modificarea urma să fie făcută după intrarea în vigoare a legii, fapt care nu s-a mai întâmplat.

Între timp, Consiliul Superior al Procurorilor a anunţat pe 22 septembrie concursul de selectare a candidatului pentru funcţia de procuror general. Funcţia a rămas vacantă după ce fostul şef al Procuraturii Generale, Corneliu Gurin, şi-a dat demisia în februarie 2016.

La funcţia de procuror general pretind şase candidaţi, printre care unii controversaţi. Este vorba despre actualul procuror general interimar Eduard Harunjen, adjuncţii acestuia – Igor Serbinov şi Iurii Garaba, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, procurorul municipiului Chişinău, Igor Popa, precum şi Ruslan Caşu de la Procuratura sectorului Ciocana.

Potrivit liderului PAS, Maia Sandu, acest concurs este mimat în condiţiile în care numele persoanei alese este deja cunoscut, acesta fiind Eduard Harunjen.

The following two tabs change content below.